Friday, September 4

Resepi Kambing / Lamb Grill Black Pepper Sedap.

Salam ...

Last time dah share Resepi Chicken Grill Black Pepper. Kali ni jom masak lamb grill pula. Menu sedap, sihat dan ringkas dihujung minggu.
cara masak lamb grill black pepper sedap.
mutton shoulder lamb grill black pepper.
 Yummylicious lamb grill black pepper ;)~
cara masak lamb grill black pepper sedap.
Untuk lamb grill ni, BW beli mutton shoulder. Atau nama kampungnya, bahu kambing ;) Beli sepotong pun dah cukup untuk dua orang makan. Pilih yang besar dan tebal la yer. Makan kongsi lebih romantis gitew ;p
cara masak lamb grill black pepper sedap.
Sebenarnya BW tak suka makan kambing, cukup sangat lah kalau share ;) Tapi mutton shoulder ni kurang berbau. Bila dah diperap dengan mix herbs dan digrill garing, kurang rasa kambing. Masak lamb grill ni khas untuk encik suami.
cara masak lamb grill black pepper sedap.
mutton shoulder lamb grill black pepper.
 Sepotong mutton shoulder segar yang bersaiz besar dan tebal.
cara masak lamb grill black pepper sedap.
Bahan-Bahan (Lamb Grill);
cara masak lamb grill black pepper sedap.
- Sekeping Mutton Shoulder
- Sedikit Garam
- Sedikit Black Pepper
- Sedikit Mix Herbs
- Sedikit Minyak Zaitun
cara masak lamb grill black pepper sedap.
Cara-Cara (Lamb Grill);
cara masak lamb grill black pepper sedap.
1. Perap kamping dengan semua bahan selama 30 minit.
2. Grill atas pemanggang sehingga masak / garing.
cara masak lamb grill black pepper sedap.
mutton shoulder lamb grill black pepper.
 Perap dulu dalam setengah jam baru start grill.
cara masak lamb grill black pepper sedap.
Bahan-Bahan (Sos Black Pepper);
cara masak lamb grill black pepper sedap.
- 1 Ulas Bawang Putih (Ditumbuk)
- 1 Biji Bawang Merah (Ditumbuk)
- 3 Sudu Sos Black Pepper
- 3 Sudu Kicap
- 1 Sudu Sos Cili
- 1 Sudu Teh Tepung Jagung
- Garam Secukup Rasa
- Air Secukupnya
- Minyak Untuk Menumis.
cara masak lamb grill black pepper sedap.
Cara-Cara (Sos Black Pepper);
cara masak lamb grill black pepper sedap.
1. Panaskan minyak masak dan tumis bawang putih serta bawang merah sehingga naik bau.
2. Masukkan sos black pepper, kicap dan cili kacau sehingga sebati.
3. Masukkan air dan air bancuhan tepung jagung, kacau sebati sehingga pekat.
4. Masukkan garam secukup rasa.
cara masak lamb grill black pepper sedap.
mutton shoulder lamb grill black pepper.
 Ni la rupanya bila dah siap grill, BW suka kalau garing ;)
cara masak lamb grill black pepper sedap.
Bahan-Bahan (Mix Vege);
cara masak lamb grill black pepper sedap.
- Lobak Merah (Dihiris)
- Bawang Holland (Dihiris)
- Brokoli (Potong Kecil)
- Capsicum (Potong Kecil)
- Anggur (Potong Dua)
- Garam Secukup Rasa
- Minyak Masak
cara masak lamb grill black pepper sedap.
Cara-Cara (Mix Vege);
cara masak lamb grill black pepper sedap.
1. Panaskan minyak masak dan tumis bawang holland hingga naik bau.
2. Masukkan lobak merah dan masak hingga lobak merah lembut.
3. Masukkan brokoli dan capsicum. Gaul rata hingga masak.
4. Masukkan garam gaul rata hingga sebati dan tutup api.
5. Masukkan anggur dan gaul rata.
cara masak lamb grill black pepper sedap.
mutton shoulder lamb grill black pepper.
Sedap dimakan dengan kentang rebus, sayur campur dan oren. Nyum~
cara masak lamb grill black pepper sedap.
Kepada yang tak suka kambing, bolehlah gantikan dengan daging lembu. Atau boleh juga digantikan dengan ayam, Klik Sini.
cara masak lamb grill black pepper sedap.
Selamat Mencuba!
cara masak lamb grill black pepper sedap.
Thanks For Viewing! By: BW (Buat Wanita)
cara masak lamb grill black pepper sedap.

22 comments:

  1. BW ... dh g KUD?

    G tau... best...

    Mcm2 prep source blh bli utk masak...

    Hihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak pergi la huda ... dulu pernah pergi, pack macam sardin, nak gerak susah kat dalam area banyak gerai. dapat beli sikit aje terus balik, tak tahan crowded :)

      Delete
  2. Waweeeee sedapnya.. Nak cikit.. Hehhe

    ReplyDelete
  3. berapa harga lamb shoulder tu..mesti mahal kan..sbb sekor kambing utk buat korban mmg mahal

    ReplyDelete
    Replies
    1. lamb shoulder kalau beli berkilo-kilo ... mesti la mahal :p

      Delete
    2. tapi ni beli sekeping je ... rasa murah kalau compare beli siap masak kat restoran :)

      Delete
  4. JM suka mkn daging kambing..paling feveret kambing golek..boleh habis 1 kg sorang...

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama dengan encik suami ... tapi dia tak lah makan sampai sekilo :p

      Delete
  5. jadinya kalau size lamb shoulder tu...mmg x cukup lah makan sorang byk tu..perlu 2 hahahaah

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha kalau suka kambing cam JM ... memang kena dua keping sorang makan la kan, kalau ta rasa tak puas kan :)

      Delete
    2. tapi sy tak suka sangat kambing ... just pow encik suami punya sikit aje :)

      Delete
  6. pernah ada org ckp dia x boleh mkn kambing nanti sakit kepala..pening2..ntahlah..susah nk ckp sedap daging kambing lebih sedap dari daging lembu....ishh tetiba terliur plak ishhh

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang ada yang jenis pening-pening makan kambing ni ... diorang boleh pitam kalau makan banyak ... JM suka kambing sangat ni, sambil komen boleh terliur :)

      Delete
  7. Hubby diana suka makan daging kambing ni...tapi diana tak pernah masak daging kambing...InsyAllah ada masa nak try buat ni sis...terima kasih sudi kongsi resepi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh cuba nanti ... kambing yang dah potong slice macam ni kurang bau. lagipun masak lamb grill sendiri jauh lebih murah compare order kat restoran :)

      Delete
  8. sweetnya BW.. hehe. sangat untung hubby makan sedap2. nanti bila kawen nk bg dia makan banyak2. *verangan pulak dah :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. nak tambat hati suami tambat perutnya :p ... verangan tu bagus nina, baru ada usaha ;)

      Delete
  9. macm mudah sj buat sos black paper tue..tq resepinya puan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama-sama ... mudah dan simple kan, bolehlah cuba :)

      Delete

TERIMA KASIH KERANA BERKUNJUNG DI 'BUAT WANITA', BLOG PERKONGSIAN CERITA, RESEPI & REVIEW. SUDI-SUDIKANLAH TINGGALKAN KOMEN DISINI KAY. THANKS :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...