Monday, May 11

Tutorial Cara Gulung Samosa Guna Kulit Popia

Salam ...

Entri ringkas untuk hari ini. Just nak bagi tutorial mudah cara menggulung samosa menggunakan kulit popia. Boleh buat samosa saiz besar dan saiz kecil.
cara mudah gulung samosa popia
Tutorial Cara Gulung Samosa Guna Kulit Popia. Cara Gulung Samosa Step By Step Bergambar. Cara Gulung Samosa Mudah Simple Senang.
 Samosa daging/ayam kentang kari kesukaan suami ;)
cara mudah gulung samosa popia
Bahan yang diperlukan adalah ulit popia. Biasa BW guna popia yang saiz 50 pcs per pack. Juga perlukan bancuhan tepung gandum sebagai gam. Inti jangan lupa :)
cara mudah gulung samosa popia
Tutorial Cara Gulung Samosa Guna Kulit Popia. Cara Gulung Samosa Step By Step Bergambar. Cara Gulung Samosa Mudah Simple Senang.
 Untuk samosa saiz besar, kulit popia dipotong dua. Kemudian dilekatkan dihujungnya menggunakan gam tepung supaya menjadi sehelai yang panjang.
cara mudah gulung samosa popia
Tutorial Cara Gulung Samosa Guna Kulit Popia. Cara Gulung Samosa Step By Step Bergambar. Cara Gulung Samosa Mudah Simple Senang.
 Beginilah rupa kulit popia yang telah dilekatkan. Letak inti dihujungnya.
cara mudah gulung samosa popia
Tutorial Cara Gulung Samosa Guna Kulit Popia. Cara Gulung Samosa Step By Step Bergambar. Cara Gulung Samosa Mudah Simple Senang.
Gulungkan inti. Gulungan yang pertama kena pastikan jadi bentuk segi-tiga tau.
cara mudah gulung samosa popia
Tutorial Cara Gulung Samosa Guna Kulit Popia. Cara Gulung Samosa Step By Step Bergambar. Cara Gulung Samosa Mudah Simple Senang.
Lepas tu just gulung-gulung dan gulung. Akhir sekali lekatkan dengan gam tepung.
cara mudah gulung samosa popia
Tutorial Cara Gulung Samosa Guna Kulit Popia. Cara Gulung Samosa Step By Step Bergambar. Cara Gulung Samosa Mudah Simple Senang.
Untuk samosa bersaiz kecil, potong kulit popia menjadi tiga, dan cantumkan dua helai seperti langkah diatas.
cara mudah gulung samosa popia
Tutorial Cara Gulung Samosa Guna Kulit Popia. Cara Gulung Samosa Step By Step Bergambar. Cara Gulung Samosa Mudah Simple Senang.
Samosa yang telah siap digulung. Kiri bersaiz kecil, kanan bersaiz besar.
cara mudah gulung samosa popia
Thanks For Viewing! By: BW (Buat Wanita)
cara mudah gulung samosa popia

10 comments:

  1. ni selalunya projek juadah berbuka puasa di bln ramadhan . anak buah laju je buat ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. wahhh... rajinnya meniaga time ramadhan. teringin juga nak jual di bazar ramadhan tu, tapi tak ada pembantu. tunggu anak dah besar la kot, teringin nak mencuba :)

      Delete
  2. cara nak gulung dah tahu..klau ada cara nk buat intinya..boleh try terus..ke mcm buat unti karipap

    ReplyDelete
    Replies
    1. same aje dengan inti karipap... tambah daging atau ayam saje :)

      Delete
  3. sedp dan bodohnya baru tau sedap

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha ... ni mesti dah try buat ni ... nanti boleh buat lagi dan lagi :)

      Delete
  4. sedp dan bodohnya baru tau sedap

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha ... ni mesti dah try buat ni ... nanti boleh buat lagi dan lagi :)

      Delete

TERIMA KASIH KERANA BERKUNJUNG DI 'BUAT WANITA', BLOG PERKONGSIAN CERITA, RESEPI & REVIEW. SUDI-SUDIKANLAH TINGGALKAN KOMEN DISINI KAY. THANKS :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...