Tuesday, February 2

Resepi Bubur Nasi Ikan Bilis Goreng Garing

Salam ...

Resepi yang sangat mudah untuk adik-adik. Kalau nampak ibu demam, masakkan bubur nasi ikan bilis goreng garing untuk ibu yer. Kalau ayah yang demam tak apalah, ibu yang masakkan ;)

Resepi Mudah Bubur Nasi Ikan Bilis Goreng Garing. Sukatan Nisbah Masak Bubur Nasi. Cara masak Bubur Nasi. Bubur Nasi Ikan Bilis Goreng Sedap Simple Senang
Bubur nasi dan ikan bilis goreng garing.

Adik-adik tak perlu susah-susah nak kacau sentiasa, just masak menggunakan rice cooker ajer. Bila nampak nasi dah lembik off kan, atau biarkan ajer off sendiri :)

Bahan-Bahan (Bubur);

- 1 Cawan Beras
- 4 Cawan Air
- Secubit Garam

Cara-Cara (Bubur);

1. Masukkan semuanya kedalam rice cooker.
2. On dan biarkannya masak hingga lembik.
3. Hidangkan bila dah suam sedikit.

Resepi Mudah Bubur Nasi Ikan Bilis Goreng Garing. Sukatan Nisbah Masak Bubur Nasi. Cara masak Bubur Nasi. Bubur Nasi Ikan Bilis Goreng Sedap Simple Senang
Masak guna rice cooker ajer, lebih mudah :)

Lauk Mudah Untuk Bubur Nasi;

- Ikan Bilis Goreng Garing
- Bawang Holland Goreng
- Telur Goreng Kicap Hancur
- Cili Goreng (Jika Suka)
- Hirisan Daun Sup
- Bawang Goreng

Resepi Mudah Bubur Nasi Ikan Bilis Goreng Garing. Sukatan Nisbah Masak Bubur Nasi. Cara masak Bubur Nasi. Bubur Nasi Ikan Bilis Goreng Sedap Simple Senang
Telur kicap hancur, ikan bilis dan bawang holland goreng.

Resepi Mudah Bubur Nasi Ikan Bilis Goreng Garing. Sukatan Nisbah Masak Bubur Nasi. Cara masak Bubur Nasi. Bubur Nasi Ikan Bilis Goreng Sedap Simple Senang
Hidangkan juga bersama telur kicap hancur, bawang goreng dan daun sup :)~

BW sendiri pun masak bubur nasi bila encik suami dan anak-anak demam. Time demam lebih berselera makan bubur nasi dengan lauk simple kan. Kalau time sihat, jarang lah sangat masak bubur nasi ni :)

Selamat Mencuba!

Thanks For Viewing! By: BW (Buat Wanita)

22 comments:

  1. Omg. sedap nyaaa =)
    btul tu time demam tekak makan apa pun x sedap. Dpt bubur terbukak sikit selera. Aina suka letak letak kacang n sayur kangkong sekali. Hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. kannn time demam bubur lah yang paling sedap ... letak kangkung? belum pernah cuba lagi makan bubur dengan kangkung, pasni boleh cuba :)

      Delete
  2. Replies
    1. sedap kan especially time tak sihat :)

      Delete
  3. sue baru je masak bubur kelmarin sbb anak no 2 muntah2 tak sihat. memang sedap makan bubur nasi lagi2 ditambah dengan telur asin.

    ReplyDelete
    Replies
    1. alahai, anak sue no 2 selalu tak sihat kan, sakit ke sue? ... kalau tambah telur asin memang berselera :)

      Delete
  4. BW resepi sangatmudah...antara makanan kegemaran aRz..boleh nak cuba sendiri

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang mudah ... nanti isteri tak sihat, boleh lah masakkan untuk isteri yer :)

      Delete
  5. Replies
    1. abe MKL kan sibuk..dia kan pensyarah

      Delete
    2. busy kerja + busy travel jugak tu JM :)

      Delete
  6. suka gak mkn bubur ni...tapi waktu rebus tu JM letak sikit halia..utk buang angin hiksss

    ReplyDelete
    Replies
    1. buang angin time demam ke apa? hehehe ... nanti akan cuba letak halia juga :)

      Delete
  7. kalau demam bru makan bubur masakan ibu.. hehe
    kalau sihat mkn bubur mcd jelah

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha sihat terus makan fast food jer eh :P

      Delete
    2. hahaha.. makan juga nasi. hari2 mkn mcd matilanak

      Delete
  8. WAH, BESTNYA.. NAMPAK SIMPLE..BOLEH BUAT BILA ANAK TAK SIHAT

    ReplyDelete
    Replies
    1. simple kan ... cubalah nani kay :)

      Delete
  9. Wah! Sedap + simple jek...balik kerja ni boleh la buatkan utk asben yg tgh demam tu..hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. simple kan? ... boleh lah buatkan untuk asben, cepat lah dia baik demam bila ada yang caring :)

      Delete

TERIMA KASIH KERANA BERKUNJUNG DI 'BUAT WANITA', BLOG PERKONGSIAN CERITA, RESEPI & REVIEW. SUDI-SUDIKANLAH TINGGALKAN KOMEN DISINI KAY. THANKS :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...