Resepi mudah kek pandan sedap. cake pandan gebu lembut. kek pandan coklat rice
Moh kita baking kek pandan. Resepi kek pandan coklat rice. Resepi ni untuk loyang kecil tau. Mudah je nak buat. Kukus boleh, bakar pun boleh :)
Resepi mudah kek pandan sedap. cake pandan gebu lembut. kek pandan coklat rice
Ni kek pandan versi bakar. Hiasan simple je, tabur coklat rice :)
Bahan-Bahan;Resepi mudah kek pandan sedap. cake pandan gebu lembut. kek pandan coklat rice
- 2 Cawan Tepung Naik Sendiri
- 1 Cawan Minyak Jagung
- 3/4 Cawan Gula Kastor
- 5 Helai Daun Pandan
- 1 Cawan Susu Cair
- 1 Biji Telur
- Sedikit Pewarna Hijau
- 3 Sudu Coklat Rice
Resepi mudah kek pandan sedap. cake pandan gebu lembut. kek pandan coklat rice
Cara-Cara;
Resepi mudah kek pandan sedap. cake pandan gebu lembut. kek pandan coklat rice
1. Blend daun pandan bersama secawan susu.
2. Tapis susu pandan dan asingkan dalam bekas lain.
3. Pukul telur dalam bekas, sehingga berbuih.
4. Masukkan gula dan pukul lagi hingga sebati.
5. Masukkan minyak dan susu pandan. Gaul sebati.
6. Masukkan tepung dan sedikit pewarna hijau. Gaul sebati lagi.
7. Masukkan coklat rice dan gaul, kemudian tuang ke dalam loyang.
8. Kukus selama 1 jam / Bakar (180'c) selama 45 minit.
Resepi mudah kek pandan sedap. cake pandan gebu lembut. kek pandan coklat rice
Tips Tambahan;
Resepi mudah kek pandan sedap. cake pandan gebu lembut. kek pandan coklat rice
1. Gaul coklat rice kedalam adunan skejap je tau, jangan sampai berubah warna.
2. Banyak lagi tips. Klik sini >> Resepi Asas Kek. Simple & Senang
Boleh juga dimasukkan kedalam acuan kecil-kecil seperti acuan tart mini. Anak-anak suka sangat kalau bentuk comel-comel :)
Resepi mudah kek pandan sedap. cake pandan gebu lembut. kek pandan coklat rice
Sebelum dibakar.
Setelah dibakar
Selamat Mencuba!
Resepi mudah kek pandan sedap. cake pandan gebu lembut. kek pandan coklat rice
Entri Berkaitan;
Resepi mudah kek pandan sedap. cake pandan gebu lembut. kek pandan coklat rice
1. Resepi Asas Kek Sukatan Cawan
2. Resepi Adunan Asas Cheese Cake
3. Resepi Asas Doh Roti, Donut & Pau
4. Resepi Asas Muffin / Cupcakes
5. Resepi Asas Puding Kastard
Resepi mudah kek pandan sedap. cake pandan gebu lembut. kek pandan coklat rice
Thanks For Viewing! By: BW (Buat Wanita)
Resepi mudah kek pandan sedap. cake pandan gebu lembut. kek pandan coklat rice
simple tapi penyakit M dalam diri ini.. uh uh uh.. come back my R.. hihi..
ReplyDeleteR tu akan datang bila kita suka sgt makan kek :)
DeleteXjadi pon sy buat.. kenapa kek xmanis lgsg.. dah tu pecah..
Deletesaya jenis yang suka manis buah, so kek ni dah cukup manis bagi saya ... kalau jenis suka yang manis-manis sangat, kenalah tambah kuantiti gula ikut tekak sendiri.
Deletemerekah biasanya disebabkan oven terlalu panas, yang ni kena sendiri tahu lah berapa suhu sepatutnya untuk oven masing-masing, oven saya 180c. Ataupun merekah sebab kandungan cecair kurang, so semua sukatan kena guna cawan yang sama. Ataupun merekah sebab kandungan baking powder terlebih. Kalau guna tepung naik sendiri, kadang-kadang kita akan dapat tepung naik sendiri yang kandungan baking powder terlebih, biasalah, silap measure time production kot :)
kite R makan cake.. hantu cake.. tapi dasar M.. haha,, neway, rajin nyer BW cook
ReplyDeleteAla tape kalau sorang je yang makan, better bei, confirm sedap. Ni my dotter 2 org tu pun hantu kek, tu yg buat tu ;)
Deletesume kek kukus blh di bkar ke atau ade sesetgah2 kek jer??
ReplyDeletebiasanya semua adunan boleh kukus boleh bakar.... bila dikukus, adunan sedikit pekat, bila dibakar, adunan sedikit cair. kalau dah cuba banyak kali, nanti pandai la agak kepekatan adunan tu :)
Deleten kalau kukus 1 jam tu cam lama sangat. coklat rice semua jadi cair
ReplyDeletebergantung pada api yang kita guna rasanya ... kalau guna api kuat, boleh kurangkan masa mengukus. next time cuba lagi kay, jangan give up.
Deletesaya biasa guna api sederhana, sebab malas nak check selalu, so biar jer selama sejam :)
sama-sama ... boleh sangat guna mentega, lebih sedap dan berlemak lah kek tu nanti :)
ReplyDeletesalam...kalau kita bakar guna pemanggang ajaib tu kira muat2 la kn dgn pemanggang
ReplyDeletesalam ... yang tu tak sure. sebab kat rumah saya tak ada pemanggang ajaib tu. yang pasti adunan ni untuk loyang kecil, kalau pemanggang tu kecil ok lah kot. kalau pemanggang saiz besar, nanti jadi lempeng pula :)
Deleteassalamualaikum akak..izinkan saya mencuba kek ini ya..teringin nak mkn.. terima kasih :-)
ReplyDeletewassalam ... boleh jer sis, selamat mencuba :)
Deleteklo minyak jagung tukar kepada minyak biasa boleh ke sis
ReplyDeleteBoleh jer guna minyak masak ... just make sure sukatan semua guna cawan yang sama.
DeletePastikan juga tepung naik sendiri tu stok baru, bukan stok lama. kalau guna stok lama, takut baking powder dalam dia dah tak berfungsi
Minyak bole ke guneje minyak masak...
ReplyDeleteHuhu bhn semua ada mnyk jgung je xde
minyak masak pun boleh sis ... cuma minyak jagung lebih sihat gitew :)
DeleteSis...sy dah try buat..tp knapa sy punya kek terlampau licak
ReplyDeleteSis.. minyak jagung tu bole diganti dengan minyak masak biasa jg ka? Tq
ReplyDeleteMesti guna susu ke? Kl x pakai ok tak?
ReplyDelete