Resepi muffin coklat untuk 6 cup diameter 10cm. Boleh kurangkan serbuk koko, untuk rasa coklat yang mild, lebihkan serbuk koko untuk rasa coklat yang kick dan tambahkan coffee untuk jadikannya chococino. Resepi asal dari Resepi Asas Muffin / Cupcakes, Klik Sini.
Yummy~ Muffin chococino dengan taburan coklat rice.
Bahan-Bahan;
- 1/2 Cawan Minyak Jagung
- 1/2 Cawan Gula Kastor
- 1/2 Sudu Teh Esen Vanilla
- 1 Cawan Tepung Naik Sendiri
- 1/2 Cawan Serbuk Koko
- 1 Biji Telur (Gred A)
- 3/4 Cawan Susu- 1/2 Cawan Minyak Jagung
- 1/2 Cawan Gula Kastor
- 1/2 Sudu Teh Esen Vanilla
Sebelum dibakar just tuang 3/4 cup. Ni kalau nak letak cream sesuai la.
Muffin coklat ni extra serbuk koko, begini la hitamnya ;)
Cara-Cara;
1. Pukul minyak jagung dan telur sampai kembang.
2. Masukkan gula kastor, serbuk koko dan esen vanilla, pukul sebati.
3. Masukkan susu dan tepung bergilir-gilir, pukul lagi dan lagi.
4. Masukkan dalam acuan, 3/4 cup atau sampai penuh.
5. Bakar pada suhu 180 darjah celcius selama 15-25 minit.
Adunan muffin sebelum dibakar. Yang ni tuang full cup.
Setelah dibakar, beginilah rupa muffin yang kurang sedikit serbuk kokonya.
Sesuai dimakan bersama krimer dan coklat rice :)
Kalau letak butter cream atau cream cheese lagi sedap, jadilah cupcakes.
Selamat Mencuba! Klik Sini untuk tips tambahan baking muffin / cupcakes.
Entri Berkaitan;
1. Resepi Asas Muffin / Cupcakes
2. Resepi Asas Kek Sukatan Cawan
3. Resepi Adunan Asas Cheese Cake
4. Resepi Asas Doh Roti, Donut & Pau
5. Resepi Asas Puding Kastard
Thanks For Viewing! By: BW (Buat Wanita)
So yummy ^^
ReplyDeleteWah..sedap ni
ReplyDeletedap dap dap :)
Deletesedapnye
ReplyDeletenyum~ :) nanti boleh lah cuba kay
Deletebakar atas bawah ke atau mcm mana yaaa ? 😅😅😅
ReplyDeletebakar atas bawah sis ... semua resepi kek dan biskut bakar atas bawah kecuali dinyatakan dalam resepi :)
Delete