Friday, November 6

Support Coklat Buatan Malaysia. Coklat Alfredo

Salam ...

Apa coklat kegemaran korang? My feveret satu family coklat cadbury. Tu dulu la, sebelum kecoh ada lemak babi tu. Sekarang dah was-was walaupun ianya disahkan halal semula. So, asyik la mencuba coklat tempatan. Kali ni kami cuba coklat Alfredo.
chocolate coklat halal sedap
Support Coklat Buatan Malaysia. Coklat Alfredo. Coklat Alfredo Gold. Coklat Alfredo Assortment. Coklat Alfredo Sedap.
Coklat Alfredo. Made In Malaysia.
chocolate coklat halal sedap
Coklat tempatan tak lah sesedap coklat famous macam KitKat, Kinder Bueno, Hershey's Kisses semua tu. Coklat yang famous ni of course la lebih sedap kan harga pun lebih mahal sedikit. Selagi tak ada kantoi kes lemak babi macam Cadbury boleh la makan tanpa was-was kan :)
chocolate coklat halal sedap
Tapi coklat tempatan pun sedap juga bagi kami sekeluarga yang tak memilih ni. Coklat tempatan pilihan BW, coklat Beryl's, Klik Sini. Beli coklat untuk buat kek biskut pun beli coklat compound brand Beryl's. Yang Alfredo ni encik suami beli, nak cuba katanya. Dia beli di KL Central, so harga agak mahal sikit kot kalau compare kedai luar.
chocolate coklat halal sedap
Support Coklat Buatan Malaysia. Coklat Alfredo. Coklat Alfredo Gold. Coklat Alfredo Assortment. Coklat Alfredo Sedap.
Alfredo gold RM8 sekotak.
chocolate coklat halal sedap
Coklat Alfredo Gold sekadar coklat sahaja. Sekotak hanya ada enam biji. Dari segi tekstur coklat tu memang lain sikit la, lebih rich coklatnya kot. Tak reti la nak explain. Hanya kaki coklat jer kot yang pandai bezakan jenis-jenis coklat ni. BW tahu makan ajer :p
chocolate coklat halal sedap
Support Coklat Buatan Malaysia. Coklat Alfredo. Coklat Alfredo Gold. Coklat Alfredo Assortment. Coklat Alfredo Sedap.
Alfredo Assortment. RM4 sekotak.
chocolate coklat halal sedap
Antara dua ni BW suka yang Alfredo Assortment la. Rasa yang ni macam coklat Beryl's ajer. Ada tiga pilihan coklat didalamnya, milk, dark dan white chocolate. Dan ada tiga jenis inti, kismis, badam dan hazelnut. Sejibik macam Beryl's. Boleh la beli lagi pasni ;)

Support Coklat Buatan Malaysia. Coklat Alfredo. Coklat Alfredo Gold. Coklat Alfredo Assortment. Coklat Beryls Sedap
Coklat tempatan yang paling kami suka, Beryl's
Klik Sini untuk Kilang Coklat Beryl's.
chocolate coklat halal sedap
Tapi rasa coklat ni sudah semestinya tidak setanding rasa Cadbury dan coklat-coklat import yang lain. Dulu pantang ada sesiapa offer coklat import memang laju la. Dan pantang nampak offer Cadbury memang grab la. Rasa coklat Cadbury dan coklat import memang sedap lain dari lain.
chocolate coklat halal sedap
Tapi sejak ambil kisah halal haram ni, kalau tengok coklat import jer, sure baca ingredients dulu. Kalau import tu dari Korea ke Jepun ke, sure tak beli sebab tak paham tulisan, tak boleh nak baca ingredients. Dan semenjak Cadbury kecoh dengan lemak babinya, dah stop membeli.
chocolate coklat halal sedap
Teringat kisah kuih bulan. My chinese friend tanya, pernah makan kuih bulan tak? BW jawab la, pernah yang halal punya. Dia kata, "oh yang halal punya tak sedap". Bila ingat cerita ni terus suspicious dengan coklat-coklat yang sedap sangat macam Cadbury dan coklat import. Tapi dah ber bar-bar coklat tu masuk dalam perut ni ha :p
chocolate coklat halal sedap
So, lepas ni support coklat buatan Malaysia yang ada tanda halal Jakim atau yang diiktiraf lah. Tapi produk yang pernah ada kes kantoi dan sijil halal ditarik semula, jangan support la walaupun produk tu dapat sijil halal semula kan. Walaupun ada sesetengah kata, bukan boleh percaya dengan logo-logo halal ni. Tapi, takkanlah kita nak pergi cek kilang sendiri kot ;)
chocolate coklat halal sedap
Sama-samalah kita ingat "Mencari Yang Halal Itu Fardhu"
chocolate coklat halal sedap
Thanks For Viewing! By: BW (Buat Wanita)
chocolate coklat halal sedap

36 comments:

  1. rasa lama x singgah sini so mlm ni nak jalan-jalan cari makan jap ;p

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe ... memang banyak makanan kat sini boleh di tengok ;)

      Delete
  2. sebut je coklat ni...JM kurang gemar kalau dapat mkn sebiji pun dah cukup

    ReplyDelete
    Replies
    1. aiza sebiji tak cukup.. hehe..

      Delete
    2. JM kurang gemar coklat? patut la JM selim :)

      Delete
    3. samalah kita aiza ... sebiji tak cukup :)

      Delete
    4. Slim? kah kah kah berat i dah 60 kg sedih!

      Delete
    5. serious 60kg? ... tapi dalam gambar nampak shape cantik jer :)

      Delete
    6. mummy berkotak-kotak pun tak cukup..kikiki

      Delete
  3. betul lah kan....baik cari yang HALAL...tapi yg import ni risau gak halal ke tak kan..biasa org pegi langkawi mesti cari coklat terutama coklat DAIM tu...dah semakin mahal skrg coklat tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. coklat import ni kita just boleh baca ingredients jer la, mana lah ada cop halal bagai ... coklat daim tu sedap betul la, nasib baik tak dok langkawi :p

      Delete
    2. Coklat Daim...dah lama tak makan..huhuhu

      Delete
  4. Salam singgah sabtu sis...Diana jarang beli coklat ni...sesekali jer beli kalau rasa nak makan coklat...hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam diana ... patut la diana slim. coklat ni kalau makan sikit bagus, kalau makan banyak gemuk :p

      Delete
  5. Coklat keluaran malaysia Alfredo ni Diana belum pernah rasa lagi...InsyAllah nak juga merasanya....hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh la cuba rasa nanti diana ... sama rasanya macam coklat beryls :)

      Delete
  6. aiza memang suka coklat.. tak kira la coklat campur kacang ke, kismis ke, susu ke.. semua aiza suka.. hehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. samalah kita aiza ... semua jenis coklat pun suka :)

      Delete
    2. jadi aiza tak kisah la gemuk sebab coklat.. hehe..

      Delete
    3. hehe gemuk pun gemuk la kan, yang penting sedap :)

      Delete
  7. bestnya, patut wawa kena cari ni.. dah lama tk makan coklat, dlu feveret cadbry, skang dah was2 nak makan.. terus tk thu nak makan coklat ape..

    ReplyDelete
    Replies
    1. jadi macam kami jer wawa ... beli coklat buatan malaysia sudah :)

      Delete
  8. Cadbury pun ada tanda halal jakim.. so acaner?

    ReplyDelete
    Replies
    1. tapi sebab dah kantoi sebelum ni ... sekarang was was dah la nak beli :)

      maybe ada bantuan politikus management disitu untuk dapatkan balik sijil halal hehe ;p

      Delete
  9. suka juga dgn coklat beryl's ni tp certain coklat je ;-) sebab yg mahal tu lbh sedap

    ReplyDelete
    Replies
    1. setuju, coklat yang mahal memang lebih sedap kan macam kinder bueno, hershey's, kitkat semua tu ... kalau yang ada halal jakim, ingredients pun tak meragukan kami beli juga ... tapi kalau macam cadbury pernah kantoi ada lemak babi memang was was ;)

      Delete
  10. coklat beryl's beli utk baking je.. xpernah terdetik pun nak amik satu makan mcm tu.. haha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. itu coklat compound, memang untuk baking ... beryls ada juga coklat untuk makan, pelbagai perisa, bentuk dan rasa ... boleh lah cuba makan coklat beryls nanti kalau jumpa :)

      Delete
  11. mummy hant coklat..makan satu memang tak cukup. berkotak2 baru cukup..hahhahaha :p

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau ikut hati memang nak makan berkotak-kotak kan mummy ... tapi sebab diri ni bam bam tak slim macam mummy kena control la ;p

      Delete
  12. Tak pernah lagi beli brand Alfredo ni..nanti nak trylahh...

    ReplyDelete

TERIMA KASIH KERANA BERKUNJUNG DI 'BUAT WANITA', BLOG PERKONGSIAN CERITA, RESEPI & REVIEW. SUDI-SUDIKANLAH TINGGALKAN KOMEN DISINI KAY. THANKS :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...