Thursday, December 5

Penempatan Sementara - Malaysia Perlu Contohi Jepun

Salam ...

Bila tengok berita pasal banjir, rasa kesian kat semua mangsa yang rumah dilanda banjir. Tapi bila BW cakap kat husband, kesiannya, husband BW kata, dia kecik-kecik dulu seronok je bila banjir, dia kata banjir tu dah jadi perkara biasa kat kampung dia.

Tapi kepada yang first time jadi mangsa banjir, mesti rasa terkejut kan. Tak dapat nak bayangkan perasaan mangsa banjir ni, sebab BW tak pernah alami. Hopefully mereka semua ni tabah hadapi dugaan.

Kali ni, jom tengok beza penempatan sementara mangsa bencana alam kat Malaysia dan Jepun. Malaysia memang patut contohi jepun dari segi cara nak organize penempatan sementara ni.

 Penempatan Sementara Di Malaysia.

Penempatan Sementara Di Jepun

Penempatan mangsa bencana alam di Jepun memang sangat teratur, bersih dan menjaga privacy mangsa. Ye la, diorang kan still dalam keadaan trauma, so diorang perlukan tempat berlindung yang boleh beri ketenangan pada diorang. Bukan macam kat Malaysia, makin serabut kot kepala mangsa-mangsa tu. Hopefully Malaysia akan mencontohi Jepun next time.

Thanks For Viewing! By: BW (Buat Wanita)

18 comments:

  1. kalau agak jepun tu moden sangat, tengok jiran kita thailand susah... setiap family dapat 1 khemah dalam dewan... atleast batas aurat terjaga...

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu ... ni ibu-ibu nak susukan anak pun susah.

      Delete
    2. tadi terbaca kat fb dah ada penempatan sementara yg dah provide khemah.. alhamdulillah..

      Delete
    3. sekarang kecoh balik.. khabarnya ada di 1 penempatan sementara ni, org kampung sendiri ada inisiatif beli khemah awal2 sebelum banjir, penat2 beli khemah sendiri, ada pihak mengaku bagi sponsor.. hmm.. macam2 kes pasal khemah ni.. hehehe

      Delete
    4. haha... gila nama betul, setakat khemah 50 hengget tu pun poyo nak ngaku sponsor. patutlah bagi air mineral pun keluar dalam berita tv. aduhai la msia :)

      Delete
    5. yerp.. yg japan tu sgt advance.. compare dgn thai jer.. memalukan sungguh

      Delete
    6. memalukan kan ... nak bagi khemah pun jadi isu.. dah rakyat bising, apa lah salahnya sediakan je khemah, banyak pulak alasan pihak berkenaan yer :)

      Delete
    7. ha ah.. nk bagi botol air mineral pun, bagi yg dah siap cop lambang pari politik.. diorang bagi bantuan ni ikhlas ke tak, tak tau.. hehehe

      Delete
    8. hahaha promosi tu :p ... pastu sesetengah tu sibuk la bagi ucapan 'terima kasih la pm' macam la guna duit pm kan ...

      Delete
    9. banjir every year.. tp x pernah nyer improve pasal welfare.. ape daaaa

      Delete
    10. betol tu kak lilynn.. setiap tahun ada je org komplen.. tapi setiap tahun macam tu jugak.. bnda yg sama plak tu... spatutnya ambil kritikan orang untuk improve di masa akan datang. ni tidak. orang kritik sikit, kata tak bersyukur la, tak kenang jasa la, pembelot la...

      Delete
  2. owh, comel nya khemah di jepun...

    ayuh bagi suggestion kat kerjaan....

    alamak... kelantan yang tiap2 tahun banjir dari dolu2 tu buat tak khemah / seperator dalam dewan macam kt thailand tu ? sebab kelantan kan ditadbir urus muslim? biasanya advance dalam memberi perhatian isu2 maslahah camne... kalau they are good, boleh lah dicontohi.... if they are not, hmmm boleh lah juga bagi suggestion kat mereka2 yang terlibat.... ;-)

    btw BW, sangat baguslah cadangan ne... saya pun tak tau jepun ada cubical macam tu... bagus betul.... boleh hilite kt MKN dan kerajaan2 negeri ne....

    ReplyDelete
    Replies
    1. tatau lak kelantan ada bagi khemah ke tidak .... selalu kalau tunjuk dalam berita pun, mangsa banjir kat malaysia ni dia bagi tikar je, anak- anak boleh la tidur, org tua duduk je la.

      rasa-rasanya kalau kita emel, diorang baca ke emel kita?? pegawai yg cek emel tu ntah-ntah sebulan sekali baru cek. kalau kita call pun, buang air liur cakap dengan staff pick up telefon tu. kena highlight kat stesen tv kot, baru ada tindakan. hahaha

      Delete
  3. nampak sangat huru haranya di penempatan sementara Msia. hihihi

    ReplyDelete
  4. Assalamualaikum wbt,

    sis BW, can read here...

    http://syahrilkadir.wordpress.com/2013/12/10/banjir-majlis-keselamatan-negara-jawab-kritikan-penuntut-universiti-washington/

    ReplyDelete
    Replies
    1. wassalam...

      erm baca dah... perasan setaraf dengan pengurusan antarabangsa. haha. nak bagi khemah pun tunggu rakyat kecoh-kecoh.

      tak boleh terima statement dia pengurusan jepun lebih baik sebab "semua pihak di segenap lapisan masyarakat jepun meletakkan perbezaan fahaman politik", ntah pape, ada ke patut ini yg dijawab, bukan nak jawab akan kaji dan improve ke

      pasni kalau ada pape usul boleh la kita buat surat terbuka macam budak ni buat yer ;)

      Delete

TERIMA KASIH KERANA BERKUNJUNG DI 'BUAT WANITA', BLOG PERKONGSIAN CERITA, RESEPI & REVIEW. SUDI-SUDIKANLAH TINGGALKAN KOMEN DISINI KAY. THANKS :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...