Friday, November 27

Belon Panas @ Sky Rides Festival Park Putrajaya.

Salam ...

Ini cerita pagi tadi. Kami ke Putrajaya. Dari jauh dah nampak belon panas gergasi. Kami pun singgah lah. Singgah tengok ajer :p
skyride sky rides festival putrajaya
Sky Rides Festival Park Putrajaya. Belon Panas Gergasi Bertali Terbesar Pertama Di Malaysia. Taman Skyride Festival Putrajaya Best. Harga Tiket Sky Ride Ballon Putrajaya Malaysia
Belon panas bertali pertama terbesar di Malaysia.
skyride sky rides festival putrajaya
Actually kami datang Putrajaya nak hantar barang pada anak buah dan nak bawa anak-anak berkelah tepi tasik. Festival sky rides ni diadakan di area menara pensil. Atau nama sebenarnya menara alaf baru. Memang tempat kami suka berkelah pun kalau ke Putrajaya. So, sesuai sangatlah, pusing-pusing selfie pastu berkelah ;)
skyride sky rides festival putrajaya
Sky Rides Festival Park Putrajaya. Belon Panas Gergasi Bertali Terbesar Pertama Di Malaysia. Taman Skyride Festival Putrajaya Best. Harga Tiket Sky Ride Balloon Putrajaya Malaysia
Pintu masuk.
skyride sky rides festival putrajaya
Sky Rides Festival Park Putrajaya. Belon Panas Gergasi Bertali Terbesar Pertama Di Malaysia. Taman Skyride Festival Putrajaya Best. Harga Tiket Sky Ride Balloon Putrajaya Malaysia
Kaunter tiket.
skyride sky rides festival putrajaya
Kepada sesiapa yang nak melihat Putrajaya dari atas boleh lah mencuba sky rides balloon ni. Tapi BW memang tak akan cuba lah. Gayat woo. Tengok dari bawah pun dah terasa gayat hehe :p
skyride sky rides festival putrajaya
Harga tiket untuk dewasa RM38 dan kanak-kanak RM30. Untuk foreigner pula, harga tiket USD17 untuk dewasa dan USD15 untuk kanak-kanak. Sibuk nak inform juga, macamlah ada foreigner yang paham bahasa melayu baca blog ni kan ;)
skyride sky rides festival putrajaya
Sky Rides Festival Park Putrajaya. Belon Panas Gergasi Bertali Terbesar Pertama Di Malaysia. Taman Skyride Festival Putrajaya Best. Harga Tiket Sky Ride Balloon Putrajaya Malaysia
Memang lengang. Agaknya belum launch tak? ;)
skyride sky rides festival putrajaya
Ni area gerai makanan sebenarnya sebab tu banyak meja makan ditengah-tengah. Tapi ada beberapa gerai ajer lah. Cafe pun ada juga dekat dengan cruise. Tapi cafe tu selalu penuh kalau ada festival macam ni. Kalau tak ada festival pun memang ramai orang cafe tu. So kalau korang nak dok lama disarankan tapau yer ;)
skyride sky rides festival putrajaya
Sky Rides Festival Park Putrajaya. Belon Panas Gergasi Bertali Terbesar Pertama Di Malaysia. Taman Skyride Festival Putrajaya Best. Harga Tiket Sky Ride Balloon Putrajaya Malaysia
Rumah kayu menjadi kedai souvenir. 
skyride sky rides festival putrajaya
Sky Rides Festival Park Putrajaya. Belon Panas Gergasi Bertali Terbesar Pertama Di Malaysia. Taman Skyride Festival Putrajaya Best. Harga Tiket Sky Ride Balloon Putrajaya Malaysia
Si babang nak selfie dengan balloon.
skyride sky rides festival putrajaya
Sky Rides Festival Park Putrajaya. Belon Panas Gergasi Bertali Terbesar Pertama Di Malaysia. Taman Skyride Festival Putrajaya Best. Harga Tiket Sky Ride Belon Balloon Putrajaya Malaysia
Si kakak berdua ni pun nak juga.
skyride sky rides festival putrajaya
Sky Rides Festival Park Putrajaya. Belon Panas Gergasi Bertali Terbesar Pertama Di Malaysia. Taman Skyride Festival Putrajaya Best. Harga Tiket Sky Ride Balloon Putrajaya Malaysia
Sky kids zone.
skyride sky rides festival putrajaya
Banyak juga aktiviti yang boleh buat kat taman sky rides festival ni. Antara aktiviti yang ada selain skyrides ballon ialah sky warriors untuk dewasa dan kanak-kanak besar. Ada juga sky kids zone untuk anak-anak kecil. Ada sky cruise juga depan cafe. Sky cruise tu sama ajer dengan Cruise Tasik Putrajaya yang dekat Masjid Putra tu. Time kami datang ni ada lagi area yang diorang baru setup. Agaknya weekend nanti lebih meriah kot festival skyride ni.
skyride sky rides festival putrajaya
Sky Rides Festival Park Putrajaya. Belon Panas Gergasi Bertali Terbesar Pertama Di Malaysia. Taman Skyride Festival Putrajaya Best. Harga Tiket Sky Ride Balloon Putrajaya Malaysia
Tempat istirehat pun banyak
skyride sky rides festival putrajaya
Sky Rides Festival Park Putrajaya. Belon Panas Gergasi Bertali Terbesar Pertama Di Malaysia. Taman Skyride Festival Putrajaya Best. Harga Tiket Sky Ride Balloon Putrajaya Malaysia
Terbaik kan spot kami pilih. Mengadap tasik dan bridge.
Spot berkelah feveret kami di Putrajaya ;)
skyride sky rides festival putrajaya
Oklah nak bagi soalan cepu emas yang tak ada kaitan dengan festival sky ride pun. Nampak tak rumah orang kaya Putrajaya tepi tasik tu? Agaknya berapa haga rumah tu yer. Kalau rumah tak menghadap tasik memang cecah sejuta lah untuk teres tiga tingkat lot tengah. Ni mengadap tasik pula tu, lima juta ke sepuluh juta?
skyride sky rides festival putrajaya
Thanks For Viewing! By: BW (Buat Wanita)
skyride sky rides festival putrajaya

34 comments:

  1. yeay..JM orang pertama komen ke ;p

    ReplyDelete
    Replies
    1. yezze .. JM yang pertama komen unuk entry ni :)

      Delete
  2. lokasi berdekatan menara pensil tu ke..nampak sgt JM Ni nama je tinggal di putrajaya tapi x jejak lagi menara pensil tu tgk dari jauh je

    ReplyDelete
    Replies
    1. yups area menara pensil ... kat situ ada cafe yang ramai orang datang, JM tak pernah pergi ke cafe tu? ... kami memang selalu pergi situ bawa anak berkelah tepi tasik :)

      Delete
    2. Cer menara pensil tu terletak di Koya.. Jay Emm orang pertama yg akan sampai... Percaya lah... Ha Ha Ha....

      Delete
    3. hahaha ... itu sudah pasti SS :)

      Delete
  3. Gayat? kalau mcm ni mmg x boleh naik Crystak Cable di Hong Kong tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang tak boleh naik ... naik cable car genting highland pun gayat tak ingat, sikit pun tak pandang bawah hehehe :p

      Delete
  4. agak mahal lah harga tiket tu...kalau naik waktu malam mesti lagi cantik kan

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh tahan la harga tu, tapi sekali seumur hidup berbaloi kot kalau tak gayat :p

      malam tak cantik kot JM ... ni pengalaman sy naik tasik cruise ... malam tak nampak apa sangat ... putrajaya bandar mati kalau malam :)

      Delete
    2. teraba-raba ke maraba-raba? hahaha :p

      Delete
  5. x pe kalau foreingner x baca blog ni pun kalau ada yg bertanya JM boleh tlg jawabkan bagi pihak

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe JM jawab kan yer ... JM kan selau berjumpa dengan tourist :)

      Delete
    2. JM memang selalu jumpa tourist hehe

      Delete
    3. kannn ... bila baca semula baru perasan ada typo selalu jadi selau :)

      Delete
  6. rumah depan tasik mmg harga berjuta tp x kurang pasti harganya...5 juta kot

    ReplyDelete
    Replies
    1. kannn ... terbaik sangat lah spot rumah orang kaya ni ... dulu berkelah kat sini nampak pokok-pokok tepi tasik, la ni nampak rumah orang kaya pulak dah, kurang feel sikit view tu :p

      Delete
    2. rumah kat putrajaya memang mahal-mahal belaka :)

      Delete
  7. Menarik tapi rugilah tak cuba hehehe
    Macam nampak tempat untuk skateboard ja

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak rasa rugi pun sebab gayat ... orang gayat kalau naik tempat tinggi, dia cuak dan tak akan menikmati view, so rugi kalau naik hahaha :p

      tu bukan tempat skateboard, tu trek memanjat sky worrior, ala-ala macam jepun nyer game show gitew

      Delete
  8. Replies
    1. alaaa tak feeling capadocia manalah SS, sebab ada sebijik tu jer .... kena tunggu festival belon panas antarabangsa lah, baru ada banyak belon panas, bolehlah fefeling capadocia ;p

      Delete
  9. Replies
    1. tak sure la anies ... sampai abis cuti sekolah kot ... ker sampai tahun depan :)

      Delete
  10. ada jgk teringin nak naik belon panas walaupun gayat.. one in life org kata.. ehhehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. cer cuba seraa .... kalau saya memang tak teringin lah, buat rugi bayar tiket ajer, sat gi sampai atas tutup mata hehehe :p

      Delete
  11. Teringin gak nak naik belon tapi tak yakin berani tak ^-^

    ReplyDelete
    Replies
    1. bunyi macam gayat jer zumal hehehe :)

      Delete
  12. byk gak perubahan dekat menara pensil ya . thn lepas mcm x de lagi cafe tu ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. gambar tu gerai sementara sempena sky ride festival kot ... yang cafe depan tasik tu memang dari dulu ada :)

      Delete
  13. bestnya.. asal dtg putrajaya mesti terlupa nk singgah sini

    ReplyDelete
    Replies
    1. skyride ni baru jer buka nina ... nanti datang sini, boleh singgah :)

      Delete

TERIMA KASIH KERANA BERKUNJUNG DI 'BUAT WANITA', BLOG PERKONGSIAN CERITA, RESEPI & REVIEW. SUDI-SUDIKANLAH TINGGALKAN KOMEN DISINI KAY. THANKS :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...