Thursday, January 7

Cara Buat Apple Roses Puff / Puff Epal Bunga Ros

Salam ...

Sapa kat sini pernah tengok video apple rose puff? Video yang ramai sangat share tu lah. Macam senang jer kan bila tengok video tu. So, BW pun nak try juga lah :)

Cara Cara Buat Apple Roses Puff Desert. Cara Gulung Puff Epal Bunga Ros. Bahan Bahan Untuk Buat Desert Epal Bunga Rose
Puff epal bunga ros yang telah siap digulung.

Untuk step buat puff epal bunga ros ni, BW follow exactly macam dalam video tu. Nampak ajer macam senang. Tapi tak senang mana lah. Ada yang jadi cantik, ada yang ado sajer bunga ros nya :)

BW gunakan gula perang untuk buat apple roses puff ni. Actually boleh guna madu, jem, peanut butter, coklat atau apa sahaja yang kita suka. Cuma kalau guna gula perang macam BW ni kenalah letak sikit ajer. Kalau terlebih gula perang, bila dibakar ianya akan mencair dan puff akan kurang rangup.

Bahan-Bahan;

- Puff Pastry Sheet
- Epal (Dihiris Tipis)
- Gula Perang

Cara-Cara;

1. Potong kepingan puff pastry menjadi panjang seperti gambar.
2. Epal pula dihiris tipis. Pastikan ianya tipis tau supaya mudah digulung.
3. Taburkan gula perang diatas puff pastry dan susun hirisan epal diatasnya.
4. Gulungkannya dan ianya akan menjadi seperti bunga ros.
5. Bakar pada suhu 180 darjah cecius selama 15-20 minit.

Cara Cara Buat Apple Roses Puff Desert. Cara Gulung Puff Epal Bunga Ros. Bahan Bahan Untuk Buat Desert Epal Bunga Rose
Cara-cara menggulung puff epal bunga ros.

Cara Cara Buat Apple Roses Puff Desert. Cara Gulung Puff Epal Bunga Ros. Bahan Bahan Untuk Buat Desert Epal Bunga Rose
Sebelum dan selepas dibakar.

Cara Cara Buat Apple Roses Puff Desert. Cara Gulung Puff Epal Bunga Ros. Bahan Bahan Untuk Buat Desert Epal Bunga Rose
Jemput tengok semua ;)~

Rasa sayang pula nak makan bunga ros ni. Walaupun bunganya tak cantik mana kalau nak compare dalam video tu, sayang juga nak makan kan. Anak-anak pula tak sabar nak makan. Pantang sungguh kalau baking makanan yang cantik-cantik ni, diorang memang tak sabar nak makan, tunggu jer oven berbunyi ;)

Kepada yang nak tengok video cara buat puff epal bunga ros ni, boleh lah search 'apple roses' di youtube yer. Ada juga yang taburkan gula kastor diatasnya supaya nampak lebih cantik dan menyelerakan.

Dari segi rasa pula memang sedap lah. Anak-anak dan encik suami pun suka. Yer lah, guna puff pastry sheet ready made ajer, mestilah sedap. Ditambah pula dengan epal dan gula perang, dah macam apple pie pun ada kan :)

Selamat Mencuba!

Thanks For Viewing! By: BW (Buat Wanita)

14 comments:

  1. cantik dan sedap, memang sungguh menyelerakan :)

    ReplyDelete
  2. wow cantiknya.. kalo mummy simpan tak sanggup nak makan.. heheh

    ReplyDelete
  3. nak belajar buat jugaklahh..bole buat jambangan bunga pastu awet.. cantikk gakkan..pastu colorkan warna pink! wow!

    ReplyDelete
    Replies
    1. mummy kalau bab kraftangan memang kreatif, nanti cuba buat guna tanah liat yer :)

      Delete
  4. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  5. cantiknya sayang pula nak makan hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la kan ... memang rasa sayang nak makan :)

      Delete
  6. Replies
    1. huda pun boleh sangat buat ni ... cer cuba cer cuba :)

      Delete

TERIMA KASIH KERANA BERKUNJUNG DI 'BUAT WANITA', BLOG PERKONGSIAN CERITA, RESEPI & REVIEW. SUDI-SUDIKANLAH TINGGALKAN KOMEN DISINI KAY. THANKS :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...