Sunday, September 6

Resepi Mee / Kueh Teow Ladna Simple Dan Sedap

Salam ...

Jom masak mee ladna. Tak ada seafood bagai pun boleh, nama pun resepi simple. Guna aja bahan yang ada dalam fridge :)
Mi Mee Kueh Teow Ladna Simple Sedap.
Resepi mee / kueh teow ladna sedap
Kueh Teow Ladna feveret encik suami :)
Mi Mee Kueh Teow Ladna Simple Sedap.
Bahan-Bahan (Mee / Kueh Teow);
Mi Mee Kueh Teow Ladna Simple Sedap.
- 1 Pack Mee / Kueh Teow
- 2 Sudu Besar Kicap Cair
- 2 Sudu Besar Kicap Pekat
- 1 Ulas Bawang Putih (Ditumbuk)
- 3 Sudu Minyak Masak
- Sedikit Air
Mi Mee Kueh Teow Ladna Simple Sedap.
Cara-Cara (Mee / Kueh Teow);
Mi Mee Kueh Teow Ladna Simple Sedap.
1. Panaskan minyak masak dan tumis bawang putih hingga naik bau.
2. Masukkan kicap pekat, kicap cair dan mee / kueh teow.
3. Masukkan sedikit air dan gaul-gaul sehingga masak.
Mi Mee Kueh Teow Ladna Simple Sedap.
kueh teow digoreng dengan kicap
Kueh teow goreng kicap bodo (a.k.a goreng campak) :p
Mi Mee Kueh Teow Ladna Simple Sedap.
 Bahan-Bahan (Kuah Ladna);
Mi Mee Kueh Teow Ladna Simple Sedap.
- 1 Pack Perencah Sup Megi
- 1 Ulas Bawang Putih (Dihiris)
- 1 Biji Bawang Kecil (Dihiris)
- 1 Sudu Minyak Masak
- Sedikit Isi Ayam (Dipotong Kecil)
- 1/2 Biji Lobak Merah (Dipotong Kecil)
- 1/3 Biji Brokoli (Dipotong Kecil)
- 3 Biji Telur (Gred A)
- 1 Batang Daun Saderi
- Garam Secukup Rasa
- Air Secukupnya
- 1 Sudu Tepung Jagung
Mi Mee Kueh Teow Ladna Simple Sedap.
Cara-Cara (kuah Ladna);
Mi Mee Kueh Teow Ladna Simple Sedap.
1. Panaskan minyak masak dan tumis bawang putih bawang merah hingga naik bau.
2. Masukkan isi ayam dan lobak merah dan masak hingga lobak merah sedikit lembut.
3. Masukkan air serta serbuk sup megi dan masak hingga kuah mendidih.
4. Masukkan brokoli dan batang saderi serta bancuhan tepung jagung.
5. Pecahkan telur kedalam periuk kuah satu persatu.
6. Tutup api bila dah mendidih.
Mi Mee Kueh Teow Ladna Simple Sedap.
reepi mee ladna mudah dan sedap
Anak-anak pun suka sebab tak pedas.
Mi Mee Kueh Teow Ladna Simple Sedap.
Kalau ada udang sotong  bagai lagi marbeles mee / kueh teow ladna ni. Tapi buat simple macam ni pun dah ok dah. Mee atau Kueh Teow Ladna sedap dimakan bersama taburan bawang goreng dan hirisan fish cake yang telah digoreng. Jangan lupa sediakan cili cuka kicap (Cili yang dipotong kecil direndam bersama kicap dan cuka), barulah terangkat ;)
Mi Mee Kueh Teow Ladna Simple Sedap.
Selamat Mencuba!
Mi Mee Kueh Teow Ladna Simple Sedap.
Thanks For Viewing! By: BW (Buat Wanita)
Mi Mee Kueh Teow Ladna Simple Sedap.

12 comments:

  1. Salam singgah sini sis...wahh...sedapnya...teringin nak try buat ni sis...

    ReplyDelete
  2. Salam singgah sini sis...wahh...sedapnya...teringin nak try buat ni sis...

    ReplyDelete
  3. My peberet nihhhhh... Huaaaaaa... Terus lapooo.... Iskkss...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe ... belum dinner lagi la ni kot, tu pasal lapar :)

      Delete
  4. sedapnya BW !! nanti nk try masak. nina suka makan mcm ni.
    skrg nk lancar serangan bom.. jejaga

    ReplyDelete
    Replies
    1. nanti nina cub yer ... wah boommm jangan tak bom :)

      Delete
  5. sedap tu ... klu ada mee teow , mmg saya terus buat ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. masak ni vee ... anak buah vee mesti suka :)

      Delete
  6. kueh teaw ladna!!!! suka mkn tapi belum pernah sbuat sbb x tahu resipi...boleh try....

    ReplyDelete

TERIMA KASIH KERANA BERKUNJUNG DI 'BUAT WANITA', BLOG PERKONGSIAN CERITA, RESEPI & REVIEW. SUDI-SUDIKANLAH TINGGALKAN KOMEN DISINI KAY. THANKS :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...