Tuesday, November 5

Resepi Mudah Kek Pandan Coklat Rice Sukatan Cawan

Salam ...
Resepi mudah kek pandan sedap. cake pandan gebu lembut. kek pandan coklat rice
Moh kita baking kek pandan. Resepi kek pandan coklat rice. Resepi ni untuk loyang kecil tau. Mudah je nak buat. Kukus boleh, bakar pun boleh :)
Resepi mudah kek pandan sedap. cake pandan gebu lembut. kek pandan coklat rice
Ni kek pandan versi bakar. Hiasan simple je, tabur coklat rice :)
Resepi mudah kek pandan sedap. cake pandan gebu lembut. kek pandan coklat rice
Bahan-Bahan;
Resepi mudah kek pandan sedap. cake pandan gebu lembut. kek pandan coklat rice
- 2 Cawan Tepung Naik Sendiri
- 1 Cawan Minyak Jagung
- 3/4 Cawan Gula Kastor
- 5 Helai Daun Pandan
- 1 Cawan Susu Cair
- 1 Biji Telur
- Sedikit Pewarna Hijau
- 3 Sudu Coklat Rice
Resepi mudah kek pandan sedap. cake pandan gebu lembut. kek pandan coklat rice
Cara-Cara;
Resepi mudah kek pandan sedap. cake pandan gebu lembut. kek pandan coklat rice
1. Blend daun pandan bersama secawan susu.
2. Tapis susu pandan dan asingkan dalam bekas lain.
3. Pukul telur dalam bekas, sehingga berbuih.
4. Masukkan gula dan pukul lagi hingga sebati.
5. Masukkan minyak dan susu pandan. Gaul sebati.
6. Masukkan tepung dan sedikit pewarna hijau. Gaul sebati lagi.
7. Masukkan coklat rice dan gaul, kemudian tuang ke dalam loyang.
8. Kukus selama 1 jam / Bakar (180'c) selama 45 minit.
Resepi mudah kek pandan sedap. cake pandan gebu lembut. kek pandan coklat rice
Tips Tambahan;
Resepi mudah kek pandan sedap. cake pandan gebu lembut. kek pandan coklat rice
1. Gaul coklat rice kedalam adunan skejap je tau, jangan sampai berubah warna.
2. Banyak lagi tips. Klik sini >> Resepi Asas Kek. Simple & Senang

Boleh juga dimasukkan kedalam acuan kecil-kecil seperti acuan tart mini. Anak-anak suka sangat kalau bentuk comel-comel :)
Resepi mudah kek pandan sedap. cake pandan gebu lembut. kek pandan coklat rice  
 Sebelum dibakar.

Setelah dibakar

Selamat Mencuba!
Resepi mudah kek pandan sedap. cake pandan gebu lembut. kek pandan coklat rice
Entri Berkaitan;
Resepi mudah kek pandan sedap. cake pandan gebu lembut. kek pandan coklat rice
1. Resepi Asas Kek Sukatan Cawan
2. Resepi Adunan Asas Cheese Cake
3. Resepi Asas Doh Roti, Donut & Pau
4. Resepi Asas Muffin / Cupcakes
5. Resepi Asas Puding Kastard
Resepi mudah kek pandan sedap. cake pandan gebu lembut. kek pandan coklat rice
Thanks For Viewing! By: BW (Buat Wanita)
Resepi mudah kek pandan sedap. cake pandan gebu lembut. kek pandan coklat rice

12 comments:

  1. simple tapi penyakit M dalam diri ini.. uh uh uh.. come back my R.. hihi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. R tu akan datang bila kita suka sgt makan kek :)

      Delete
  2. kite R makan cake.. hantu cake.. tapi dasar M.. haha,, neway, rajin nyer BW cook

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ala tape kalau sorang je yang makan, better bei, confirm sedap. Ni my dotter 2 org tu pun hantu kek, tu yg buat tu ;)

      Delete
  3. sume kek kukus blh di bkar ke atau ade sesetgah2 kek jer??

    ReplyDelete
    Replies
    1. biasanya semua adunan boleh kukus boleh bakar.... bila dikukus, adunan sedikit pekat, bila dibakar, adunan sedikit cair. kalau dah cuba banyak kali, nanti pandai la agak kepekatan adunan tu :)

      Delete
  4. sis trima kc share tips wat kek mjdi n sgt sdp,,,sis pkai mentega bleh ka untuk buat kek pandan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama-sama ... boleh sangat guna mentega, lebih sedap dan berlemak lah kek tu nanti :)

      Delete
  5. n kalau kukus 1 jam tu cam lama sangat. coklat rice semua jadi cair

    ReplyDelete
    Replies
    1. bergantung pada api yang kita guna rasanya ... kalau guna api kuat, boleh kurangkan masa mengukus. next time cuba lagi kay, jangan give up.

      saya biasa guna api sederhana, sebab malas nak check selalu, so biar jer selama sejam :)

      Delete
  6. salam...kalau kita bakar guna pemanggang ajaib tu kira muat2 la kn dgn pemanggang

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam ... yang tu tak sure. sebab kat rumah saya tak ada pemanggang ajaib tu. yang pasti adunan ni untuk loyang kecil, kalau pemanggang tu kecil ok lah kot. kalau pemanggang saiz besar, nanti jadi lempeng pula :)

      Delete

TERIMA KASIH KERANA BERKUNJUNG DI 'BUAT WANITA', BLOG PERKONGSIAN CERITA, RESEPI & REVIEW. SUDI-SUDIKANLAH TINGGALKAN KOMEN DISINI KAY. THANKS :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...