Tuesday, October 6

Resepi Mudah Bubur Kacang Merah Bersagu

Salam ...

Untuk adik-adik yang baru belajar memasak. Jom buat bubur kacang merah bersagu. Asyik buat bubur kacang hijau ajer, kita tukar kacang merah pula :)
bubur kacang merah sedap
resepi mudah bubur kacang merah bersagu. cara buat bubur kacang merah sedap best.
Bubur Kacang Merah Bersagu
bubur kacang merah sedap
Bahan-Bahan;
bubur kacang merah sedap
- 2 Cawan Kacang Merah
- 1/2 Cawan Sagu
- 2 Cawan Santan/ Susu
- 4 Cawan Air
- Gula Secukup Rasa
bubur kacang merah sedap
Cara-Cara;
bubur kacang merah sedap
1. Rendam kacang semalaman supaya kembang dan mudah masak.
2. Didihkan air dan masak kacang dan sagu sehingga kembang.
3. Masukkan gula dan santan, sentiasa kacau supaya santan tidak pecah.
4. Masak lagi sehingga sedikit mendidih.
5. Bila dah sejuk, simpan dalam fridge.
bubur kacang merah sedap
resepi mudah bubur kacang merah bersagu. cara buat bubur kacang merah sedap best.
Masak hingga kacang merah bulat dan lembut.
bubur kacang merah sedap
resepi mudah bubur kacang merah bersagu. cara buat bubur kacang merah sedap best.
Gandakan resepi kalau nak buat banyak macam ni.
Boleh la bawa kalau ada majlis yang potluck :)
bubur kacang merah sedap
Selamat Mencuba!
bubur kacang merah sedap
Entri Berkaitan;
bubur kacang merah sedap
1. Resepi Asas Bubur / Pengat Sagu
2. Resepi Asas Kek Sukatan Cawan
3. Resepi Adunan Asas Cheese Cake
4. Resepi Asas Puding Kastard
5. Resepi Asas Muffin / Cupcakes
bubur kacang merah sedap
Thanks For Viewing! By: BW (Buat Wanita)
bubur kacang merah sedap

20 comments:

  1. baru semalam my anak buah mkn bubur kacang hijau dalam gelas ... heheheee

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe ... kat rumah ni pun, anak-anak selalu makan dalam gelas plastik :)

      Delete
  2. Tak pernah try dan tak pernah.. Ehhh bukan sama ker.. Hehehhe

    Selalunya kacang merah ni mummy makan ngan ABC je.. Tak tau pulak leh wat bubur...

    Hahahha peghaq seketika... :
    ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. bubur kacang hijau dengan kacang merah memang lain rasanya... kacang merah memang selalu makan dengan abc / ais bandung aje kan :)

      Delete
  3. sedapnye bubur kacang merah, lama dah x makan.
    BW apa khabar?

    ReplyDelete
    Replies
    1. sedap sedap :p ... sihat Alhamdulillah, sue dah balik dari mekkah yer :)

      Delete
  4. Replies
    1. boleh la order dengan mak zumal :)

      Delete
  5. Nampak simple boleh la try weekend2 nanti huhuhuu.. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. simple ni ... try jangan tak try :)

      Delete
  6. Sedapnya.. Antara kacang hijau dan merah, aiza lebih suka kacang merah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. samalah kita, saya pun lebih suka kacang merah kalau nak banding dengan kacang hijau. kacang merah ni rebus dengan gula sahaja pun dah sedap :)

      Delete
  7. suka juga kalau dpt makan eskem kacang merah mmg pnuh freeze. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. ais krim kacang merah memang terbaik, kecil-kecil dulu selalu beli :)

      Delete
  8. kiranya air rebusan kacang x pelu di buang terus masukkan santan dan gua cam buat bubur kacang hijau tu eh, okey faham :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. yer betul, tak perlu buang, terus masuk santan :)

      Delete

TERIMA KASIH KERANA BERKUNJUNG DI 'BUAT WANITA', BLOG PERKONGSIAN CERITA, RESEPI & REVIEW. SUDI-SUDIKANLAH TINGGALKAN KOMEN DISINI KAY. THANKS :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...