Thursday, July 2

Resepi Mudah Bubur Pulut Hitam Lembut & Sedap

Salam ...

Apa menu berbuka hari ni? Jom masak bubur pulut hitam sebagai pencuci mulut. Mudah dan ringkas aje :)
bubur pulut hitam sedap
Resepi Mudah Bubur Pulut Hitam Lembut. Cara Buat Bubur Pulut Hitam Sedap. Cara Masak Bubur Pulut Hitam Best
 Bubur memang kesukaan BW dan anak-anak, lagi-lagi bubur pulut hitam :)
bubur pulut hitam sedap
Bahan-Bahan;
bubur pulut hitam sedap
- 1 Pack Kecil Pulut Hitam
- 1 Biji Kelapa (Diambil Santannya)
- 10 Sudu Besar Gula (Membukit)
- 3 Helai Daun Pandan (Besar)
- Air Secukupnya
bubur pulut hitam sedap
Cara-Cara;
bubur pulut hitam sedap
1. Rendam pulut hitam semalaman. Basuh bersih keesokannya.
2. Masukkan pulut hitam bersama daun pandan dan air kedalam pressure cooker dan masa selama 30 minit, kemudian biarkan ianya sejuk dan mengembang dalam pressure cooker tu.
3. Masukkan pulut hitam yang telah kembang bersama daun pandan kedalam periuk. 
4. Masak hingga mendidih kemudian masukkan santan dan gula.
5. Sentiasa kacau supaya santan tidak pecah.
6. Tutup api bila dah mendidih.
bubur pulut hitam sedap
Resepi ni untuk satu periuk besar. Kalau periuk kecil boleh separuhkan kot. Masak banyak pun ok, boleh makan untuk esoknya. Pulut hitam ni biasanya BW beli dah siap pack. Anggaran dalam 2-3 cawan macam tu. So, pandai-pandai la adjust yer adik adik :)
bubur pulut hitam sedap
Resepi Mudah Bubur Pulut Hitam Lembut. Cara Buat Bubur Pulut Hitam Sedap. Cara Masak Bubur Pulut Hitam Best
 Daun pandan mesti ada tau, kalau tak bubur pulut hitam akan ada bau lain macam sikit :p
bubur pulut hitam sedap
Resepi Mudah Bubur Pulut Hitam Lembut. Cara Buat Bubur Pulut Hitam Sedap. Cara Masak Bubur Pulut Hitam Best
Sedap dimakan sejuk-sejuk. Masak pagi-pagi, sejukkan dan masuk dalam fridge. Nanti bila berbuka dah sejuk ;)
bubur pulut hitam sedap
Thanks For Viewing! By: BW (Buat Wanita)
bubur pulut hitam sedap

12 comments:

  1. kenapa warna pink eh..biasa JM buat mesti warna hitam

    ReplyDelete
    Replies
    1. warna ungu sebenarnya ... sebab dah rendam semalaman, esok pagi tu basuh bersih sebelum masak ;)

      Delete
    2. Jay Emm kena cari warna hitam kot... so hasilnye pink.. keh keh keh...

      Delete
    3. kena cuci cuci dan cuci lagi kot ... baru dapat warna pink :)

      Delete
  2. ya Allah sedapnye lahai, feveret sue jugak ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. samalah ... agaknya kita sama kot suka makan yg manis-manis ;)

      Delete
  3. Kalu SS yang makan tak jadi pencuci mulut... Sememeh dah mulut.. My fav tu... he he he...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe ... cam baby la pula makan sampai mulut sememeh, comel :)

      Delete
  4. faveret ni.. hehe. salain bubur kacang hijau :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. samalah kita ... suka semua bubur manis :)

      Delete

TERIMA KASIH KERANA BERKUNJUNG DI 'BUAT WANITA', BLOG PERKONGSIAN CERITA, RESEPI & REVIEW. SUDI-SUDIKANLAH TINGGALKAN KOMEN DISINI KAY. THANKS :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...