Entri ringkas untuk hari ini. Just nak bagi tutorial mudah cara menggulung samosa menggunakan kulit popia. Boleh buat samosa saiz besar dan saiz kecil.
cara mudah gulung samosa popia
Samosa daging/ayam kentang kari kesukaan suami ;)
cara mudah gulung samosa popia
cara mudah gulung samosa popia
Untuk samosa saiz besar, kulit popia dipotong dua. Kemudian dilekatkan dihujungnya menggunakan gam tepung supaya menjadi sehelai yang panjang.
cara mudah gulung samosa popia
Beginilah rupa kulit popia yang telah dilekatkan. Letak inti dihujungnya.
cara mudah gulung samosa popia
Gulungkan inti. Gulungan yang pertama kena pastikan jadi bentuk segi-tiga tau.
cara mudah gulung samosa popia
Lepas tu just gulung-gulung dan gulung. Akhir sekali lekatkan dengan gam tepung.
cara mudah gulung samosa popia
Untuk samosa bersaiz kecil, potong kulit popia menjadi tiga, dan cantumkan dua helai seperti langkah diatas.
cara mudah gulung samosa popia
Samosa yang telah siap digulung. Kiri bersaiz kecil, kanan bersaiz besar.
cara mudah gulung samosa popia
Thanks For Viewing! By: BW (Buat Wanita)
cara mudah gulung samosa popia
nice sharing
ReplyDeletetq :)
Deleteni selalunya projek juadah berbuka puasa di bln ramadhan . anak buah laju je buat ...
ReplyDeletewahhh... rajinnya meniaga time ramadhan. teringin juga nak jual di bazar ramadhan tu, tapi tak ada pembantu. tunggu anak dah besar la kot, teringin nak mencuba :)
Deletecara nak gulung dah tahu..klau ada cara nk buat intinya..boleh try terus..ke mcm buat unti karipap
ReplyDeletesame aje dengan inti karipap... tambah daging atau ayam saje :)
Deletesedp dan bodohnya baru tau sedap
ReplyDeletehahaha ... ni mesti dah try buat ni ... nanti boleh buat lagi dan lagi :)
Deletesedp dan bodohnya baru tau sedap
ReplyDeletehahaha ... ni mesti dah try buat ni ... nanti boleh buat lagi dan lagi :)
DeleteKlau kulit popiah yg saiz kecil tu mcm mne ye nk buat? Perlu potg jgk ke?
ReplyDelete