Thursday, September 26

9 Makanan Perlu Dielakkan Untuk Cegah Kanser

Selamat petang semua ...

Hari ni BW nak cerita sikit pasal makanan yang dapat elak kita dari kanser. Tak kisah la kanser apa pun, kanser payudara ke, kanser rahim ke. Actually bukan untuk pesakit kanser je tau, bagus juga untuk diamalkan oleh semua sebagai langkah pencegahan. Mencecagkan lagi baik dari mengubati.





Antara 3 punca utama kanser ni, yang first sekali ialah tak mengamalkan gaya hidup sihat. Maksudnya, orang-orang yang merokok, minum arak, kebarangkalian nak kena kanser tu tinggi. Faktor kedua adalah pemakan yang tidah sihat & tidak seimbang. Faktor ketiga pula ialah stress, stress dengan kerja ke dengan rumahtangga ke, dengan apa-apa je la.

Untuk posting hari ni nak cerita pasal faktor kedua la. Bawah ni ada senarai 9 makanan yang patut dikurangkan bagi kita yang sihat ni. Bagi penghidap kanser pula makanan ni perlu la dielakkan.

Senarai ni diambil dari utusan.com.my yer ... banyak kali dah google sama je senarai nya pun, co BW just C&P je la dari utusan.com.my :)

1. Daging merah

Sel kanser tumbuh dengan cepat pada persekitaran berasid, diet daging bersifat asid sangat tinggi.Daging mengandungi antibiotik ternak yang menumbuhkan hormon dan parasit berbahaya, terutama kepada pesakit kanser.Diet lebih baik adalah memakan ikan dan ayam kerana walaupun bersifat asidik tetapi tahap kandungan asid tidak setinggi daging merah.

2. Gula
Gula adalah 'hayat kanser'. Dengan mengurangkan pengambilan gula, bererti kita mengurangkan hayat atau potensi sel kanser.Gula terbaik adalah gula semulajadi seperti madu. Madu tergolong di dalam makanan bersifat alkali.Hari ini kita melihat banyak produk pengganti gula di pasaran, namun kita harus menyiasat terlebih dahulu adakah produk itu berkesan atau lebih buruk daripada gula.

3. Garam
Garam yang digunakan dalam masakan mempunyai tambahan kimia untuk membuat warna putih dan tahan lama, garam yang lebih baik adalah garam laut.

4. Makanan laut cengkerang
Kebanyakan makanan laut cengkerang seperti kerang, ketam dan kepah mengandungi banyak kimia dan toksik yang boleh menggalakkan pembiakan kanser.

5. Kopi, teh, coklat
Ketiga-tiga diet ini mempunyai kandungan kafein tinggi. Kafein mengandungi kandungan asid tinggi.Teh hijau adalah alternatif terbaik melawan kanser. Amalan meminum air bersih ditapis adalah baik bagi menghindari racun atau bahan kimia di dalam air memasuki tubuh.

6. Makanan cuka tinggi
Elakkan memakan makanan dijeruk seperti jeruk buah-buahan.

7. Makanan berminyak
Elakkan memakan makanan berminyak seperti makanan goreng. Utamakan makanan kukus atau disediakan menggunakan ketuhar.

8. Hindari alkohol
Minuman mengandungi kandungan alkohol tinggi, menyumbang kepada tahap asid tinggi. Kerana itu, Islam melarang umatnya meminum minuman yang mengandungi alkohol dan memabukkan.

9. Makanan kandungan lemak tinggi
Kanser melemahkan sistem imunisasi seseorang. Pemakanan seimbang boleh menguatkan sistem pertahanan tubuh dan melawan semula jangkitan penyakit. Diet sihat mempercepatkan penyembuhan tisu rosak akibat kanser atau kemoterapi. Rawatan kemoterapi boleh membuatkan seseorang kurang selera makan.

Thanks For Viewing! By: BW (Buat Wanita)

8 comments:

  1. Salam BW...byknya info menarik di sini. Sy pasti kembali lagi :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam... tq! Later i'll visit your's also kay :)

      Delete
  2. As Salam BW. Tq sebab visit blog saya dan beri comment.

    Btw, tq juga sebab share maklumat yang menarik di sini :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam khalmuz ... thanks for viewing. Later i'll visit your blog again ya :)

      Delete
  3. tq krn sudi jenguk blog saya http://bahiyabussaina.blogspot.com
    tips y amat berguna :) good sharing

    ReplyDelete

TERIMA KASIH KERANA BERKUNJUNG DI 'BUAT WANITA', BLOG PERKONGSIAN CERITA, RESEPI & REVIEW. SUDI-SUDIKANLAH TINGGALKAN KOMEN DISINI KAY. THANKS :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...