Friday, August 28

Resepi Mee Goreng Mamak Senang Simple Sedap

Salam ...
Resepi mudah mee goreng mamak sedap. mi goreng mamak sedap. mee mi goreng kering
Jom masak mee goreng mamak. Kalau beli kat kedai mamak belum tentu hygiene. Moh kita masak mee goreng mamak kat rumah :)
cara buat mee goreng mamak sedap
Mee Goreng Mamak Sedap Kering. Cara Buat. Cara Masak
 Mee feveret si kakak, kalau singgah restoran mamak, asyik order mee goreng aje ;)
cara buat mee goreng mamak sedap
Mee goreng mamak ni berminyak dan banyak kicap. Sekali sekala boleh la makan, jangan makan selalu sebab menu yang tak sihat :p
cara buat mee goreng mamak sedap
Bahan-Bahan;
cara buat mee goreng mamak sedap
- 1/2 Pack Mee Kuning
- Sedikit Isi Ayam
- Sedikit Sayur Sawi
- 2 Biji Telur
- 2 Sudu Besar Kicap Pekat
- 2 Sudu Besar Kicap Lemak Manis
- 2 Sudu Besar Cili Kisar
- 2 Ulas Bawang Putih
- 2 Biji Bawang Kecil
- 1 Sudu Besar Kacang Hancur (Jika Suka)
- 1 Senduk Minyak Masak
- Garam Secukup Rasa
- Sedikit Air
cara buat mee goreng mamak sedap
Mee Goreng Mamak Sedap Kering. Cara Buat. Cara Masak
 Pecahkan telur satu persatu dan biarkan separuh masak sebelum gaul dengan mee.
cara buat mee goreng mamak sedap
Cara-Cara;
cara buat mee goreng mamak sedap
1. Bawang putih dan bawang kecil ditumbuk hingga lumat dan dicampur dengan cili kisar.
2. Panaskan minyak masak dan tumis cili kisar beserta bawang hingga naik bau.
3. Masukkan isi ayam, tumis lagi hingga cili garing dan ayam masak.
4. Masukkan kicap pekat dan kicap cair, kacang hancur serta garam secukup rasa.
5. Masukkan mee kuning, sayur sawi dan sedikit air. Masak hingga sedikit kering.
6. Pecahkan telur di tengah mee, biarkan telur separuh masak, baru gaul dengan mee.
7. Ulang langkah 6, pecahkan telur satu persatu, supaya mudah cepat jadi separuh masak.
8. Masak sehingga betul-betul kering dan sedikit garing.
cara buat mee goreng mamak sedap
Mee Goreng Mamak Sedap Kering. Cara Buat. Cara Masak
 Hidangkan bersama bawang goreng, daun sup dan limau kasturi.
cara buat mee goreng mamak sedap
Selamat Mencuba!
cara buat mee goreng mamak sedap
Thanks For Viewing! By: BW (Buat Wanita)
cara buat mee goreng mamak sedap

23 comments:

  1. Sedapnya.. mee goreng basah wawa suka..")

    ReplyDelete
    Replies
    1. samalah kita, suka mee goreng basah juga ... tapi kalau nak bagi anak makan, suka buat yang kering, so tak comot ;)

      Delete
  2. salam singgah sini sis....sedapnya mee goreng tu sis...

    ReplyDelete
  3. klu mkn kat kedai mamak , mee goreng mamak ni ada rasa lain sikit . klu kita masak sendiri pun x blh dapat rasa tu . sampai la ni tak tau apa bhn tambahan yg dia bubuh ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. erm ... rasanya kuali dia yang kotor kot, tu pasal kita masak tak sama tu. hehe :)

      Delete
    2. betul tu, dah la letak perasa meggi letak lagi ajinomoto, tu yang sedap lain dari lain kan :)

      Delete
  4. mee grg ni fav anak ke dua saya..dia panggil mee hitam..heehehe

    ReplyDelete
  5. mee goreng mamak is my feveret,,,kat umah ni ada mee sanggul..boleh tak guna resipi ni tapi ganti dengan mee sanggul..so jadilah mee sanggul mamak? ehh...mamak ada sanggul? ehehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha, mana dapat mee sanggul tu? nak juga :p ... boleh je kan mee sanggul mamak, resepi kita, kita punya suka ;)

      Delete
  6. selalu makan me goreng makan pelita kt penang ni. hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. mee goreng mamak pelita memang best ... kat sini kami selalu juga pergi pelita, encik suami suka sangat :)

      Delete
  7. sbnrnya mee goreng mamak tu letak perencah mee meggie dlm peket tu....tu y bt dia sedap...dlm perencah tu mcm2 dh ada...ajinamoto pon ada...cuba perhati kn setiap kali bila mamak2 tu msak...tu pon klu y jenis masak scara terbuka...so kita blh tgk sndiri....sya dh tgk....btw....sedap resipi mee goreng nie....dh cuba td utk bt breakfst utk suami...

    ReplyDelete
    Replies
    1. oh yer ker, tu kalau mamak tu guna megi goreng segera yang ada perencah kan. biasa tengok mamak yang guna megi yang pack besar tak ada perencah, still sedap rasa dia. ajinomoto memang bersudu lah dia letak :)

      kalau sedap, next time boleh lah masak lagi untuk suami :)

      Delete
  8. Saya orang Penang, selain formula lain pada sambal dia orang tu, mamak juga gunakan air rebusan sotong. Ianya memberikan sedikit kelainan rasa compare to penyediaan seperti resepi di atas..

    ReplyDelete
    Replies
    1. oh air rebusan sotong yer, nanti boleh lah cuba, tq sebab share :)

      Delete
  9. Nak try buat harini..tq share resepu BW. Izin sy guna ye 😊

    ReplyDelete
  10. Alhamdulillah.
    1st time bt mi goreng mamak, 2 paket kecik mkn 5 beranak tgh hr td, dh nk habis dh.
    Terima kasih utk resepi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah, masak sendiri boleh makan sekeluarga kan ... sama-sama :)

      Delete

TERIMA KASIH KERANA BERKUNJUNG DI 'BUAT WANITA', BLOG PERKONGSIAN CERITA, RESEPI & REVIEW. SUDI-SUDIKANLAH TINGGALKAN KOMEN DISINI KAY. THANKS :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...