Wednesday, September 2

Resepi Mudah Kuih Talam Sirap Bandung Dua Lapis

Salam ...

Jom buat kuih talam sirap bandung dua layer. Nama punya la panjang, padahal kuih talam je pun :) Sama je macam Resepi Kuih Talam Honey Dew. Cuma nak dapatkan dua layer kena kukus, keluarkan dan kukus lagi.
Cara buat kuih talam kukus sedap.
Talam sirap kukus sedap dua lapis
Bila dari atas memanglah tak nampak dua layer :p
Cara buat kuih talam kukus sedap.
Bahan-Bahan;
Cara buat kuih talam kukus sedap.
- 1 Cawan Tepung Beras
1/2 Cawan Tepung Gandum
- 1 Cawan Santan
- 11/2 Cawan Air
1/2 Cawan Gula
- 1 Sudu Besar Sirap
- 2 Scoop Susu Tepung
Cara buat kuih talam kukus sedap.
Talam sirap kukus sedap dua lapis
Kukus adunan putih dulu. Kukus sehingga tepung 
menjadi sedikit keras / kenyal, kemudian keluarkan loyang dari pengukus.
Cara buat kuih talam kukus sedap.
Cara-Cara;
Cara buat kuih talam kukus sedap.
1. Masukkan tepung, gula, santan dan air. Gaul sebati.
2. Asingkan menjadi dua bahagian yang sama banyak.
3. Masukkan sirap dan susu tepung kedalam satu bahagian dan kacau rata.
3. Tuang adunan putih kedalam loyang yang digris dan kukus selama 5-10 minit. 
4. Keluarkan loyang dari pengukus dan tuang adunan sirap sehingga habis.
4. Kukus selama 30-45 minit sehingga masak dengan api sederhana kuat.
Cara buat kuih talam kukus sedap.
Talam sirap kukus sedap dua lapis
 Tuang adunan sirap bandung diatasnya kemudian kukus lagi.
Sebelum masak adunan bewarna pink cair.
Cara buat kuih talam kukus sedap.
Talam sirap kukus sedap dua lapis
Bila dah masak akan menjadi warna pink terang.
Bila potong baru nampak dua layer kan :)
Cara buat kuih talam kukus sedap.
Kuih talam ni kenalah potong time betul-betul sejuk. Kalau sejukkan dalam fridge pun lagi sedap. Kalau potong time masih suam, alamatnya comot la potongan kuih kita tu. Macam kuih talam BW ni, nampak tak loyang bawah tu comot momot. Anak-anak bising tak sabar nak makan, potong ajelah ;)
Cara buat kuih talam kukus sedap.
Selamat Mencuba!
Cara buat kuih talam kukus sedap.
Thanks For Viewing! By: BW (Buat Wanita)
Cara buat kuih talam kukus sedap.

24 comments:

  1. Replies
    1. mana tahu sedap ni abe MKL...dah rasa ;0-)

      Delete
    2. hehe ... brother MKL ni memang sempoi, suka tinggalkan sepatah komen camtu ;)

      Delete
  2. Replies
    1. cantik kann ... bila dah masak jadi pink terang :)

      Delete
    2. my feveret colour...rasa nk terkam!

      Delete
  3. Salam singgah petang sis...sedapnya kuih talam sirap sis tu...warna pun menarik...

    ReplyDelete
  4. Replies
    1. cantik kan warna tu ... walaupun guna sirap aje :)

      Delete
    2. CM...warna tu mengancam itu sbb JM suka...hehehe

      Delete
  5. Eh bukan dh pnh ada ke entri agar2 sirap bandung ni?

    Rasa mcm pnh bukak... hihi...

    Bnyk sy terjah blog BW cari resepi tau...

    Hahaha...

    Tengs... kipidap... dongibup

    ReplyDelete
    Replies
    1. belum lagi talam dua lapis ni ... Yang sebelum ni talam honey dew, pink juga ;)

      Delete
    2. mesti ZH suka warna pink kan...mcm JM?

      Delete
    3. my dotter yang suka pink JM ;) ...

      Delete
  6. kalau letak warna purple pun mesti cantik..kuih talam ubi...nuym nyum nyum,,,

    ReplyDelete
    Replies
    1. kuih talam keladi ... memang cantik lagi sedap sebab ada ubi keledek dalam dia kan :)

      Delete
  7. pesal rajin sgt masak ni,..untung suami dan anak2..nk mkn tak perlu beli di kedai...minta ibu tolong masak kan...bestnya!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. rajin masak ... sebab anak-anak kuat makan semuanya, termasuk si tukang masak ;)

      Delete
  8. xpandai lg buat kuih talam takut lembik nanti. mesti kena buat 2x untuk dapatkan lapis tu :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau sukatan betul, ok je ... yer betul, kukus dua kali, leceh nak jaga masa kukus je la :)

      Delete

TERIMA KASIH KERANA BERKUNJUNG DI 'BUAT WANITA', BLOG PERKONGSIAN CERITA, RESEPI & REVIEW. SUDI-SUDIKANLAH TINGGALKAN KOMEN DISINI KAY. THANKS :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...