Resepi mudah kek oren sunquick. kek oren gebu lembut sedap. kek limau oren kukus. cake oren
Resepi kek paling mudah nak dibuat, bahan pun simple je, gerenti ada dirumah :) Resepi ni untuk makan sendiri-sendiri je kay, untuk loyang kecil.
Resepi mudah kek oren sunquick. kek oren gebu lembut sedap. kek limau oren kukus. cake oren
Kek oren sunquick kukus. Hias sikit bagi tambah selera ;)
Resepi mudah kek oren sunquick. kek oren gebu lembut sedap. kek limau oren kukus. cake orenBahan-Bahan;
kek oren sunquick. kek oren gebu lembut sedap. kek limau oren kukus. cake oren
- 2 Cawan Tepung Naik Sendiri
- 1 Cawan Minyak Jagung
- 1/2 Cawan Gula Kastor
- 6 Sudu Besar Oren Sunquick
- 1 Cawan Susu
- 1 Biji Telur (Gred A)
- 1 Sudu Teh Esen Vanilla
kek oren sunquick. kek oren gebu lembut sedap. kek limau oren kukus. cake oren
Cara-Cara;
Resepi mudah kek oren sunquick. kek oren gebu lembut sedap. kek limau oren kukus. cake oren
1. Pukul telur dan minyak dalam bekas hingga kembang.
2. Masukkan gula, esen vanilla dan sunquick. Pukul sebati.
3. Masukkan susu dan tepung secara bergilir-gilir.
4. Pukul adunan secara perlahan sehingga sebati.
5. Kukus selama 45 minit / Bakar (180'c) selama 45 minit.
kek oren sunquick. kek oren gebu lembut sedap. kek limau oren kukus. cake oren
Tips Tambahan;
Resepi mudah kek oren sunquick. kek oren gebu lembut sedap. kek limau oren kukus. cake oren
1. Boleh juga guna perahan oren.2. Banyak lagi tips. Klik sini >> Resepi Asas Kek. Simple & Senang
Resepi mudah kek oren sunquick. kek oren gebu lembut sedap. kek limau oren kukus. cake oren
Ni kek dari loyang sebelum diterbalikkan :)
Masukkan kordial sunquick sebelum masukkan tepung kay
Beginilah rupa adunan kek oren sunquick sebelum dikukus.
Kek oren sunquic menggunakan minyak masak.
Kurang gebu sedikit jika kalau compare guna minyak jagung ;)
Resepi mudah kek oren sunquick. kek oren gebu lembut sedap. kek limau oren kukus. cake orenMasukkan kordial sunquick sebelum masukkan tepung kay
Beginilah rupa adunan kek oren sunquick sebelum dikukus.
Kek oren sunquic menggunakan minyak masak.
Kurang gebu sedikit jika kalau compare guna minyak jagung ;)
Selamat Mencuba!
Resepi mudah kek oren sunquick. kek oren gebu lembut sedap. kek limau oren kukus. cake oren
Entri Berkaitan;
Resepi mudah kek oren sunquick. kek oren gebu lembut sedap. kek limau oren kukus. cake oren
1. Resepi Asas Kek Sukatan Cawan
2. Resepi Adunan Asas Cheese Cake
3. Resepi Asas Doh Roti, Donut & Pau
4. Resepi Asas Muffin / Cupcakes
5. Resepi Asas Puding Kastard
Resepi mudah kek oren sunquick. kek oren gebu lembut sedap. kek limau oren kukus. cake oren
Thanks For Viewing! By: BW (Buat Wanita)
Kek oren sunquick. kek oren gebu lembut sedap. kek limau oren kukus. cake oren
Ermm.. yummyy..! Thank you BW.. idah memang suka resepi2 mudah camnie... :D
ReplyDeletekan.. bahan simple je, mudah lak tu nak buat, selamat mencuba yer :)
Deleteerm.. nampak macam gebu jer kek tu BW.. :) rajinnya masak :)
ReplyDeleterajin masak kek yang mudah-mudah je... pukul-pukul pastu kukus, biar je.. ;)
Deletekek tu nampak gebu sebab diterbalikkan, now BW dah tau tips blogger lain tangkap gambar kek gebu :) pasni sebelum tangkap gambar kena makesure terbalikkan kek dulu.. hehe
terima kasih kerana sudi berkongsi
DeleteTq Hakim :)
DeleteNak try buat la 😊
DeleteBoleh la try Wantie :)
DeleteWah, sedapnya nampak gambar tu.
ReplyDeletePunca Dan Tips Rawatan Bagi Demam Denggi.
sedap .. hehe, angkat bakul sendiri :p
DeleteSnangnye...nk try buat la jd ke x..hihi
ReplyDeletememang senang. kalau nak cuba guna self raising flour blue key tau, memang gebu :) try la
DeleteSggt bgune dan sng..mmg taste sy ny wt bnd y simple .tq tawww
ReplyDeletememang senang :) .. ur welcome .. selamat mencuba :)
DeleteKek kegemaran saya ni...boleh cuba resepi baru ni :)
ReplyDeleteboleh cuba... senang ni, time malas pun boleh buat :)
DeleteTried it and it worked fine! Saya tukar susu sejat kpd susu segar, tmbh buttermilk (50ml susu + perahan lemon-biarkan seketika sblm dimasukkan sekali- tujuan kek jd gebu dan lembut), extract vanila. Klu rajin letak cream cheese frosting atasnya lepas disejukkan. Thanks for the recipe ;-)
ReplyDeleteur welcome... wow superb dan creamy la kalau tambah buttermilk dan letak cream cheese :)
Deleteawesome...
ReplyDeletewink ;)
DeleteIni pun simple...InsyAllah nanti Diana nak try juga...
ReplyDeletetry try. memang simple :)
DeleteSis...gaul sebati tu guna mixer or senduk je
ReplyDeletekalau ada mixer, guna mixer, memang sebati. kalau tak ada, guna senduk pun boleh, tapi bila nak tuang dalam loyang guna penapis teh yg besar kay :)
Deletejangan gaul lama sangat tau. takut tak kembang nanti. kalau guna mixer, tak perlu tapis la, sebab confirm sebati :)
DeleteWah kreatif sungguh idea sis ni
ReplyDeletenak baking yg mudah aje, timbul idea :)
DeleteKlau kita tak guna susu cair tp guna susu pekat campur air boleh tak
ReplyDeleteboleh aje ... tapi kurangkan gula kay atau tak letak gula langsung. maybe rasa lain sikit la kalau guna susu kotak. cubalah :)
Delete*kalau compare ... (tertinggal) :)
DeleteThanks ats perkongsian. ..nak try buat ehh...
ReplyDeletesama-sama ... cuba buat tau :)
DeleteSalam...nk tanya telur pakai gred ape ye?
ReplyDeletesalam ... biasa saya guna telur gred A. tapi kalau guna gred C pun ok je kot, tak banyak beza pun kuantiti dalamnya :)
DeleteOo..kalau gred B boleh x?
Deleteboleh sangat ... selamat mencuba.
Deletekalau first time buat kek, pastikan beli tepung naik sendiri, cek expired date, make sure stok baru tau :)
Ok..terima kasih
Deletesama-sama ... selamat membaking :)
Delete1 cawan susu tu bersamaan berapa ml eak?
ReplyDeleteeh pelik soalan ni :p ... selalunya org akan tanya dari ml ke cawan sebab tak ada penyukat, cawan biasanya ada je dirumah :)
DeleteAnggaran 150ml-170ml secawan ... bergantung kepada saiz cawan la :)
DeleteSalam..kek ni tahan berapa lama ye?
ReplyDeletesalam rose ... tak sure pula tahan berapa lama, biasa sekejap je dah habis :)
Deleterasanya, kalau takde yang pegang-pegang, pastu simpan dalam fridge ... tahan beberapa hari la kot :)
Deletekalau xguna minyak jagung boleh tak
ReplyDeleteboleh ... boleh ganti dengan marjerin yang dicairkan atau guna minyak masak :)
Deletekalau xguna minyak jagung boleh tak
ReplyDeleteboleh guna minyak masak juga ... cuma kek tu kurang gebus sikit la :)
Deleteklau tak gune minyak jagung...guna butter boleh ke?
ReplyDeleteboleh sangat-sangat kalau guna butter, lebih sedap dan wangi, cuma butter agak mahal tu yang guna minyak jagung ;)
Deletetapi kalau nak guna marjerin tak digalakkan sebab marjerin kurang sihat kandungannya :)
Akak...susu tu evaporated milk eh?
ReplyDeletesemua susu boleh ... susu evaporated milk boleh, susu kotak boleh, susu segar boleh, susu tepung yang dibancuh pun boleh :)
DeleteSalam..akak guna susu pekat or cair?
ReplyDeletesalam ... guna susu cair. susu segar pun boleh. susu tepung yang dibancuh pun boleh. actually nak guna susu pekat pun boleh, tapi kena kurangkan kuantiti gula dulu lah :)
DeleteSedap sgt. Gebu... Thanks sb share resepi.
ReplyDeletesure gebu kalau guna minyak jagung :) ... sama-sama
DeleteSaya guna butter. Mlm ni nk buat lagi.
Deletesedapnya. kalau guna butter memang lagi marvelous dan wangi kek tu kan :)
DeleteNak tanya, kalau guna butter berapa sukatannya? kena guna 1 buku yang 250g kah?
Deleteyer betul, guna sebuku butter saiz 250g ... nak cairkan dulu boleh, nak terus pukul pun boleh.
Delete, sy dah cuba , just guna tepung gandum je , moist sgt , tq aka ;)
ReplyDeleteguna tepung gandum pun ok jer ... seronok kan kalau menjadi. next time boleh buat lagi dan lagi. sama-sama :)
Delete, sy dah cuba , just guna tepung gandum je , moist sgt , tq aka ;)
ReplyDeleteguna tepung gandum pun ok jer ... seronok kan kalau menjadi. next time boleh buat lagi dan lagi. sama-sama :)
DeleteKak klau guna susu pekat akak kata kurgkn gula or xltak langsung, so susu pekat need campur air or not?? Urgent case hihi
ReplyDeletebergantung kepada kuantiti susu pekat ... kalau just nak masukkan beberapa sudu sahaja, bancuh dengan air dan sukat menjadi secawan, kemudian kurangkan sedikit kuantiti gula.
Deletekalau nak guna secawan susu pekat, tak perlu masukkan gula kemudian masukkan secawan air.
Cantik sggh kejadian kek ni. Lama xmakan kek oren. Tq sudi share resepi 😘
ReplyDeletehttp://ninafarhanawm.blogspot.my/?m=1
Slm..klu buat double adunan skaligus brpa lama msa kukus kek? Tq
ReplyDeletesalam ... bergantung kepada suhu oven, biasanya tak lebih sejam ... set dulu 45 minit, pastu cucuk dengan lidi, kalau belum masak bakar lagi ... lebih better compare jadi hangit ;)
DeleteKalau kukus ta kisah, kukus lama pun takpe, just make sure air kukusan cukup jer lah.
Pertama kali nk masak kek nampak senang dan mudah...sy ingin mencuba sy harap menjadi la percubaan sy
ReplyDeletecubalah ... untuk first time recommend guna tepung naik sendiri bluekey ... InsyaAllah jadi :)
Deleteassalamualaikum...nk tny wat kek nie xpyh letak ovallate ke?
ReplyDeletewassalam ... resepi saya tak guna ovallete ... kalau guna ovallete make sure guna mixer. ovalette fungsinya nak bagi kek gebu gebas macam kek span tu :)
DeleteSalam BW, nak tanya kalau pakai ketuhar jenis Cornell tu setting dia perlu kurangkan ker?
ReplyDeletesalam ... oven baru biasanya 170c, oven lama sikit biasanya 180c, oven yang lama sangat, biasanya 190c.
Deleteso untuk permulaan kena test dulu ... boleh guna 170c, 175c atau 180c ... masa pembakaran pula kena perhatikanlah bila dah nak hampir masak tu. so kita akan tahu suhu dan masa pembakaran yang sesuai untuk oven kita.