Thursday, December 3

Resepi Mudah Roti Soda Coklat Sukatan Cawan

Salam ...

Last time pernah buat roti soda, Klik Sini. Kali ni buat roti soda cokat pula. Roti soda mudah sangat nak buat, tak perlu uli lama-lama macam roti guna yis tu tau.
roti soda irish coklat milo senang
Resepi Mudah Roti Soda Coklat Sukatan Cawan. Cara-Cara Buat Roti Soda Ireland. Roti Soda Coklat Milo Irish Sedap Senang Simple.
Roti soda coklat.
roti soda irish coklat milo senang
Untuk roti soda coklat ni boleh gunakan milo atau pun serbuk koko. Kurangkan kuantiti serbuk koko kalau guna serbuk koko jenis dark dan pahit.
roti soda irish coklat milo senang
Bahan-Bahan;
roti soda irish coklat milo senang
- 2 Cawan Tepung
- 1/2 Cawan Oat
- 1/2 Cawan Milo / Serbuk Koko
- 1/3 Cawan Kismis (Cincang)
- 1 Sudu Besar Butter (Cairkan)
- 3 Sudu Besar Gula Perang
- 1 Sudu Besar Cuka
- 1 Cawan Susu
- 1 Sudu Teh Baking Powder
- 1 Sudu Teh Soda Bikarbonat
roti soda irish coklat milo senang
Cara-Cara;
roti soda irish coklat milo senang
1. Campurkan cuka kedalam susu dan biarkannya menjadi pekat seperti buttermilk.
2. Masukkan tepung, oat, kismis, soda, baking powder, butter, gula dan garam, kacau rata.
3. Masukkan buttermilk dan milo kedalamnya dan gaul sebati hingga menjadi doh yang melekit.
4. Ambil sedikit tepung untuk membulatkan doh atau terus masukkan dalam loyang.
5. Letakkan doh diatas loyang dan potong sedikit diatasnya.
6. Bakar pada suhu 190 celcius selama 30-40 minit.
roti soda irish coklat milo senang
Resepi Mudah Roti Soda Coklat Sukatan Cawan. Cara-Cara Buat Roti Soda Ireland. Roti Soda Coklat Milo Irish Sedap Senang Simple.
Malas nak uli bulatkannya, sumbat dalam loyang ajer ;)
roti soda irish coklat milo senang
Resepi Mudah Roti Soda Coklat Sukatan Cawan. Cara-Cara Buat Roti Soda Ireland. Roti Soda Coklat Milo Irish Sedap Senang Simple.
Sedap dimakan time panas.
roti soda irish coklat milo senang
Roti soda coklat ni memang dah manis, sebab BW lebihkan kandungan gulanya berbanding roti soda rasa original tu. So, boleh dimakan begitu sahaja tak perlu sapukan butter ataupun jem.
roti soda irish coklat milo senang
Actually roti soda ni sedap dimakan panas-panas ajer. Kalau dah sejukkan kurang sikit rasanya. Tapi nasib baik ada boboi dua orang ni habiskan bila dah sejuk ;)
roti soda irish coklat milo senang
Untuk resepi-resepi roti yang lain, Klik Sini.
roti soda irish coklat milo senang
Thanks For Viewing! By: BW (Buat Wanita)
roti soda irish coklat milo senang

22 comments:

  1. Salam singgah pagi Jumaat BW....sedapnya roti soda coklat...nak buat pun senang.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. senang je kan ... salam jumaat diana :)

      Delete
  2. Nyum nyum...sedapnye..
    Salam jumaat bw :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam jumaat sue .. jemput tengok ;)

      Delete
  3. salam jumaat mak zie tuu.,
    sedapp ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. jemput tengok wak ... salam jumaat :)

      Delete
  4. Roti ke tu??
    Nampak macam kek :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. erm, maybe nampak macam kek kot, kek keras hehe :p

      Delete
  5. Replies
    1. saya guna susu dutch lady .. boleh jer guna susu cair tin, lebih creamy kan :)

      Delete
  6. Mn2 roti pn yg br kuar oven tu la yg plg mabeles ;-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu, time tu berebut kan ... bila dah sejuk semua tak pandang :)

      Delete
  7. kenapa kena mkn time panas bila dah sejuk roti tu jadi keras ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak keras pun ... tapi rasanya dah tak sedap ... si baby jer yang maan kalau dah sejuk :)

      Delete
  8. sekali pandang nampak cam kek pisang heeee

    ReplyDelete
  9. dah mcm2 resipi JM dapat dari blog Zie ni tau...buat kek, puding, roti dan memang tggu masa je nak beli oven pastu...nak try semua resipi mudah dan sedap ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. ada masa ke nak cuba ni JM? ... masa JM kan penuh dengan jadual travel :)

      Delete
  10. kalau jenis kena makan panas2 ni yg susah nak bawa ke ofis. hehee
    nampak ranggup je

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang tak sesuai bawa ofis, dah sejuk tak sedap :p ... memang rangup bahagian luar, tapi bahagian dalam lembut lah :)

      Delete
    2. huhuhu.. memang kena makan di rumah jawabnya

      Delete
    3. hehe kalau sorang yang nak makan, jangan buat nina, jenuh nak perabis time masih panas lagi, sebab bila dah sejuk tak sedap :p

      Delete

TERIMA KASIH KERANA BERKUNJUNG DI 'BUAT WANITA', BLOG PERKONGSIAN CERITA, RESEPI & REVIEW. SUDI-SUDIKANLAH TINGGALKAN KOMEN DISINI KAY. THANKS :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...