Tuesday, April 28

Ciri-Ciri Kanak-Kanak Autisme. Anak Anda Bagaimana?

Salam ...

Hari ni nak share sedikit info berkenaan berkenaan kanak-kanak autisme. Kanak-kanak autisme ni kita kenalah kenal pasti dari kecil supaya kita boleh bantu mereka membesar dengan baik. Saje je cari info ni sebab my dotter yang second aktif la. Tapi dia tidaklah sama dengan ciri-ciri autisme ni, dia just aktif je la kot.

Ciri-ciri Autisme. Klik gambar untuk lebih jelas.

Antara ciri-ciri kanak-kanak autisme;

1. Perbualan satu pihak
2. Tidak menunjukkan minat
3. Mengulangi sesuatu perbuatan
4. Tidak bermain (permainan bahaya) olok-olok
5. Mengibas-ngibaskan tangan
6. Ketawa berdekah-dekah tidak sesuai keadaan
7. Suka memutar objek
8. Tiada hubungan mata
9. Benci perubahan
10. Mengulangi percakapan perkara yang sama
11. Tidak bermain dengan orang lain
12. Hanya menyertai kumpulan jika dibantu atau didesak
13. Tunjukkan keinginannya dengan tangan orang dewasa

My dotter memang aktif. Tapi dia just memenuhi ciri-ciri nombor 12. Dia main dengan orang lain, kalau just ada beberapa orang. Tapi kalau ada ramai berkumpulan, dia tak nak la pula, kena lah kita yang tolong dia join kumpulan tu, baru dia nak main.

Anak-anak korang pula macamana? Aktif tak?;)

Thanks For Viewing! By: BW (Buat Wanita)

8 comments:

  1. Aktif mcm kanak2 lain jg. Takde ciri2 di atas..

    ReplyDelete
    Replies
    1. anak lelaki kan.. sah-sah la aktif memeningkan :)

      Delete
  2. anak saya pun boleh tahan aktif nya...yg sulung peramah,yg kedua tu pemalu skit..ciri2 lain xde cume y no. 12 je ada

    ReplyDelete
    Replies
    1. samakan ... rasanya kalau jenis yg aktif memang ada ciri no.12 :)

      Delete
  3. http://www.diarijejakahangat.com/2015/04/mega-giveaway-diari-jejaka-hangat-2015.html

    Jom Join

    ReplyDelete
  4. anak bongsu saya biasa kuat merajuk adalah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kuat merajuk memang biasa la kan budak :)

      Delete

TERIMA KASIH KERANA BERKUNJUNG DI 'BUAT WANITA', BLOG PERKONGSIAN CERITA, RESEPI & REVIEW. SUDI-SUDIKANLAH TINGGALKAN KOMEN DISINI KAY. THANKS :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...