Ada sesiapa suka makan sambal sotong kering tak? Husband suka sangat. BW pun suka juga, cuma yang tak bestnya kalau masak, bau satu rumah :p Sekali sekala ...
Sambal sotong kering ni sedap dimakan dengan nasi lemak.
- 2 Keping Sotong Kering
- 20 Helai Cili Kering (Dikisar)
- 2 Biji Bawang Kecil (Dikisar)
- 2 Biji Bawang Besar (Dikisar)
- 4 Ulas Bawang Putih (Dikisar)
- 1 Cawan Minyak Masak
- Garam (Secukupnya)
- Gula (Secukupnya)
- Air (secukupnya)
Nota: Jika bawang besar yang digunakan bersaiz agak kecil, masukkan empat biji semasa cili dikisar. Jika bawang besar bersaiz betul-betul besar, cukup sekadar dua biji.
Rendam sampai kembang macam ni kay.
Cara-Cara;
1. Sotong kering dipotong dan direndam semalaman atau seharian (make sure tukar air rendaman)
2. Masukkan bahan kisar, dan tumis sehingga naik bau dan pecah minyak.
3. Masukkan sotong kering yang telah direndam. Masak sehingga sotong agak lembut.
4. Masukkan air sedikit demi sedikit sekiranya sambal kering.
5. Bila sotong dah lembut, masukkan gula dan garam.
Macam ni la rupanya bila dah masak, sambal pun dah pecah minyak
Selamat Mencuba!
Thanks For Viewing! By: BW (Buat Wanita)
suka sgt...
ReplyDeletesedap gitu
betul tu sedap.. pastu bersin bersin untuk yg resdung :)
Deletelama xmakan sotong.. sedapnya !!
ReplyDeletekami pun jarang sekali makan sotong kering :)
DeleteSedapnye ...mesty kna cba ney ...
ReplyDeletecuba jangan tak cuba :)
DeleteSedapnye ...mesty kna cba ney ...
ReplyDeletecuba jangan tak cuba :)
Delete