Wednesday, January 22

Resepi Mudah Kek Oren Sunquick Sukatan Cawan

Salam ...
Resepi mudah kek oren sunquick. kek oren gebu lembut sedap. kek limau oren kukus. cake oren
Resepi kek paling mudah nak dibuat, bahan pun simple je, gerenti ada dirumah :) Resepi ni untuk makan sendiri-sendiri je kay, untuk loyang kecil.
Resepi mudah kek oren sunquick. kek oren gebu lembut sedap. kek limau oren kukus. cake oren
resepi kek oren gebu sukatan cawan
Kek oren sunquick kukus. Hias sikit bagi tambah selera ;)
Resepi mudah kek oren sunquick. kek oren gebu lembut sedap. kek limau oren kukus. cake oren
Bahan-Bahan;
kek oren sunquick. kek oren gebu lembut sedap. kek limau oren kukus. cake oren  
- 2 Cawan Tepung Naik Sendiri
- 1 Cawan Minyak Jagung
- 1/2 Cawan Gula Kastor
- 6 Sudu Besar Oren Sunquick
- 1 Cawan Susu
- 1 Biji Telur (Gred A)
- 1 Sudu Teh Esen Vanilla
kek oren sunquick. kek oren gebu lembut sedap. kek limau oren kukus. cake oren
Cara-Cara;
Resepi mudah kek oren sunquick. kek oren gebu lembut sedap. kek limau oren kukus. cake oren
1. Pukul telur dan minyak dalam bekas hingga kembang.
2. Masukkan gula, esen vanilla dan sunquick. Pukul sebati.
3. Masukkan susu dan tepung secara bergilir-gilir.
4. Pukul adunan secara perlahan sehingga sebati.
5. Kukus selama 45 minit / Bakar (180'c) selama 45 minit.
kek oren sunquick. kek oren gebu lembut sedap. kek limau oren kukus. cake oren
Tips Tambahan;
Resepi mudah kek oren sunquick. kek oren gebu lembut sedap. kek limau oren kukus. cake oren
1. Boleh juga guna perahan oren.
2. Banyak lagi tips. Klik sini >> Resepi Asas Kek. Simple & Senang
Resepi mudah kek oren sunquick. kek oren gebu lembut sedap. kek limau oren kukus. cake oren
 Ni kek dari loyang sebelum diterbalikkan :)



 Masukkan kordial sunquick sebelum masukkan tepung kay

Beginilah rupa adunan kek oren sunquick sebelum dikukus.


Kek oren sunquic menggunakan minyak masak.
Kurang gebu sedikit jika kalau compare guna minyak jagung ;)
Resepi mudah kek oren sunquick. kek oren gebu lembut sedap. kek limau oren kukus. cake oren
Selamat Mencuba!
Resepi mudah kek oren sunquick. kek oren gebu lembut sedap. kek limau oren kukus. cake oren
Entri Berkaitan;
Resepi mudah kek oren sunquick. kek oren gebu lembut sedap. kek limau oren kukus. cake oren
1. Resepi Asas Kek Sukatan Cawan
2. Resepi Adunan Asas Cheese Cake
3. Resepi Asas Doh Roti, Donut & Pau
4. Resepi Asas Muffin / Cupcakes
5. Resepi Asas Puding Kastard
Resepi mudah kek oren sunquick. kek oren gebu lembut sedap. kek limau oren kukus. cake oren
Thanks For Viewing! By: BW (Buat Wanita)
Kek oren sunquick. kek oren gebu lembut sedap. kek limau oren kukus. cake oren

76 comments:

  1. Ermm.. yummyy..! Thank you BW.. idah memang suka resepi2 mudah camnie... :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan.. bahan simple je, mudah lak tu nak buat, selamat mencuba yer :)

      Delete
  2. erm.. nampak macam gebu jer kek tu BW.. :) rajinnya masak :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. rajin masak kek yang mudah-mudah je... pukul-pukul pastu kukus, biar je.. ;)

      kek tu nampak gebu sebab diterbalikkan, now BW dah tau tips blogger lain tangkap gambar kek gebu :) pasni sebelum tangkap gambar kena makesure terbalikkan kek dulu.. hehe

      Delete
    2. terima kasih kerana sudi berkongsi

      Delete
  3. Snangnye...nk try buat la jd ke x..hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang senang. kalau nak cuba guna self raising flour blue key tau, memang gebu :) try la

      Delete
  4. Sggt bgune dan sng..mmg taste sy ny wt bnd y simple .tq tawww

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang senang :) .. ur welcome .. selamat mencuba :)

      Delete
  5. Kek kegemaran saya ni...boleh cuba resepi baru ni :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh cuba... senang ni, time malas pun boleh buat :)

      Delete
  6. Tried it and it worked fine! Saya tukar susu sejat kpd susu segar, tmbh buttermilk (50ml susu + perahan lemon-biarkan seketika sblm dimasukkan sekali- tujuan kek jd gebu dan lembut), extract vanila. Klu rajin letak cream cheese frosting atasnya lepas disejukkan. Thanks for the recipe ;-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ur welcome... wow superb dan creamy la kalau tambah buttermilk dan letak cream cheese :)

      Delete
  7. Ini pun simple...InsyAllah nanti Diana nak try juga...

    ReplyDelete
  8. Sis...gaul sebati tu guna mixer or senduk je

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau ada mixer, guna mixer, memang sebati. kalau tak ada, guna senduk pun boleh, tapi bila nak tuang dalam loyang guna penapis teh yg besar kay :)

      Delete
    2. jangan gaul lama sangat tau. takut tak kembang nanti. kalau guna mixer, tak perlu tapis la, sebab confirm sebati :)

      Delete
  9. Wah kreatif sungguh idea sis ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. nak baking yg mudah aje, timbul idea :)

      Delete
  10. Klau kita tak guna susu cair tp guna susu pekat campur air boleh tak

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh aje ... tapi kurangkan gula kay atau tak letak gula langsung. maybe rasa lain sikit la kalau guna susu kotak. cubalah :)

      Delete
    2. *kalau compare ... (tertinggal) :)

      Delete
  11. Thanks ats perkongsian. ..nak try buat ehh...

    ReplyDelete
  12. Salam...nk tanya telur pakai gred ape ye?

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam ... biasa saya guna telur gred A. tapi kalau guna gred C pun ok je kot, tak banyak beza pun kuantiti dalamnya :)

      Delete
    2. boleh sangat ... selamat mencuba.

      kalau first time buat kek, pastikan beli tepung naik sendiri, cek expired date, make sure stok baru tau :)

      Delete
  13. 1 cawan susu tu bersamaan berapa ml eak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. eh pelik soalan ni :p ... selalunya org akan tanya dari ml ke cawan sebab tak ada penyukat, cawan biasanya ada je dirumah :)

      Delete
    2. Anggaran 150ml-170ml secawan ... bergantung kepada saiz cawan la :)

      Delete
  14. Salam..kek ni tahan berapa lama ye?

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam rose ... tak sure pula tahan berapa lama, biasa sekejap je dah habis :)

      Delete
    2. rasanya, kalau takde yang pegang-pegang, pastu simpan dalam fridge ... tahan beberapa hari la kot :)

      Delete
  15. kalau xguna minyak jagung boleh tak

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh ... boleh ganti dengan marjerin yang dicairkan atau guna minyak masak :)

      Delete
  16. kalau xguna minyak jagung boleh tak

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh guna minyak masak juga ... cuma kek tu kurang gebus sikit la :)

      Delete
  17. klau tak gune minyak jagung...guna butter boleh ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh sangat-sangat kalau guna butter, lebih sedap dan wangi, cuma butter agak mahal tu yang guna minyak jagung ;)

      tapi kalau nak guna marjerin tak digalakkan sebab marjerin kurang sihat kandungannya :)

      Delete
  18. Akak...susu tu evaporated milk eh?

    ReplyDelete
    Replies
    1. semua susu boleh ... susu evaporated milk boleh, susu kotak boleh, susu segar boleh, susu tepung yang dibancuh pun boleh :)

      Delete
  19. Salam..akak guna susu pekat or cair?

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam ... guna susu cair. susu segar pun boleh. susu tepung yang dibancuh pun boleh. actually nak guna susu pekat pun boleh, tapi kena kurangkan kuantiti gula dulu lah :)

      Delete
  20. Sedap sgt. Gebu... Thanks sb share resepi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. sure gebu kalau guna minyak jagung :) ... sama-sama

      Delete
    2. Saya guna butter. Mlm ni nk buat lagi.

      Delete
    3. sedapnya. kalau guna butter memang lagi marvelous dan wangi kek tu kan :)

      Delete
    4. Nak tanya, kalau guna butter berapa sukatannya? kena guna 1 buku yang 250g kah?

      Delete
    5. yer betul, guna sebuku butter saiz 250g ... nak cairkan dulu boleh, nak terus pukul pun boleh.

      Delete
  21. , sy dah cuba , just guna tepung gandum je , moist sgt , tq aka ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. guna tepung gandum pun ok jer ... seronok kan kalau menjadi. next time boleh buat lagi dan lagi. sama-sama :)

      Delete
  22. , sy dah cuba , just guna tepung gandum je , moist sgt , tq aka ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. guna tepung gandum pun ok jer ... seronok kan kalau menjadi. next time boleh buat lagi dan lagi. sama-sama :)

      Delete
  23. Kak klau guna susu pekat akak kata kurgkn gula or xltak langsung, so susu pekat need campur air or not?? Urgent case hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. bergantung kepada kuantiti susu pekat ... kalau just nak masukkan beberapa sudu sahaja, bancuh dengan air dan sukat menjadi secawan, kemudian kurangkan sedikit kuantiti gula.

      kalau nak guna secawan susu pekat, tak perlu masukkan gula kemudian masukkan secawan air.

      Delete
  24. Cantik sggh kejadian kek ni. Lama xmakan kek oren. Tq sudi share resepi 😘

    http://ninafarhanawm.blogspot.my/?m=1

    ReplyDelete
  25. Slm..klu buat double adunan skaligus brpa lama msa kukus kek? Tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam ... bergantung kepada suhu oven, biasanya tak lebih sejam ... set dulu 45 minit, pastu cucuk dengan lidi, kalau belum masak bakar lagi ... lebih better compare jadi hangit ;)

      Kalau kukus ta kisah, kukus lama pun takpe, just make sure air kukusan cukup jer lah.

      Delete
  26. Pertama kali nk masak kek nampak senang dan mudah...sy ingin mencuba sy harap menjadi la percubaan sy

    ReplyDelete
    Replies
    1. cubalah ... untuk first time recommend guna tepung naik sendiri bluekey ... InsyaAllah jadi :)

      Delete
  27. assalamualaikum...nk tny wat kek nie xpyh letak ovallate ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wassalam ... resepi saya tak guna ovallete ... kalau guna ovallete make sure guna mixer. ovalette fungsinya nak bagi kek gebu gebas macam kek span tu :)

      Delete
  28. Salam BW, nak tanya kalau pakai ketuhar jenis Cornell tu setting dia perlu kurangkan ker?

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam ... oven baru biasanya 170c, oven lama sikit biasanya 180c, oven yang lama sangat, biasanya 190c.

      so untuk permulaan kena test dulu ... boleh guna 170c, 175c atau 180c ... masa pembakaran pula kena perhatikanlah bila dah nak hampir masak tu. so kita akan tahu suhu dan masa pembakaran yang sesuai untuk oven kita.

      Delete

TERIMA KASIH KERANA BERKUNJUNG DI 'BUAT WANITA', BLOG PERKONGSIAN CERITA, RESEPI & REVIEW. SUDI-SUDIKANLAH TINGGALKAN KOMEN DISINI KAY. THANKS :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...