Resepi ikan masak tiga rasa ala thai yang simple untuk semua. Kita boleh guna apa sahaja jenis ikan yang kita suka antaranya ikan siakap, jenahak, bawal, gerut dan selar. Untuk blogging kali ni BW gunakan ikan gerut.
ikan masak 3 tiga rasa sedap
Ikan Masak Tiga Rasa |
Bahan-Bahan;
ikan masak 3 tiga rasa sedap
- 1 Ekor Ikan
- Minyak Masak
- Sedikit Serbuk Kunyit
- 1 Batang Serai (Diketuk)
- 4 Helai Daun Limau
- 4 Biji Cili Hijau
- 1/2 Biji Bawang Holland
- Sehiris Halia
- 2 Sudu Cili Bawang Blend
- 2 Sudu Besar Sos Cili
- 1 Biji Limau Kasturi
- 1 Sudu Besar Kicap
- Garam Secukup Rasa
- Gula Secukupnya
- Sedikit Air
ikan masak 3 tiga rasa sedap
Cara-Cara;
ikan masak 3 tiga rasa sedap
1. Ikan diperap dengan sedikit serbuk kunyit dan garam.
2. Panaskan minyak masak dan goreng ikan sehingga garing, ketepikan.
3. Panaskan sedikit minyak masak dan tumis cili bawang blend hingga naik bau.
4. Masukkan halia, serai, bawang holland dadu dan cili hijau, tumis lagi hingga wangi.
5. Perahkan limau kasturi dan masukkan sos cili serta kicap, masak lagi dan kacau rata.
6. Masukkan sedikit air, secubit garam dan gula secukupnya, masak hingga mendidih.
7. Tutup api dan tuang diatas ikan yang telah digoreng garing.
ikan masak 3 tiga rasa sedap
Ikan yang telah digoreng garing diketepikan dulu. |
Masak kuah tiga rasa hingga mendidih dan pekat. |
Tuang kuah tiga rasa diatas ikan goreng. |
Kepada yang gemar ikan bakar, boleh la mencuba resepi ikan bakar udang kering, Klik Sini.
ikan masak 3 tiga rasa sedap
Selamat Mencuba!
ikan masak 3 tiga rasa sedap
Thanks For Viewing! By: BW (Buat Wanita)
ikan masak 3 tiga rasa sedap
nice...
ReplyDelete:)
DeleteYum yum yummmm! sodapnya... :D
ReplyDeletesodap sodap ;p
DeleteWah senang yer resepinya. Boleh cuba ^-^
ReplyDeletecuba zumal cuba :)
DeleteResipi sedap ni. Kebetulan isteri Etuza gemar makan ikan no..
ReplyDeletesamalah sy dengan isteri brother etuza, sy pun suka makan ikan :)
DeleteIkan masak tiga rasa....sedapnya sis...
ReplyDeletesedap kan, nak nak makan dengan nasi panas :)
Deleteooo x perlu ek msk kn sos tiram?
ReplyDeletekalau ada sos tiram masukkan satu sudu ... kalau tak ada pun tak apa :)
Deleteikan gerut? ishh pertama kali dengar ni....guna ikan kembong pun boleh kan...klau ikan keli or haruan x biasa lak org masak eh?
ReplyDeletegerun tak nama gerut tu? :p ... ikan kembong pun boleh .. ikan keli, ikan haruan boleh kot, cer JM cuba :)
Deleteikan tu besar or pinggan tu kecik kih kih kih
ReplyDeletehahaha tu pinggan standard, ikan tu yang besar sikit ... tak besar mana pun, cukup sangat la dua orang dewasa makan ;)
DeleteNice.... hihi...
ReplyDeleteSlalu kita guna siakap... dan kita potong 2 supaya semua duduk dlm pinggan.. hihi
hehe ... samalah kita, biasa memang potong dua siakap ke, kerapu ke, gerut ke, semua potong dua, muat pinggan dan senang goreng ... tapi bila nak blogging haruslah goreng sekor macam kedai gitew :)
DeleteSedapnya garing-garing ikan tu..
ReplyDeletememang sedap kan kalau goreng garing :)
Deletefaveret ni kalau ke kedai makan.. hehee
ReplyDeletekalau order kat kedai memang terangkat la ... bila order kedai rasa sedap berganda kan :)
DeleteThank you very much for sharing information that will be much helpful for making coursework my effective.
ReplyDeleterandom comment? :)
Delete