Wednesday, August 26

Resepi Agar-Agar Bersantan Sedap Dua Layer.

Salam ...

Lagi resepi agar-agar untuk adik-adik. Kali ni agar-agar bersantan pula. Sesuai jika ditambah sirap, gula melaka atau kordial pandan. Sedap kerana bersantan dan cantik sebab ianya dua layer :)
Resepi dan car buat agar-agar santan sedap.
Resepi dan cara buat agar-agar santan dua lapis
 Agar-agar bersantan akan jadi dua layer bila dah sejuk.
Resepi dan car buat agar-agar santan sedap.
Bahan-Bahan;
Resepi dan car buat agar-agar santan sedap.
- 1 Pack Agar-Agar
- 1 Biji Kelapa Parut
- 3 Helai Daun Pandan
- 2300ml Air
- 1 Biji Telur
- 10 Sudu Gula (Membukit)
- Sirap / Pandan / Gula Melaka
Resepi dan car buat agar-agar santan sedap.
Resepi dan cara buat agar-agar santan dua lapis
Bekas mini ni sekadar demo, nak bagi nampak dua layer.
Biasanya BW tuang dalam loyang :)
Resepi dan car buat agar-agar santan sedap.
Cara-Cara;
Resepi dan car buat agar-agar santan sedap.
1. Kelapa parut diblend bersama 2300ml air yang telah disukat kemudian ditapis.
2. Masukkan agar-agar tali bersama santan cair dan masak hingga mendidih.
3. Masak bersama daun pandan sehingga agar-agar tali hilang dari pandangan.
4. Masukkan telur dan santan pekat kedalam bekas lain dan bancuh hingga sebati.
5. Masukkan bancuhan santan pekat kedalam periuk agar-agar.
6. Masukkan gula dan sirap / kordial pandan / gula melaka.
7. Sentiasa kacau dan masak hingga mendidih, kemudian tutup api.
8. Tuang kedalam bekas dan biarkan menyejuk menjadi dua layer.
Resepi dan car buat agar-agar santan sedap.
Resepi dan cara buat agar-agar santan dua lapis
Ni lah rupanya bila dah masak, nampak macam air bandung yang tidak sebati,
sebab dah pecah santan :)
Resepi dan car buat agar-agar santan sedap.
Untuk pengetahuan adik-adik, telur tu mesti letak kay kalau nak dapatkan dua layer. Sebab telur akan membantu santan timbul keatas. Kalau tak nak guna santan, boleh diganti dengan susu sejat dan susu segar. Untuk agar-agar santan gula melaka pula, perlulah kurangkan kandungan gula, supaya agar-agar tidak terlampau manis.
Resepi dan car buat agar-agar santan sedap.
Selamat Mencuba!
Resepi dan car buat agar-agar santan sedap.
Thanks For Viewing! By: BW (Buat Wanita)
Resepi dan car buat agar-agar santan sedap.

10 comments:

  1. Nampak lawa dengan kaler merah n pink bergabung...

    Bunda biasanya buat warna hijau...gabungan warna hijau pandan dengan santan dan telur...jadi macam lumut...
    Agar2 lumut katanyer...

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu, kalau guna sirap lebih cantik sebab pink ... agar-agar santan pandan pun cantik juga walaupun warna lumut.

      Delete
  2. salam singgah sini sis...sedapnya agar2...

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam diana ... agar-agar semua suka kan :)

      Delete
  3. Replies
    1. oh baru perasan ada dalam bloglist yer? ... blog ena masuk bloglist ogos, dari awal bulan ituhari dah masukkan :)

      Delete
  4. Oh my u are so rajin i ni dok scroll gambar food dari tadi ok..

    3 Sebab Anak kuat Mengamuk

    ReplyDelete
  5. pernah buat...letak air daun pandan dan satu lagi letak milo...mmg sedap..ehh terpuji diri sendiri plak eheheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe ... agar-agar memang sedapkan especially kalau letak milo, memang sedap :)

      Delete

TERIMA KASIH KERANA BERKUNJUNG DI 'BUAT WANITA', BLOG PERKONGSIAN CERITA, RESEPI & REVIEW. SUDI-SUDIKANLAH TINGGALKAN KOMEN DISINI KAY. THANKS :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...