Dah lama rasanya tak buat apam. Sejak ada acuan tart mini ni, asyik pikir aje nak buat kuih apa. Last-last teringat apam susu. Comel jer kan kalau kukus dalam acuan tart mini. Jom buat apam susu pelangi. Pelangi la sangatkan, padahal tiga warna ajer ;)
apam susu pelangi sedap gebu
Apam Susu Pelangi Gebu |
Bahan-Bahan;
apam susu pelangi sedap gebu
- 11/2 Cawan Tepung Gandum
- 3 Biji Telur (Gred A)
- 3 Sudu Besar Minyak
- 3 Scoop Susu Tepung
- 3 Sudu Besar Susu Pekat
- 1/2 Cawan Gula Kastor
- 1 Sudu Teh Baking Powder
- 1/2 Sudu Teh Esen Vanilla
- Sedikit Pewarna (Ikut Suka)
apam susu pelangi sedap gebu
Cara-Cara;
apam susu pelangi sedap gebu
1. Telur dipecahkan dan dibuang ketulan hanyir supaya apam tiada rasa telur.
2. Pukul telur bersama gula kastor dan minyak hingga sebati dan kembang.
3. Masukkan susu pekat, susu tepung dan esen vanilla pukul lagi.
4. Masukkan tepung dan pukul lagi hingga sebati, kemudian keluarkan mixer.
5. Masukkan baking powder dan kaup balikkan adunan menggunakan sudu.
6. Bahagikan adunan kepada tiga bahagian dan warnakan dua daripadanya.
7. Masukkan adunan ke dalam acuan mini, corakkan ikut suka.
8. Kukus dengan api sederhana selama 15-20 minit.
apam susu pelangi sedap gebu
Adunan apam susu ni tanpa ovalette tau. Mesti gunakan acuan mini. Tak boleh guna loyang. Sebab bila guna loyang masa mengukus lebih lama dan kebarangkalian apam tak naik tinggi. Adunan apam susu ni kan guna banyak telur, secara naturalnya telur akan mendak kebawah. Ovalette tu berfungsi sebagai penstabil yang membantu telur dalam adunan naik. Kalau korang pernah buat kek span korang mesti tau ovalette ni. So, kalau tak ada ovalette, guna acuan mini kay.
apam susu pelangi sedap gebu
Adunan apam dibahagikan tiga dan diwarnakan. |
Masukkan adunan dalam acuan mini dan corakkan ikut suka. |
Membulat gebu apam ni tau bila dah masak :) |
Habis dimakan anak-anakku, tingal ni ajer nak simpan fridge :) |
Selamat Mencuba!
apam susu pelangi sedap gebu
Thanks For Viewing! By: BW (Buat Wanita)
apam susu pelangi sedap gebu
comelnya warna warni apam tu.. ;)
ReplyDeletebuat saiz comel macam ni, anak-anak jadi suka :)
DeleteAiza tengok pun suka.. ;)
Deletekannn :)
Deletewah kak zie.. pandainya buat..cantik kaler tu..mmg anak2 akan suka kan..ruby nk eh resepi ni ya..
ReplyDeletenk buat!!! buat dah ritu xjadi..hehhe
warna warni anak-anak suka... cuba la resepi ni ruby, guna acuan mini tau :)
DeleteCantik warna-warni..
DeleteSalam singgah sini sis....comelnya apam sis tu.. warna pun menarik...
ReplyDeletesalam diana ... comel kan bila guna acuan tart :)
Deleteamboi.. macam2 kaler ada..
ReplyDeleteanak-anak suka kaler kaler ni :)
DeleteWarna-warni la cantik..
Deleteamboi.. macam2 kaler ada..
ReplyDeleteanak-anak suka kaler kaler ni :)
Deletedapat kat mummy and the geng.. memang sekelip mata je habis ni.. tapi mummy tak suka makan ngan kelapa.. nanti gatal tekak..suka makan cam tu aje.. sedappp!
ReplyDeletemummy suka apam eh :) ... apam susu tak memang ak sesuai makan dengan kelapa, yang tu apam beras :)
Deleteooo lain2 ea... tak kisahla yg penting kuih apam..sebab dia lembut dan nyaman bila dikunyah..ehh dah makan iklan la pulok..hehhehe :P
Deletehehe ... boleh jadi duta apam ni ;)
DeleteComelnya apam tu...
ReplyDeletecomel kannn ... bulat-bulat berbunga sebab guna acuan tart :)
Deleterasa sayang nak makan sbb ada warna ping :p
ReplyDeletehehe JM dengan pink tak dapat diisahkan :)
Deletekalau nk letak 7 warna...haruslah size apam sebesar pinggan baru nampak 7 warna tu kih kih kih
ReplyDeletehahaha kalau 7 warna masuk loyang pun tak nampak dah warnanya, banyak beno :)
DeleteComel nya.... mesti anak2 suka
ReplyDeletesemua suka ... sebab bulat comel dan warna-warni :)
DeleteSalam..nk tanya..3 scoop susu tepung tu macam mna ye?
Delete