Friday, January 9

Cara Buat Nasi Goreng Ulam Daun Kesom

Salam ...

Pernah makan nasi goreng daun kesum bersama ulam-ulaman tak? Alkisahnya, my akak ni kerjanya menanam itu ini. Walaupun kerja, sempat lagi dia bercucuk tanam dirumah.

Dek kerena terlebih tanaman daun kesum yang segar bugar dia bagi la BW siap dengan bekas dan tanah sekali. Tuang air je katanya. Memang subur la daun kesum dia bagi tu. Kalau BW yang tanam, sekejap je dah mati :p

Memang lain rasa nasi goreng bila ditambah daun kesom ni. Memang syok la ;)~

Cara nak buat nasi goreng daun kesom ni mudah je. Tumis bahan-bahan rencah nasi goreng, bila naik bau masukkan daun kesom yang dihiris kasar. Kacau sekejap kemudian masukkan sayuran, nasi dan garam, gaulkan sehingga sebati. Bila dah masak, tutup api. Masukkan ulam-ulaman yang teah dihiris kasar dan gaulkan bersama nasi goreng tadi. Masuk je apa-apa ulam yang korang suka.

Cuba tau jangan tak cuba! ;)

Thanks For Viewing! By: BW (Buat Wanita)

17 comments:

  1. asalamualaikum bw...sedapnya nasi greng tu..mesti semerbak haruman kesum tu...boleh try

    ReplyDelete
    Replies
    1. wassalam ... memang wangi nasi goreng ni :)

      Delete
  2. mmg ringkas cara nak buat resepi ni, tq BW sudi berkongsi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang ringkas, nasi goreng resepi sendiri aje cuma tambah duan kesom dan ulam :)

      Delete
  3. nasi goreng...
    masakan malas paling best kalau lapar... hihi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu ... sekali masak je ada semua bahan kan :)

      Delete
  4. tak pernah cuba lagi.. tapi dengar macam best je..

    ReplyDelete
  5. Tak pernah makan lg...tengok gambar pun dh tau nasi ni sedap. Hehe

    ReplyDelete
  6. lapaq pulak tengok petang2 ni. ^^

    ReplyDelete
  7. sedap sebab wangi daun kesum, ditambah lagi ada ulam2 :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la.. time menumis dah bau cam asam pedas :)~

      Delete

TERIMA KASIH KERANA BERKUNJUNG DI 'BUAT WANITA', BLOG PERKONGSIAN CERITA, RESEPI & REVIEW. SUDI-SUDIKANLAH TINGGALKAN KOMEN DISINI KAY. THANKS :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...