Wednesday, February 3

Bread Improver Dan Pelembut Doh Dalam Buat Roti Gebu

Salam ...

Hari ni nak share sikit info pasal pembuatan roti dirumah. Dua bahan tambahan yang diperlukan dalam membuat roti iaitu bread improver dan dough softener.

Bread Improver Dan Pelembut Doh Dalam Buat Roti. Fungsi Bread Improver dan Dough Softener. Mana Nak Beli. Macam Mana Nak Guna. Bread Improver dan Dough Sofetener Dapat Melembutkan Roti. Sedap, Lembut & Gebu
Dough Softener dan bread improver.

Bread improver digunakan untuk membantu dalam pengembangan roti kata pekerja bahan bakeri lah. Kat label botol bread improver ada ditulis, improvement of dough strength and stability. Recommended usage pula, 0.1% dari kandungan tepung. Biasanya BW guna 1/2 sudu teh bread improver untuk 1/2 pack @ 500g tepung.

Dough softener pula fungsinya untuk melembutkan doh lah, sesuai dengan namanya kan. Ianya diperbuat dari lemak sayuran dan emulsifier yang dibenarkan. Disebabkan oleh kandungan lemak sayuran, so teksturnya lebih kurang sama macam shortening. Biasanya BW guna 1/2 sudu teh dough softener untuk 1/2 pack @ 500g tepung. 

Bread Improver Dan Pelembut Doh Dalam Buat Roti. Fungsi Bread Improver dan Dough Softener. Mana Nak Beli. Macam Mana Nak Guna. Bread Improver dan Dough Sofetener Dapat Melembutkan Roti. Sedap, Lembut & Gebu
Bread improver teksturnya seperti baking powder.

Bread Improver Dan Pelembut Doh Dalam Buat Roti. Fungsi Bread Improver dan Dough Softener. Mana Nak Beli. Macam Mana Nak Guna. Bread Improver dan Dough Sofetener Dapat Melembutkan Roti. Sedap, Lembut & Gebu
Dough softener tekturnya seperti shortening.

Semoga tips ringkas ni dapat membantu korang meroti. Kalau tambah keduanya dalam doh roti, memang roti akan menjadi lembut. Nak roti lagi lembut, kena uli lama sikit dalam 30-45 minit. Nak roti rasa macam kat kedai bakeri, pastikan korang guna tepung roti, tepung berprotin tinggi @ high protein.

Kalau ada sesiap nak tahu beli kat mana. Boleh lah cari di kedai bahan bakeri. Ataupun boleh cari di pasaraya mydin, produk brand meriah macam yang BW beli ni ada dijual disana.

Thanks For Viewing! By: BW (Buat Wanita)

37 comments:

  1. Seronoknya dpt buat roti sendiri. Puas la makan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang puas makan kalau buat sendiri ni :)

      Delete
  2. Saya guna dua benda tu bila buat roti...

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya pula, baru-baru ni jer guna, selama ni tak pernah terjumpa dengan bread improver dan dough softener ni :)

      Delete
  3. Saya guna dua benda tu bila buat roti...

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya pula, baru-baru ni jer guna, selama ni tak pernah terjumpa dengan bread improver dan dough softener ni :)

      Delete
  4. kena uli 30 - 40 min? aduss...mmg x jadila roti dari JM ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha. leceh kan JM... memang boleh ada muscle kalau uli roti setiap hari :)

      Delete
  5. tak pernah guna lg BW.. selalu buat letak serbuk soda dan biar naik sendiri :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. oh nina tambah serbuk soda dalam doh roti yer? ok, nanti nak cuba juga :)

      Delete
    2. bicarbonate soda.. kalau tak jd jangan marah hehe :)

      Delete
    3. hehe ... tak salah mencuba, jadi tak jadi belakang kira :)

      Delete
  6. asl eak roti mcm rangup kat luar ..lmbut di dalam..konon nk sama mcm roti gardenia...smpai kne tgur dgn hubby..haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau lepas bakar memang rangup kat luar. kena tunggu sejuk lama sikit baru lembut. lembut macam roti beli kat kedai runcit jer lah pun.

      memang takkan sama lah dengan roti gardenia. bahan-bahan pun tak sama. oven pun tak sama. gardenia guna oven khas untuk roti. kita guna oven murah untuk bakar biskut ajer :p

      Delete
  7. asl eak roti mcm rangup kat luar ..lmbut di dalam..konon nk sama mcm roti gardenia...smpai kne tgur dgn hubby..haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau lepas bakar memang rangup kat luar. kena tunggu sejuk lama sikit baru lembut. lembut macam roti beli kat kedai runcit jer lah pun.

      memang takkan sama lah dengan roti gardenia. bahan-bahan pun tak sama. oven pun tak sama. gardenia guna oven khas untuk roti. kita guna oven murah untuk bakar biskut ajer :p

      Delete
  8. Mana nk cari bread improver n softner. Cari kat tesco tak jumpa..

    ReplyDelete
  9. Dough softener dgn bread softener sama or lain?

    ReplyDelete
    Replies
    1. dough softener dengan bread softener benda yang sama, pelembut ... ikut brand, ada brand yang tulis dough ada yang tulis bread, sama ajer fungsinya lembutkan doh roti :)

      Delete
  10. Salam.. maaf pn, nak tanya.. Dough softener ni sama fungsi mcm shortening ke??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam ... tak sama sis. Dough softener untuk lembutkan doh ... kalau tak letak pun takpe, uli doh lama-lama pun boleh jadi lembut.

      Shortening ni lemak sayuran. Fungsi macam marjerin. Bezanya marjerin wangi dan warna kuning. Shortening bau tak best dan warna putih :)

      Delete
  11. Assalamualaikum,kalau guna 2 bahan ni untuk dough donut boleh tak?lepas tu kena guna yis/ragi lagi tak kalau pakai 2 bahan ni?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wassalam ... yis wajib guna kalau nak buat semua jenis roti termasuk donut ... dua bahan ni boleh guna untuk buat donut, ianya sebagai pelembut dan penggebu sahaja, kalau takde pun takpe :)

      Delete
    2. Thank you sis����

      Delete
  12. Hai salam sis,kalau tepung 2 kilo berapa sukatan untuk dough softener,bread improver dengan yis ya sis?

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau 2kg tepung, 2 pek kecil yis mauripan ... bread softener dan improver pula boleh baca label pada botol, lain brand mungkin lain sukatannya ... selamat mencuba :)

      Delete
  13. Nk tnya klau buat roti xguna yis xpe gntikn dgn 2 bnda ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak boleh sis, yis wajib guna, untuk jadikan doh tu mengembang ... yang ni sekadar pelembut ajer, tak guna pun tak apa.

      Delete
  14. kalau guna salah satu je bole x..atau kene guna dua2 skali?

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh kalau nak guna salah satu ... kalau tak nak guna pun takpe. sekadar nak melembutkan roti jer :)

      Delete
  15. Firsttme dgr selalu wat roti pakai bking pwdeer,soda Dan yis jee nk Cuba laa

    ReplyDelete
    Replies
    1. cubalah ... tapi ni bahan tambahan jer tau nak bagi roti lembut dan gebu, yis tu wajib ;)

      Delete
  16. Alhamdulillah tqvm kongsi info ni👍😊

    ReplyDelete

TERIMA KASIH KERANA BERKUNJUNG DI 'BUAT WANITA', BLOG PERKONGSIAN CERITA, RESEPI & REVIEW. SUDI-SUDIKANLAH TINGGALKAN KOMEN DISINI KAY. THANKS :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...