Friday, March 18

Hukum Gugurkan Kandungan Dalam Islam

Salam ...

Salam Jumaat buat semua. Hari ni nak share hukum menggugurkan kandungan. Sekadar berkongsi. Sebab rasanya ramai lagi ibu-ibu yang tak aware tentang hukum menggugurkan kandungan ni.

Jangan terlalu awal, Jangan terlalu rapat, Jangan terlalu lambat
Gambar sekadar hiasan :)

Jom kita tengok video dari Dr. Danial dibawah ni. Memang clear dah lah penjelasan Dr. Danial tentang hukum menggugurkan kandungan. Dengar dan fahami kay.


Ada banyak lagi video dari ustaz-ustaz tentang hukum mengugurkan kandungan ni. Lebih kurang sama ajer penjelasan semuanya. Tapi BW tertarik nak share video Dr. Danial ni, penjelasan dari doktor lebih details lagi kan.

Kepada yang tertanya-tanya, apesal tiba-tiba BW share hukum menggugurkan kandungan ni? Tengah dok cari video hukum ikat peranakan, ternampak pula video hukum mengggugurkan kandungan ni. Bila dah dengar penjelasan dari Dr. Danial tertarik pula nak share kat blog :)

Thanks For Viewing! By: BW (Buat Wanita)

46 comments:

  1. Terima kadih atas perkongsian menarik ini..

    ReplyDelete
  2. tak de bezanya bunuh anak dlm kandungan dgn bunuh anak yg dah lahir ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu vee ... kalau bukan atas faktor membahayakan nyawa si ibu kan

      Delete
  3. anak tu anugerah =)
    untuk faktor keselamatan tak apa kan.. kalo memudaratkan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. anak tu anugerah kan ... untuk faktor membahayakan nyawa si ibu, dibenarkan

      Delete
  4. Replies
    1. macam tahu-tahu jer tak sihat bila stop blogging :)

      Delete
  5. Tak boleh tengok video tu tapi haram dan berdosakan sekiranya tidak bersebab.

    ReplyDelete
  6. menarik ni.. haram gugurkan kandungan. kalau dh kawen tu gugur sbb ada hal2 kesihatan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe almaklumlah bila dah mengandung lagi ni sibuk lah search pasal hukum ikat rahim, dengan planning nak ikat rahim bila nak stop. tapi hukum ikat rahim tanpa sebab kesihatan pun sama, haram hukumnya.

      tetiba keluar pula video hukum gugurkan kandungan. walaupun dah lama tahu hukumnya haram kalau tanpa sebab kesihatan, tertengok juga sebab cara penyampaian ustaz danial ni menarik dan clear, so tershare pulak :)

      Delete
    2. ermmm memang haram ikat rahim tp ad solution selain mkn ubat boleh pakai alat di rahim tp boleh tukar bila dh expired hehehe nina xtau nama apa 😊😊

      Delete
    3. Yup ada banyak jenis. Semua tu untuk family planning. Guna untuk setahun dua ajer sebenarnya. Especially yang hormon tak digalakkan guna lama, akan ada kesan sampingan ...

      dah pun baca beberapa penjelasan ustaz2 ... hanya family planning diharuskan ... kalau guna dengan niat tak nak anak dah (nak stop) tanpa sebab kukuh (membahayakan kesihatan), hukumnya haram juga.

      sekarang ni tengah go with the flow dulu :)

      Delete
  7. nice sharing.. mesti kena ada sebab kukuh untuk gugurkan kandungan. biasanya hal kesihatan, kalau memudaratkan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kannn ... kalau memudaratkan nyawa si ibu, barulah dibenarkan

      Delete
  8. Semoga Allah menerima taubat mereka.

    ReplyDelete
  9. Replies
    1. ni dah sihat sikit ni huda, baru start update apa yang patut :)

      Delete
  10. bergantung pd keadaan.kalau kandungan boleh memudharatkan ibu, harus demi menyelamatkan nyawa

    ReplyDelete
  11. perkongsian yang baik untuk masyarakat kita

    ReplyDelete
  12. Biasanya melibatkan aspek kesihatan la. Kalau bab lain tu, Sha tak berani nak komen. Hihi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. yer betul, dibenarkan jika bahayakan nyawa si ibu. kalau atas sebab lain, haram hukumnya.

      Delete
  13. kalu ada perkara yg memudaratkan si ibu, mungkin diharuskan...

    ReplyDelete
  14. perkongsian yang baik mengenai gugur kandungan

    ReplyDelete

TERIMA KASIH KERANA BERKUNJUNG DI 'BUAT WANITA', BLOG PERKONGSIAN CERITA, RESEPI & REVIEW. SUDI-SUDIKANLAH TINGGALKAN KOMEN DISINI KAY. THANKS :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...