Monday, May 18

Resepi Mudah Samosa Ayam / Daging Kentang Kari

Salam ...

Last time dah review, cara gulung samosa guna kulit popia, Klik Sini. Kali ni nak share resepi mudah inti samosa pula.
cara buat samosa ayam daging sedap
Resepi Mudah Samosa Ayam Sedap. Cara Buat Samosa Daging Kentang Kari. Cara Gulung Samosa Tiga Segi.
 Samosa yang digemari semua di rumah kami :)
cara buat samosa ayam daging sedap
Bahan-Bahan;
cara buat samosa ayam daging sedap
- Kulit Popia
- Gam Tepung
- Minyak Masak
- Kentang
- Ayam/ Daging Cincang
- Bawang Putih
- Bawang Kecil
- Serbuk Kari
- Garam Secukup Rasa
- Air Secukupnya
cara buat samosa ayam daging sedap
Actually inti samosa ni sama macam inti karipap. Cuma ditambah ayam atau daging cincang aje. So, kuantiti tak letak la, ikut suka la nak banyak mana :)
cara buat samosa ayam daging sedap
Cara-Cara;
cara buat samosa ayam daging sedap
1. Panaskan minyak dan tumis bawang yang telah ditumbuk.
2. Masukkan ayam/ daging yang telah dicincang dan tumis lagi.
3. Masukkan serbuk kari dan kentang yang telah dipotong dadu.
4. Masukkan air bagi elakkan kentang hangus.
5. Masak sehingga kentang dan ayam/ daging menjadi lembut.
6. Ambil kulit popia, dan gulung inti menjadi samosa bentuk tiga segi.
7. Panaskan minyak masak, dan goreng sehingga garing.
cara buat samosa ayam daging sedap
Gulung Time. Resepi Mudah Samosa Ayam Sedap. Cara Buat Samosa Daging Kentang Kari. Cara Gulung Samosa Tiga Segi.
Hanya perlu ada inti, kulit popia dan gam tepung (bancuhan tepung dan air).
cara buat samosa ayam daging sedap
Resepi Mudah Samosa Ayam Sedap. Cara Buat Samosa Daging Kentang Kari. Cara Gulung Samosa Tiga Segi.
Rupa samosa yang telah siap digulung. Klik Sini untuk cara gulung bergambar.
cara buat samosa ayam daging sedap
Resepi Mudah Samosa Ayam Sedap. Cara Buat Samosa Daging Kentang Kari. Cara Gulung Samosa Tiga Segi.
Jemput makan ;)~
cara buat samosa ayam daging sedap
Selamat Mencuba!
cara buat samosa ayam daging sedap
Thanks For Viewing! By: BW (Buat Wanita)
cara buat samosa ayam daging sedap

8 comments:

  1. resepi mudah dan senang je nak buatkan..cuma rajin atau malas je..hihi..tq for sharing

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la kena tunggu mood rajin datang baru buat ... sama-sama :)

      Delete
  2. terliur nina tgk.. nk buat time puasa ok gak. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. yezze ... kalau puasa memang kerap buat :)

      Delete
  3. aha...dh ada cara2 nk buat inti...menarik nih...bulan puasa pun dah dokek haaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu ... kalau bulan puasa memang selalu la buat samosa ni :)

      Delete

TERIMA KASIH KERANA BERKUNJUNG DI 'BUAT WANITA', BLOG PERKONGSIAN CERITA, RESEPI & REVIEW. SUDI-SUDIKANLAH TINGGALKAN KOMEN DISINI KAY. THANKS :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...