Tuesday, November 17

Resepi Mudah Ikan Bilis Kentang Goreng Kicap

Salam ...

Last time dah share menu hujung bulan, telur goreng masak sos cili, Klik Sini. Kali ni nak share menu hujung bulan lagi, ikan bilis kentang goreng kicap. Tapi BW masak ni tengah bulan sebab malas ke pasar cari ikan. So ni kategori menu budget plus malas :p
ikan bilis kentang kicap sedap
Resepi Mudah Ikan Bilis Kentang Goreng Kicap. Cara Masak Ikan Bilis Kentang Goreng Kicap Sedap Senang Simple
Bilis dan kentang goreng kicap :)~
ikan bilis kentang kicap sedap
 Bahan-Bahan;
ikan bilis kentang kicap sedap
- Segenggam Bilis (Buang Kulit)
- 2 Biji Kentang (Potong Besar)
- 1/2 Biji Lobak Merah (Potong Kecil)
- 1/2 Biji Bawang Holland (Dihiris)
- 2 Sudu Besar Kicap Pekat
- 1 Biji Bawang Kecil (Dihiris)
- 1 Biji Bawang Putih (Dihiris)
- 5 Biji Cili Hijau
- Minyak Masak
- Secubit Garam
ikan bilis kentang kicap sedap
Cara-Cara;
ikan bilis kentang kicap sedap
1. Goreng bilis dan kentang hingga garing dan toskan minyak.
2. Panaskan minyak dan tumis bawang serta cili hingga naik bau.
3. Masukkan kicap dan secubit garam, gaul sebati.
4. Masukkan kentang dan bilis goreng.
5. Kacau rata dan tutup api.
ikan bilis kentang kicap sedap
Resepi Mudah Ikan Bilis Kentang Goreng Kicap. Cara Masak Ikan Bilis Kentang Goreng Kicap Sedap Senang Simple
Goreng semuanya hingga kering.
ikan bilis kentang kicap sedap
Menu bujang yang budget lagi malas. Sedap dimakan dengan nasi panas dan telur dadar. Anak-anak pun suka ni, sebab anak-anak suka makan kentang kan :)
ikan bilis kentang kicap sedap
Selamat Mencuba!
ikan bilis kentang kicap sedap
Thanks For Viewing! By: BW (Buat Wanita)
ikan bilis kentang kicap sedap

32 comments:

  1. Replies
    1. amboii Abe MKL..asyik dapat first je ni ..jeles tau ;p

      Delete
  2. Replies
    1. ni menu senang ... orang lelaki pun boleh sangat masak ni :)

      Delete
    2. Wah!!! abe MKL pandai memasak so kalau resipi ikan bilis dan kentang goreng kicap ni petik jari pun boleh siap eh hiksss

      Delete
    3. suami kenalah pandai masak ... nanti isteri pantang senang :)

      Delete
  3. Replies
    1. kalau suami pandai buat kek ... tercabar isteri

      Delete
  4. Boleh cuba ni....nampak simple tapi sedap..

    ReplyDelete
  5. Salam singgah sini sis...sedapnya ni nak try juga lah nampaknya ni sis...

    ReplyDelete
  6. Macam-macam menu ada.. Terbaeklahh Zie.. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. ni kan blog resepi mummy ... hehehe :p

      Delete
  7. menu budjet pun sangat menyelerakan... hihi.. suka makn ni :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. samalah kita , suka makan yang simple macam ni juga :)

      Delete
  8. Replies
    1. menu ni saya memang tak letak tempe ... kalau ada tempe buat sambal goreng kering tu :)

      Delete
  9. Replies
    1. memang sedap kan makan dengan nasi panas :)

      Delete
  10. Sedapnya.. Resipi ringkas dan sedap..

    ReplyDelete

TERIMA KASIH KERANA BERKUNJUNG DI 'BUAT WANITA', BLOG PERKONGSIAN CERITA, RESEPI & REVIEW. SUDI-SUDIKANLAH TINGGALKAN KOMEN DISINI KAY. THANKS :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...