Saturday, November 28

Resepi Mee Bungkus Telur Sup Sayur Sotong Special

Salam ...

Panjang kan nama resepi kali ni. Kalau boleh nak letak nama semua bahan yang ada Hehe ;p Ni mee special kononnya masak ikut bahan yang ada dalam fridge ajer. Jom masak mee bungkus telur sup sayur sotong special ...
mee bungkus telur special sedap
Resepi Mudah Mee Bungkus Telur Sup Sayur Sotong Special. Cara Masak Sup Sayur Sotong. Cara Buat Mee Bungkus Telur. Mee Bungkus Telur Sup Sayur Sotong Sedap Senang Simple. Dari Resepi Mi Sarang Burung
Mee bungkus telur dan sup sayur sotong :)~
mee bungkus telur special sedap
Siapa yang tengok JJCM TV3 baru-baru ni mesti tahu mee apa ni kan. Actually ni sebenarnya mee sarang burung yang famous di Perlis. Tapi mee BW ni tak ada telur burung puyuh, so tak boleh la nak letak nama mee sarang burung kan. Tu yang letak nama resepi panjang bebeno ikut suka :)

Bahan-Bahan (Sup);
mee bungkus telur special sedap
- Sotong (Dibersihkan)
- Fish Ball / Meat Ball
- Carrot (Dihiris)
- Cendawan (Dicarik)
- Brokoli (Dipotong)
- Perencah Sup
- Minyak Masak
- Bawang Putih (Dihiris)
- Bawang Kecil (Dihiris)
- Bawang Holland (Dihiris)
- Sehiris Halia
- 2 Sudu Tepung Jagung
- Garam Secukup Rasa
- Air Secukupnya
mee bungkus telur special sedap
Cara-Cara (Sup);
mee bungkus telur special sedap
1. Panaskan minyak dan tumis bawang serta halia hingga naik bau.
2. Tuang air secukupnya dan masukkan sayur carrot, tutup periuk.
3. Masukkan meat ball dan masak hingga mendidih.
4. Masukkan sotong serta sayur cendawan dan brokoli.
5. Masukkan air tepung jagung, perencah sup dan garam.
6. Masak lagi hingga mendidih.
mee bungkus telur special sedap
Resepi Mudah Mee Bungkus Telur Sup Sayur Sotong Special. Cara Masak Sup Sayur Sotong. Cara Buat Mee Bungkus Telur. Mee Bungkus Telur Sup Sayur Sotong Sedap Senang Simple. Dari Resepi Mi Sarang Burung
Letakkan mee diatas telur, kemudian gulung dan potong.
mee bungkus telur special sedap
Bahan-Bahan (Mee);
mee bungkus telur special sedap
- Mee Kuning (Direbus)
- Beberapa Biji Telur
- Secubit Garam
mee bungkus telur special sedap
Cara-Cara (Mee);
mee bungkus telur special sedap
1. Pukul telur bersama garam hingga sebati.
2. Panaskan minyak dalam kuali dan goreng telur jadi nipis.
3. Letakkan telur dalam pinggan dan letakkan pula mee diatasnya.
4. Gulung mee dengan berhati-hati supaya telur tak koyak.
5. Potongkan mee bungkus telur tu dan susun dalam mangkuk.
6. Tuang sup sayur sotong diatasnya.
mee bungkus telur special sedap
Untuk cili cuka kicap pula, hanya perlukan tiga bahan sahaja, cili hijau, cuka dan kicap manis. Hiris cili hijau dan tuang kicap serta cuka secukupnya, kemudian kacau rata.
mee bungkus telur special sedap
Resepi Mudah Mee Bungkus Telur Sup Sayur Sotong Special. Cara Masak Sup Sayur Sotong. Cara Buat Mee Bungkus Telur. Mee Bungkus Telur Sup Sayur Sotong Sedap Senang Simple. Dari Resepi Mi Sarang Burung
Susun potongan mee bungkus telur diatas mangkuk.
mee bungkus telur special sedap
Resepi Mudah Mee Bungkus Telur Sup Sayur Sotong Special. Cara Masak Sup Sayur Sotong. Cara Buat Mee Bungkus Telur. Mee Bungkus Telur Sup Sayur Sotong Sedap Senang Simple. Dari Resepi Mi Sarang Burung
Tuang sup sayur sotong diatasnya. Zoom sikit ;)
mee bungkus telur special sedap
Resepi Mudah Mee Bungkus Telur Sup Sayur Sotong Special. Cara Masak Sup Sayur Sotong. Cara Buat Mee Bungkus Telur. Mee Bungkus Telur Sup Sayur Sotong Sedap Senang Simple. Dari Resepi Mi Sarang Burung
Makan bersama cili cuka kicap untuk lebih kick :)
mee bungkus telur special sedap
Sedap dimakan dengan taburan hirisan daun ketumbar. Kalau korang tak suka daun ketumbar, boleh gantikan dengan hirisan daun sup dan daun bawang. Tambahkan bawang goreng kalau nak ada rangup-rangup sikit.
mee bungkus telur special sedap
Actually cara masak kuah sup sayur sotong tu sama macam masak kuah mee ladna, Klik Sini. Cuma tak pecahkan telur ajer didalamnya sebab mee dah pun dibungkus dengan telur :)
mee bungkus telur special sedap
Selamat Mencuba!
mee bungkus telur special sedap
Thanks For Viewing! By: BW (Buat Wanita)
mee bungkus telur special sedap

38 comments:

  1. Replies
    1. kannn kat JJCM TV3 ... mee sarang burung namanya sebab ada telur burung puyuh ... yang ni tak ada telur burung puyuh, so takleh la nak letak nama mee sarang burung :)

      Delete
  2. Salam singgah petang BW...wahh....nampak menarik tengok mee tu di bungkus dengan telur..sedap tu BW....

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam diana ... sedap juga kombinasi mee dengan telur goreng dan sup :)

      Delete
  3. tajuk pun dengar dah sedap.. hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. bukan main panjang lagi kan tajuknya :)

      Delete
  4. Nampak sedap... Boleh cuba lain kali ni..

    ReplyDelete
  5. okey nama resipi mmg panjang..kah kah kah...x kisah lah kan nama resipi ciptaan sendiri...kalau JM yg masak nk letak nama Resipi "Mehoon Bungkus Telur Ayam Sup Brokoli Udang Special"

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha kalau JM yang masak sure berganda namanya sebab entrynya sure panjang juga :p

      Delete
  6. sehiris halia? byk mana tu...sekeping?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kena ukur pakai pembaris... Kih Kih Kih...

      Delete
    2. ikut suka la JM nak banyak mana ... nak letak sekeping pun boleh kalau nak sentiasa buang angin hehe :p

      Delete
    3. hahaha siap guna pembaris ... nak memasak ke nak melukis :p

      Delete
  7. aha...sekali pandang mcm nk masak mee ladna...kalau malas kan...semasa masak sup tu, ecahkan telur ke dalam kuah sup tu...pastu tuangkan sup atas mee..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalu dah malas.. Jangan masak! Beli je.. Ha Ha Ha..

      Delete
    2. betul tu JM ... kalau malas terus buat kuah mee ladna jer senang :)

      Delete
    3. SS lagi lah betul ... jangan masak kalau malas hehe :p

      Delete
  8. Teringat Egg Roll Jay Emm.. Ha Ha Ha...

    ReplyDelete
    Replies
    1. amboi sampai teringat ... sure sedap ni kan :)

      JM oh JM ... cer share resepi egg roll tu. tak pernah lagi upload menu koya dalam blog ni :p

      Delete
    2. eheheeh...Zie...leh google je resipi tu

      Delete
    3. will google later JM, nanti lah bila tengok citer koya ... baru feeling nak masak menu koya datang ;)

      Delete
  9. rs nk blk umah skrg nk nk buat!!! warrghhh

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe ... takper boleh call mak jer anies, terus siap ;)

      Delete
  10. comelnyer tgk mee dlm telur tuhhh..nmpk menyelerakan heehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. kannn ... bila buat bentuk macam tu anak-anak lagi berselera makan :)

      Delete
  11. Wahhh menariknya.. tak sabo nak balik rumah test buat ni.. memang memukau kalbu sungguh dibuatnya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. test mummy jangan tak test ... pastu suruh hero dua tu jadi juri ;)

      Delete
  12. sedapnyaaa.. boleh buka kedai makan ni. hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. wahh dengar kedai makan terus terasa penat :)

      Delete
    2. hehe kalau ada modal dan pembantu, boleh juga cuba buka kedai makan kan :)

      Delete

TERIMA KASIH KERANA BERKUNJUNG DI 'BUAT WANITA', BLOG PERKONGSIAN CERITA, RESEPI & REVIEW. SUDI-SUDIKANLAH TINGGALKAN KOMEN DISINI KAY. THANKS :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...