Monday, October 19

Habis Gas Whipping Cream. Tak Sempat Buat Pavlova

Salam ...

Cerita pendek untuk kali ni. Eh untuk kali ni je ke? Padahal memang sentiasa cerita pendek-pendek dan ringkas-ringkas ajer kan. Kali ni, kisah botol whipping cream dah tak ada gas ;)
cara pukul whipping cream kental
Botol whipping cream dah habis gas. So, masukkan cream dalam bekas lain
Habis dah gas dalam botol, terpaksa keluarkan cream masuk bekas lain.
cara pukul whipping cream kental
Alkisahnya, my dotter yang empat tahun, kerjanya asyik buka fridge ajer. Kalau boleh 24 jam dia nak duduk depan fridge. Baru-baru ni ingatkan nak buat pavlova, tapi hampa jadinya. Last time BW ada buat fruit tart dengan whipping cream, Klik Sini.
cara pukul whipping cream kental
Whipping cream sedap demakan dengan roti begitu sahaja
Makan dengan roti pun sedap cream ni ;)
cara pukul whipping cream kental
BW beli whipping cream botol besar, so ada separuh lagi la creamnya tu. Tapi, bila try picit je cream tak keluar, goncang punya goncang, alamak, gas dah tak ada. Ni mesti my dotter picit-picit tapi dia tak terbalikkan botol, so yang keluar hanyalah gas. Bertuah sungguhlah.
cara pukul whipping cream kental
hot chocolate hot coffee hot latte hot cappucino sedap dibancuh dengan whipping cream
Hot chocolate dengan whipping cream dari barista tak terlatih.
Barista la sangat kan. Ni verangan macam order di cafe gitew ;p
cara pukul whipping cream kental
Tak sempat dah la nak buat pavlova. Kepada yang nak resepi pavlova, Klik SiniBW pula jenis malas nak pukul whipping cream sampai kental, ambil masa lama tau, dah la kat rumah ni guna hand mixer ajer, mau lenguh tangan dibuatnya. So, BW pun keluarkan jer lah whipping cream tu masuk bekas lain. Buat makan dengan roti dan bancuh dengan chocolate dan coffee ala-ala beli kat cafe gitew ;)
cara pukul whipping cream kental
Thanks For Viewing! By: BW (Buat Wanita)
cara pukul whipping cream kental

28 comments:

  1. sama macam anak sue juga suka main peti ais smp kena pasang alarm, sedapnye pavlova sambil2 minum dengan jus oren.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kannn ... sedapnya kalau dapat makan pavlova sambil minum jus, tapi tak dan buat whipping cream tak boleh picit :(

      Delete
  2. Hahaha nak cepat ..apapun cara boleh ya...lebih baik dari perut biarkan kosong

    ReplyDelete
    Replies
    1. kannn ... dari nak buat pavlova jadi roti cream ajer ;)

      Delete
  3. dalam botol whipping cream ada gas? ehh mcm mana tu..pastu habs gas plak...leh mkn ke gas tu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ada gas, sebab tu bila picit whiping cream tu jadi kental ... whipping cream patutnya cair ajer

      Delete
  4. kalau dah habis gas tu tak leh tambah eh..sorry..x pernah tahu pasal ni itu yg tanya soalan 'bodoh' kih kih kih

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak boleh tambah pun. ni jenis pakai buang, bila habis cream buang la .... masalahnya cream tak habis lagi, my dotter main sampai habis gas dia :)

      Delete
    2. hehe ... hanya orang-orang yang biasa guna jer tahuni :)

      Delete
  5. oooo mummy ingat air gas je ada gas.. whipping cream pun ada gak ea.. hehehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. ni tak sama dengan gas air gas tu mummy ... gas dalam botol whipping cream ni fungsinya nak tukar cecair jadi foam ... asalnya whipping cream tu cair jer, bila picit jadi cream kental macam kena pukul guna mixer ;)

      Delete
  6. BW... buat pavlova pakai whiping cream dlm gas... canggih canggih...

    Kita pukul sendiri je whip cream tu....

    Jemput tgk pavlova kita... hihi...

    Tapi sekali tu je buat...

    Tak kose lh dh nk buat... renyah rasa

    ReplyDelete
    Replies
    1. whipping cream dalam botol tin tu memang ada gas sebab tu bila picit cream jadi foam ... tak kuasa nak pukul whipping cream, lenguh tangan nak tunggu cream tu jadi foam

      memang renyah buat palova. tapi kan, rajin juga huda ... pukul telur putih dah satu hal lamanya, pukul cream lagi, mau dapat muscle tanpa pergi gym ;)

      Delete
    2. Sbb tu lh sekali tu je sy buat... sungguh tak kose...
      Dia rupa je lawa... tp mkn fresh fruit lagi sedap.

      Ntah lh... just not my taste kot.hihihi

      If kt jamuan ada desert pavlova pun sy x mkn sgt... hihihi

      Delete
    3. betul tu... makan fresh fruit dengan whipping cream pun dah sedap ... tapi sebab cantik kan pavlova tu, tu yang teringin nak buat kot :)

      Delete
  7. Aiza tak pernah beli whipping cream dalam tin tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. whipping cream dalam botol senang guna, picit ajer :)

      Delete
  8. Replies
    1. samalah kita ... dah lama juga tak buat :)

      Delete
  9. BW pnh buat red valvet x?
    Ha yg tu sy x pnh buat lg...

    Choc indulgence pun x pnh buat.

    Resepi dh ada dh... hihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. red velvet dah buat ... tapi choc indulgence belum lagi.

      choc indulgence tu bahan dia banyak dan mahal. coco powder la, whipping cream la, milk chocl a, white choc lagi. mahal kos membuatnya ... baik beli kat secret recipe, sure sedap dan puas hati, beli sepotong dua sudah :)

      Delete
  10. Cmna nk kluarkan whipping cream kalau gas dah abis..ada tips x?saya pnya whipping cream dah anis gas tp dlm tin tu banyak lagi..huhu ruginya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. cara nak keluarkan cream, kena cabut muncung botol yang bergetah tu, sy guna gunting. agak susah nak mencabut, pastu keluarkan jer la whipping cream cair tu ... kalau rajin pukul la guna mixer sampai kembang. kalau malas macam saya masukkan dalam minuman ajer, sayang kan nak buang :)

      Delete
  11. Cmna nk kluarkan whipping cream kalau gas dah abis..ada tips x?saya pnya whipping cream dah anis gas tp dlm tin tu banyak lagi..huhu ruginya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. cara nak keluarkan cream, kena cabut muncung botol yang bergetah tu, sy guna gunting. agak susah nak mencabut, pastu keluarkan jer la whipping cream cair tu ... kalau rajin pukul la guna mixer sampai kembang. kalau malas macam saya masukkan dalam minuman ajer, sayang kan nak buang :)

      Delete

TERIMA KASIH KERANA BERKUNJUNG DI 'BUAT WANITA', BLOG PERKONGSIAN CERITA, RESEPI & REVIEW. SUDI-SUDIKANLAH TINGGALKAN KOMEN DISINI KAY. THANKS :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...