Wednesday, February 3

Bread Improver Dan Pelembut Doh Dalam Buat Roti Gebu

Salam ...

Hari ni nak share sikit info pasal pembuatan roti dirumah. Dua bahan tambahan yang diperlukan dalam membuat roti iaitu bread improver dan dough softener.

Bread Improver Dan Pelembut Doh Dalam Buat Roti. Fungsi Bread Improver dan Dough Softener. Mana Nak Beli. Macam Mana Nak Guna. Bread Improver dan Dough Sofetener Dapat Melembutkan Roti. Sedap, Lembut & Gebu
Dough Softener dan bread improver.

Bread improver digunakan untuk membantu dalam pengembangan roti kata pekerja bahan bakeri lah. Kat label botol bread improver ada ditulis, improvement of dough strength and stability. Recommended usage pula, 0.1% dari kandungan tepung. Biasanya BW guna 1/2 sudu teh bread improver untuk 1/2 pack @ 500g tepung.

Dough softener pula fungsinya untuk melembutkan doh lah, sesuai dengan namanya kan. Ianya diperbuat dari lemak sayuran dan emulsifier yang dibenarkan. Disebabkan oleh kandungan lemak sayuran, so teksturnya lebih kurang sama macam shortening. Biasanya BW guna 1/2 sudu teh dough softener untuk 1/2 pack @ 500g tepung. 

Bread Improver Dan Pelembut Doh Dalam Buat Roti. Fungsi Bread Improver dan Dough Softener. Mana Nak Beli. Macam Mana Nak Guna. Bread Improver dan Dough Sofetener Dapat Melembutkan Roti. Sedap, Lembut & Gebu
Bread improver teksturnya seperti baking powder.

Bread Improver Dan Pelembut Doh Dalam Buat Roti. Fungsi Bread Improver dan Dough Softener. Mana Nak Beli. Macam Mana Nak Guna. Bread Improver dan Dough Sofetener Dapat Melembutkan Roti. Sedap, Lembut & Gebu
Dough softener tekturnya seperti shortening.

Semoga tips ringkas ni dapat membantu korang meroti. Kalau tambah keduanya dalam doh roti, memang roti akan menjadi lembut. Nak roti lagi lembut, kena uli lama sikit dalam 30-45 minit. Nak roti rasa macam kat kedai bakeri, pastikan korang guna tepung roti, tepung berprotin tinggi @ high protein.

Kalau ada sesiap nak tahu beli kat mana. Boleh lah cari di kedai bahan bakeri. Ataupun boleh cari di pasaraya mydin, produk brand meriah macam yang BW beli ni ada dijual disana.

Thanks For Viewing! By: BW (Buat Wanita)

80 comments:

  1. Seronoknya dpt buat roti sendiri. Puas la makan.

    ReplyDelete
  2. Saya guna dua benda tu bila buat roti...

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya pula, baru-baru ni jer guna, selama ni tak pernah terjumpa dengan bread improver dan dough softener ni :)

      Delete
  3. Saya guna dua benda tu bila buat roti...

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya pula, baru-baru ni jer guna, selama ni tak pernah terjumpa dengan bread improver dan dough softener ni :)

      Delete
    2. kalau buat donat boleh ke guna kedua2 bahan ni ye??

      Delete
  4. kena uli 30 - 40 min? aduss...mmg x jadila roti dari JM ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha. leceh kan JM... memang boleh ada muscle kalau uli roti setiap hari :)

      Delete
    2. This comment has been removed by the author.

      Delete
    3. kalau buat kek boleh diletak bahan ni x

      Delete
  5. tak pernah guna lg BW.. selalu buat letak serbuk soda dan biar naik sendiri :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. oh nina tambah serbuk soda dalam doh roti yer? ok, nanti nak cuba juga :)

      Delete
    2. bicarbonate soda.. kalau tak jd jangan marah hehe :)

      Delete
    3. hehe ... tak salah mencuba, jadi tak jadi belakang kira :)

      Delete
  6. asl eak roti mcm rangup kat luar ..lmbut di dalam..konon nk sama mcm roti gardenia...smpai kne tgur dgn hubby..haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau lepas bakar memang rangup kat luar. kena tunggu sejuk lama sikit baru lembut. lembut macam roti beli kat kedai runcit jer lah pun.

      memang takkan sama lah dengan roti gardenia. bahan-bahan pun tak sama. oven pun tak sama. gardenia guna oven khas untuk roti. kita guna oven murah untuk bakar biskut ajer :p

      Delete
  7. asl eak roti mcm rangup kat luar ..lmbut di dalam..konon nk sama mcm roti gardenia...smpai kne tgur dgn hubby..haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau lepas bakar memang rangup kat luar. kena tunggu sejuk lama sikit baru lembut. lembut macam roti beli kat kedai runcit jer lah pun.

      memang takkan sama lah dengan roti gardenia. bahan-bahan pun tak sama. oven pun tak sama. gardenia guna oven khas untuk roti. kita guna oven murah untuk bakar biskut ajer :p

      Delete
  8. Mana nk cari bread improver n softner. Cari kat tesco tak jumpa..

    ReplyDelete
  9. Dough softener dgn bread softener sama or lain?

    ReplyDelete
    Replies
    1. dough softener dengan bread softener benda yang sama, pelembut ... ikut brand, ada brand yang tulis dough ada yang tulis bread, sama ajer fungsinya lembutkan doh roti :)

      Delete
  10. Salam.. maaf pn, nak tanya.. Dough softener ni sama fungsi mcm shortening ke??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam ... tak sama sis. Dough softener untuk lembutkan doh ... kalau tak letak pun takpe, uli doh lama-lama pun boleh jadi lembut.

      Shortening ni lemak sayuran. Fungsi macam marjerin. Bezanya marjerin wangi dan warna kuning. Shortening bau tak best dan warna putih :)

      Delete
  11. Assalamualaikum,kalau guna 2 bahan ni untuk dough donut boleh tak?lepas tu kena guna yis/ragi lagi tak kalau pakai 2 bahan ni?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wassalam ... yis wajib guna kalau nak buat semua jenis roti termasuk donut ... dua bahan ni boleh guna untuk buat donut, ianya sebagai pelembut dan penggebu sahaja, kalau takde pun takpe :)

      Delete
    2. Thank you sis����

      Delete
  12. Hai salam sis,kalau tepung 2 kilo berapa sukatan untuk dough softener,bread improver dengan yis ya sis?

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau 2kg tepung, 2 pek kecil yis mauripan ... bread softener dan improver pula boleh baca label pada botol, lain brand mungkin lain sukatannya ... selamat mencuba :)

      Delete
    2. KLU buat kek campur bahan ni boleh x

      Delete
  13. Nk tnya klau buat roti xguna yis xpe gntikn dgn 2 bnda ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak boleh sis, yis wajib guna, untuk jadikan doh tu mengembang ... yang ni sekadar pelembut ajer, tak guna pun tak apa.

      Delete
  14. kalau guna salah satu je bole x..atau kene guna dua2 skali?

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh kalau nak guna salah satu ... kalau tak nak guna pun takpe. sekadar nak melembutkan roti jer :)

      Delete
    2. Saya pun nak tanya soalan mcm nie..alhamdulillah dah dpt jawapan..

      Delete
  15. Firsttme dgr selalu wat roti pakai bking pwdeer,soda Dan yis jee nk Cuba laa

    ReplyDelete
    Replies
    1. cubalah ... tapi ni bahan tambahan jer tau nak bagi roti lembut dan gebu, yis tu wajib ;)

      Delete
  16. Alhamdulillah tqvm kongsi info niπŸ‘πŸ˜Š

    ReplyDelete
  17. Kalu pkai tepung roti kena guna jg pakai bread improver ngan break softener k

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ni optional. Terpulang lah na pakai atau tak 😊

      Delete
  18. Boleh bg resepi tak yg ada bread imorover dan shortening . ..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ni optional. Boleh guna resepi yang sama dalam link tanpa letak sebarang bread improver atau sough softener. Selamat mencuba.

      Delete
  19. Please translate this site to English language because I don't understand this language
    Thanks

    ReplyDelete
    Replies
    1. This post is about bread improver and dough softener. Add on to bread recipe to make the bread more fluffy and soft. Fyi, this is Bahasa Malaysia 😊

      Delete
  20. Salam,
    Mana saya boleh dptkan 2 bende ni puas memcari tak jumpa.ada yg jual on9 tak?

    ReplyDelete
  21. Salam..
    Guna yis basah boleh jga kan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yis mesti @ wajib letak. Yang ni optional sahaja. Nak letak boleh, tak nak pun boleh.

      Delete
  22. Ni keba guna 2 tu juga ke klu bread improver je blh ke

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ni optional. Nak guna salah satu boleh, dua-dua boleh, tak nak guna pun boleh 😊

      Delete
  23. Kalau letak dlm bomboloni boleh ke ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh. Semua jenis dough boleh add dua item ni nak bagi lebih gebu.

      Delete
  24. Aslkm..tumpang tanya..ada ilmu buat biskut tawar x? Sy ingat nk bisnes biskut ni sbb asik makan biskut hup seng, kwang tong, ah keong..cha ya nun alip aje. Bila pulak biskut org kita?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wassalam. Cuba cari video cream cracker recipe dalam youtube. saya dah cuba, jadi. Tapi rasa dan bentuk tak sama macam beli.

      Delete
  25. sy pn dh try buat donat pkai .bread improver ni n pkak tpung high protein (blukey) sgtt sdp . n puas hti .. dlu ssh nk mkn donat buat asek keras je .

    ReplyDelete
    Replies
    1. Walaikumussalam. Alhamdulillah. Pakai tepung high protein, add on bread improver memang gebu gebas.

      Kalau guna tepung gandum tanpa add on boleh juga, tapi kena uli lama lah dalam sejam kalau guna tangan 😊

      Delete
  26. Salam improval dan baking powder tu sama ke sis

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam. Tak sama. Tapi boleh jer nak letak baking powder sikit dalam adunan.

      Delete
  27. Kalau buat adunana donat perlu guna kedua bhn ni ker Salah satu tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ni optional. Nak letak dua-dua bolh, salah satu boleh, tak nak letak pun boleh 😊

      Delete
  28. 2 bahan tu sesuai x utk tambahan kpd doh kuih pau? Klau ikutkan doh yg biasa buat, pakai baking powder & shortening aja.. Mohon tunjuk ajar.. Klau ikutkan dari komen2, shortening, bread improver, softener & baking powder adalah fungsi yg sama.. Pencerahan please sifu dan otai..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh untuk semua jenis doh. Pau, roti donut semua. Shortening tu kita boleh ganti dengan marjerin atau butter atau minyak masak atau minyak jagung. Fungsi utama sebagai lemak tambahan dan juga tak nak bagi doh melekat di tangan.

      Bread improver, dough softener ni guna untuk lembutkan doh dan roti. Boleh ganti dengan water roux buat sendiri. Kalau baking powder nak bagi doh mengembang masa bakar/ kukus/ goreng doh tu nanti. Actually saya pun amatur juga. baking untuk family sendiri sahaja 😊

      Delete
  29. 2 bahan ni halal ke tak ye??? Ada baca...bahan ni buat drpd haiwan..penah jgk guna tp skrg x berani nak guna

    ReplyDelete
  30. Boleh x gantikan bread improver tu dengan baking powder atau soda bikarbonat.. Sbb dirumah ada bahan tu...

    ReplyDelete
  31. Terima kasih atas perkongsian ilmu saya berpendapat kita suri rumah mesti jd pengeluar roti muslim. Pendapat saya saja. Jd kemahiran mcm ni kita patut ambil tahu

    ReplyDelete
  32. salam sis nk tanye ,klu buat roti dh letak baking powder..tp nk tambah lagi dua bahan ni boleh ke...ke tak perlu letak..agak² cantik tak kejadian roti klu letak baking powder dan dua bahan ni eak...πŸ˜…πŸ˜…

    ReplyDelete
  33. Dlm donat perlu letak ovellet x?

    ReplyDelete
  34. Assalamualaikum nak tanya... Saya dah guna bread improver dan bread softener... Bila kita masak hari ne... Lembut tapi untuk esok tu.. Dia agak keras sikit... Apa tak kena

    ReplyDelete
  35. Nak tanya kalau bt donut elok guna bread softener ke bread improver? Sy br nk blajar bt donut nk letak kat kdai kopi dlm kampung

    ReplyDelete
  36. Ada sapa2 sudi bgthu sy tak...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sy letak bread improve je . Jimat sikit 1 botol tu baru rm1.35sen . Boleh pakai bnyak kali .. tapi owner cakap atas pilihan nak guna dought softener atau bread improve . Tapi kalau taaknak boleh guna resepi iraa aziera :)

      Delete
  37. Sy nk mintak tolong viralkan berita baik ni yeπŸ“’πŸ˜‰
    Assalamualaikum salam sejahtera warga groupπŸ“’

    1) Ni berkenaan kisah hidup kencing manis kaki luka dan kisah hidup pesakit kanser stage 1 sampai stage 4, pesakit gout kronik dan juga produk yg berpatutan harga nya tapi kesannya setanding ubat harga mahal ribuan ringgit.

    2)Dah ramai yg sembuh dengan penawar herba saya ni. Kanser yg sudah merebak ke organ-organ lain pun boleh diubati insya Allah.☺πŸ‘πŸ»

    3) banyak pengalaman dah saya berdepan dengan pesakit2 kanser,sakit saraf,sakit lutut dan gout. Ramai yg dh pulih.

    4)Mcm2 kanser blh rawat termasuk leukimia,paru2,limfoma dan lain lain

    5) Puan Rasmani Binti Md Noh psakit lutut kronik yg terpaksa jalan mengesot esot atas lantai dan klau cuba berjalan secara berdiri boleh dengar lutut berbunyi bunyi tulang yg sangat sakit. Hendak masak terpaksa gunakan kerusi sebab xmampu berdiri lama2 dan lepas 6 hari minum dah mampu berjalan lancar dan saraf kaki dah tak tegang dah. Mampu masak berdiri semula. Kesan sangat cepat baru 6 hari minum.


    Jadi skg ni sy rsa perlu share berita ni buat semua supaya masih ade harapan bg mereka yg tercari2 penawar kanser yg tepat .πŸ’ͺ🏼


    ▪Adik Izzat b.muhd Ariffin ,kanser Burkit Lymphoma stage 4 sekarang dh sembuh
    Guru nya memberitahu beliau x pernah nampak seperti pengidap kanser tahap 4, kerana sentiasa nampak cergas dengan pengambilan jus yang memberi tenaga dan merawat.Beliau mengambil jus herba ini dr kanser tahap 4 sehingga sembuh.

    ..........................................................................
    ▪️Pn. Hayati Abd Hamid- Pensyarah Kanan UITM, kanser payudara stage 4.
    Skg dh sembuh dn shat walau pon pernah diberitahu oleh doktor yang beliau hanya mampu bertahan 1 tahun saja untuk hidup. Beliau setia dengan jus herba ini selama lebih 6tahun.
    Beliau mengarang sebuah naskah/buku yg mengisahkn pengalaman beliau sepanjang perjuangannya melawan kanser dengan mengambil jus herba ini sebagai salah satu rawatan alternatif (nk buku nti blh order)
    Terkini (2020): Beliau pernah ditemuramah dlm rancangan Selamat Pagi Malaysia di Tv1 menceritakan tentang perjuangan beliau menempuh kanser dari tahap 4 hinggalah sembuh.
    ....................................................................................................................................................
    ▪Puan Rohana Binti Ismail seorang yang cergas dan aktif dalam mendaki gunung termasuk gunung Kinabalu dan lain2 gunung di Malaysia tapi sejak sakit bengkak lutut, segala aktiviti lasak terpaksa dilupakan sehingga nk turun tangga di ofis pun terpaksa turun bagaikan ketam turun tangga sebab lutut bengkak. Setelah minum jus ini, dalam masa 1 minggu saja kaki beliau dah semakin sembuh semula. Bengkak dah surut dan dlm msa 2 mingu saja mampu berjoging kembali, naik bukit dlm 8km jauh nya dah tak sakit2 dah lutut.
    ..........................................................................

    ▪️ Kanser Limforma B - cel tahap 4

    En Shahrizal Taib, 41 tahun, pesakit kanser Limforma b cell tahap 4 ketulan di paru paru 8 cm pernah kena tebuk paru2 sebab berair ,tahun 2020. Dia mula minum jus herba pada tahun 2021. Pernah jalani kimoterapi 8kali dan radioterapi 15kali. Dia minum jus herba ini semasa dalam kimoterapi dan badan terasa bertenaga, tidak mengganggu proses kimo malah amat memberi tenaga tidak seperti pesakit lain yg tak minum herba. Herba bukan beri tenaga saja tp merawat sampai sembuh.


    Call order wasap@call- En Mohd Zuhairi Bin Noordin- 017-4687570

    ReplyDelete

TERIMA KASIH KERANA BERKUNJUNG DI 'BUAT WANITA', BLOG PERKONGSIAN CERITA, RESEPI & REVIEW. SUDI-SUDIKANLAH TINGGALKAN KOMEN DISINI KAY. THANKS :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...