Sunday, November 17

Jom Bakar Satay Di Hujung Minggu!

Selamat Berhujung Minggu :)

Buat sesiapa yang malas nak keluar tu, jom la kita memasak di rumah yer. Kali ni BW bakar satay. Untuk makan sendiri-sendiri jer.

Satay yang dibuat sendiri lebih sihat la kan, kurang minyak, kurang lemak & bebas karbon. Kebersihan pun terjamin :)



Satay yang dah siap dicucuk. Untuk makan sendiri-sendiri. Cukup la sekadar 20 batang satay ayam. 20 batang satay daging lembu. Ni dah perap semalaman tau. Dalam mangkuk tu air lebihan perapan & serai untuk merenjis.


Bakar setelah api padam. Hanya gunakan bara arang tu je. Konon-konon nak dapatkan satay yang bebas karbon :p


Rakan-rakan satay yang sedang menunggu ketibaan satay :p  Aduhai, lamanya la nak tunggu satay garing, sebab kan guna bara api je, nak satay bebas karbon sangat la kan :)


Yeay, satay dah sampai. Garing & kurang minyak yer. Rasanya bawang & serai memang terasa la, ~~enak dimakan begitu saja ~~ (cam lagu gardenia tu :)


My dotter cakap "panjang nyer satay ni" Kata makan sendiri, mesti la cucuk sebanyak mungkin, kalau nak jual pendek je la yer ;p

Thanks For Viewing! By: BW (Buat Wanita)

4 comments:

  1. sedapnye sate tu .. hahah. lg sedap buat sndri.. dari beli kan ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. yezze.. lagi sedap dari satay pasar malam la...yg penting bersih & sihat. Tp kalau banding ngan satay hj samuri ke satay willy ke memang takleh lawan rasa satay diorg la :p

      Delete
  2. Sedapnyaa... Kena buat sendiri jugak ni :p

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu, memang sedap. Sedap tu datang bila kita seronok buat & bakar bersama-sama ngan family :)

      Delete

TERIMA KASIH KERANA BERKUNJUNG DI 'BUAT WANITA', BLOG PERKONGSIAN CERITA, RESEPI & REVIEW. SUDI-SUDIKANLAH TINGGALKAN KOMEN DISINI KAY. THANKS :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...