Saturday, November 29

Resepi Jeli Agar-Agar Sedap. Menggunakan Agar Tali

Salam ...

Resepi agar-agar untuk adik-adik :) Lebihkan air bila nak masak. Jangan ikut sukatan belakang pack, agar-agar agak keras. Agar-agar bertali ni, kena masak lama sikit berbanding agar-agar serbuk tau.

Agar-agar bintang enam ;)

Agar-agar ni kita boleh letak apa-apa perisa dan pewarna yang kita suka. Boleh juga letakkan potongan buah-buahan. Agar-agar sirap yang BW selalu buat, sedap dimakan bersama kuah susu coctail, Klik Sini untuk resepi penuh puding coctail.

Pastikan agar-agar betul-betul keras macam ni.
Letak sudu pun tak tenggelam, confirm keras ;)

Bahan-Bahan;
resepi mudah agar-agar sedap. agar puding susu jeli jelly. jeli agar-agar sirap agar-agar pandan
- 1 Pack Agar-Agar Bertali
- 2500ml Air
- 10 Sudu Gula (Membukit)
resepi mudah agar-agar sedap. agar puding susu jeli jelly. jeli agar-agar sirap agar-agar pandan
Cara-Cara;
resepi mudah agar-agar sedap. agar puding susu jeli jelly. jeli agar-agar sirap agar-agar pandan
1. Panaskan 1500ml air sehingga didih.
2. Masukkan aga-agar dan masak hingga agar-agar hilang dipermukaan air.
3. Masukkan gula dah kacau sebati.
4. Masukkan baki air 1000ml, kacau sebati dan tuang kedalam bekas.
resepi mudah agar-agar sedap. agar puding susu jeli jelly. jeli agar-agar sirap agar-agar pandan
Motif didihkan air separuh sahaja ialah, bila kita campur dengan air sejuk, ianya akan menjadi suam dan mengeras dengan cepat. Tak sabar kan ;p
resepi mudah agar-agar sedap. agar puding susu jeli jelly. jeli agar-agar sirap agar-agar pandan
Yang ni pula aga-agar sirap yang ditambah susu.
Agar-agar bandung kata my dotter :)

Agar-agar bersusu perisa pandan. Buat saiz mini guna acuan tart.

Untuk agar-agar bersusu, tambahkan 1 tin susu dan kurangkan air menjadi 2000ml. Manakala, agar-agar bersantan pula, kurangkan sedikit kandungan air dan blendkan air tu bersama kelapa parut kemudian tapis.

Agar-agar santan dua layer, Klik Sini untuk resepi penuh.

Agar-agar sirap dan puding coctail, Klik Sini.

Klik Sini, untuk resepi menggunakan serbuk agar-agar.
resepi mudah agar-agar sedap. agar puding susu jeli jelly. jeli agar-agar sirap agar-agar pandan
Selamat Mencuba!
resepi mudah agar-agar sedap. agar puding susu jeli jelly. jeli agar-agar sirap agar-agar pandan
Entri Berkaitan;
resepi mudah agar-agar sedap. agar puding susu jeli jelly. jeli agar-agar sirap agar-agar pandan
1. Resepi Asas Puding Kastard
2. Resepi Asas Kek Sukatan Cawan
3. Resepi Adunan Asas Cheese Cake
4. Resepi Asas Doh Roti, Donut & Pau
5. Resepi Asas Bubur / Pengat
resepi mudah agar-agar sedap. agar puding susu jeli jelly. jeli agar-agar sirap agar-agar pandan
Thanks For Viewing! By: BW (Buat Wanita)
resepi mudah agar-agar sedap. agar puding susu jeli jelly. jeli agar-agar sirap agar-agar pandan

30 comments:

  1. selalu kalau masak memang keras sikit ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau ikut sukatan pack kan ... untuk kenduri sesuai la keras, senang bila potong cantik aje :)

      Delete
  2. :-(( yan tak pandai masak agar agar bertali..kalau buat mesti tak nak keras...TAPI nak cuba pakai resepi PW mana tahu jadi

    ReplyDelete
    Replies
    1. oh.. agar-agar tali ni kena masak sampai dia hilang dari pandangan. Lambat sikit la dia nak cair. kena didihkan dengan api sederhana agak lama.

      Delete
    2. Yg sy pulak... tak pernah guna agar2 serbuk. Dari kecik guna yg tali ni... sy mmg pemunat tegar agar2

      Delete
    3. agar-agar tali memang mak-mak selalu masak kan ... pastu kita dah besar pun guna agar-agar tali la :)

      Delete
    4. huda ni macam my dotter la ... suka sangat makan agar-agar :)

      Delete
  3. Haha.... ooo ngelat ea letak separuh air sejuk.
    bijak2... slama hrni x terfikir lak. Jenuh nk tgu sejuk baru blh ltk dlm peti ais...
    siap rendam bekas dlm air sejuk buat2 ala2 water bath...
    hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe, anak-anak ni ha tak sabo nak makan ... tu pasal guna air sejuk separuh, cepat sikit kerasnya. kalau buat cara waterbath banyak bekas kena basuh lepas tu :p

      Delete
  4. BW.... nk resepi puding jagung plisss

    ReplyDelete
    Replies
    1. dah upload dah ... Klik Sini untuk resepi puding jagung :)

      Delete
  5. BW.... nk resepi puding jagung plisss

    ReplyDelete
    Replies
    1. dah upload dah ... Klik Sini untuk resepi puding jagung :)

      Delete
  6. Haha.... ooo ngelat ea letak separuh air sejuk.
    bijak2... slama hrni x terfikir lak. Jenuh nk tgu sejuk baru blh ltk dlm peti ais...
    siap rendam bekas dlm air sejuk buat2 ala2 water bath...
    hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe, anak-anak ni ha tak sabo nak makan ... tu pasal guna air sejuk separuh, cepat sikit kerasnya. kalau buat cara waterbath banyak bekas kena basuh lepas tu :p

      Delete
  7. Replies
    1. satu pack saiz kecil ... biasanya satu pack dalam 10gram - 12gram bergantung pada brand. Lebih kurang jer, masukkan satu pack tu :)

      Delete
    2. untuk permulaan boleh cuba guna 2.5 liter air untuk satu pack agar-agar. Next time boleh decide, kalau suka yang lebih lembut, lebihkan airnya, kalau suka yang sedikit keras, kurangkan airnya :)

      Delete
  8. sis,guna susu cair @ susu pekat utk jd kan nye agar2 bandung?

    ReplyDelete
    Replies
    1. biasa guna susu cair, lebih sedap rasanya ... kalau guna susu pekat pun boleh juga, cuma kurangkan kandungan gula tu yer :)

      Delete
  9. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nur Salma Iryani Abdullah has left a new comment on your post "Resepi Jeli Agar-Agar Sedap. Menggunakan Agar Tali...":

      Assalam'alaikum

      Kalau nak agar2 tu lembut sedikit seperti jeli perlu lebihkan air ke?

      Wassalam ... actually sukatan air tu dah agak banyak, agar-agar tu memang dah lembut, kalau tambah air lagi nanti jadi dadih tak boleh nak potong.

      kalau suka agar-agar keras, boleh kurangkan air. selamat mencuba :)

      Delete

TERIMA KASIH KERANA BERKUNJUNG DI 'BUAT WANITA', BLOG PERKONGSIAN CERITA, RESEPI & REVIEW. SUDI-SUDIKANLAH TINGGALKAN KOMEN DISINI KAY. THANKS :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...