Saturday, December 5

Resepi Mudah Kuah Kari Ayam Kentang

Salam ...

Resepi kari ayam untuk hari ini. Actually BW tak suka sangat makan lauk kari dengan nasi. BW biasa masak kari ayam bila nak makan dengan capati, roti jala atau makan dengan lempeng.
kari ayam kentang sedap senang
Resepi Mudah Kuah Kari Ayam Kentang. Cara Masak Gulai Kari Ayam. Kari Ayam Dan Kentang Sedap Simple Senang
Kari ayam kentang.
kari ayam kentang sedap senang
Last time dah share gulai kari tulang, Klik Sini.  Yang tu dimasak dalam kuantiti banyak, so BW menggunakan santan segar. Tapi yang ni masak dalam kuantiti sikit, so BW gunakan serbuk santan sahaja lebih mudah dan cepat ;)
kari ayam kentang sedap senang
Bahan-Bahan;
kari ayam kentang sedap senang
- Beberapa Ketul Ayam
- 2/3 Pack Serbuk Santan
- 3 Sudu Besar Rempah Kari
- 3 Biji Kentang (Potong Dadu)
- Sedikit Daun Kari
- Rempah Empat Sekawan
- 1 Biji Bawang Kecil (Dihiris)
- 1 Ulas Bawang Putih (Dihiris)
- 1 Sudu Besar Minyak Masak
- Garam Secukup Rasa
kari ayam kentang sedap senang
Cara-Cara;
kari ayam kentang sedap senang
1. Panaskan minyak dan tumis bawang, daun kari dan rempah empat sekawan.
2. Masukkan sedikit air dan serbuk rempah kari, masak hingga pecah minyak.
3. Masukkan kentang dan ayam yang telah dipotong kecil-kecil.
4. Masak hingga mendidih kemudian masukkan bancuhan serbuk santan.
5. Masukkan garam secukup rasa dan kacau rata hingga mendidih.
kari ayam kentang sedap senang
Resepi Mudah Kuah Kari Ayam Kentang. Cara Masak Gulai Kari Ayam. Kari Ayam Dan Kentang Sedap Simple Senang
Zoom sikit :)
kari ayam kentang sedap senang
Resepi Mudah Kuah Kari Ayam Kentang. Cara Masak Gulai Kari Ayam. Kari Ayam Dan Kentang Sedap Simple Senang
Untuk kali ini, kami makan dengan capati :)~
kari ayam kentang sedap senang
Resepi Mudah Kuah Kari Ayam Kentang. Cara Masak Gulai Kari Ayam. Kari Ayam Dan Kentang Sedap Simple Senang
Jemput makan semua :)
kari ayam kentang sedap senang
Untuk resepi lempeng, Klik Sini. Untuk resepi roti jala, Klik Sini. Untuk resepi roti capati, Klik Sini. Sedap juga dimakan dengan roti canai. Tapi tak ada resepi. Dah beberapa kali cuba buat roti canai tak pernah menjadi :p
kari ayam kentang sedap senang
Selamat Mencuba!
kari ayam kentang sedap senang
Thanks For Viewing! By: BW (Buat Wanita)
kari ayam kentang sedap senang

30 comments:

  1. Salam singgah malam BW....sedapnya kari ayam kentang ni...buat menu makan malam sedap ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam diana ... jangan buat menu makan malam diana, nanti gemuk sebab bersantan. hehe :p

      Delete
  2. Replies
    1. untuk yang spesis gemuk jer ... yang spesis kurus makanlah apa pun sure tak gemuk ;)

      Delete
  3. besok ada tetamu di rumah...teman suka masak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. wah terbaiklah brother MKL, masak untuk tetamu tu ... suami saya masak bila saya sakit ajer, untuk tetamu memang tak pernah lah :)

      Delete
  4. Salam singgah malam BW....wahh sedapnya..

    Jemput singgah teratak Wanza :)

    http://wzalehawismail.blogspot.my/

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam wanza ... sat lagi nak blogwalking kesana yer :)

      Delete
  5. saya xpernah guna serbuk santan... tapi selalu nmpl jual ja.. nk guna dia just tambah air panas campurkan ka...

    ReplyDelete
    Replies
    1. serbuk santan ni kalau nak masak kuantiti sikit sesuai sangat, kita just guna kuantiti yang kita nak selebihnya simpan fridge, so tak membazir.

      yups bancuh dengan air, air biasa yang ta panas tu pun boleh :)

      Delete
  6. Kalu kari cm ni sy suka cair2 nnt bleh hirup kuah ;-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang peminat kari ni ... sampai hirup kuah :)

      Delete
    2. kureng tp kalu kena judunya, rs cm nk telan pinggan hahahaha

      Delete
    3. amboi sampai nak telang pinggan :)

      Delete
  7. buat cecah roti canai sedapp mak nihh ., ;p

    ReplyDelete
    Replies
    1. cicah roti canai memang lah sedap kan ... kan best kalau pandai buat roti canai :)

      Delete
  8. 3 sudu serbuk kari? Zie Has beli serbuk kari timbang ke? biasakan JM beli serbuk kari bungkus kecik tu so bila masak guna je sebungkus tu x de lah nk sukat berapa sudu..ni guna rempah kari timbang tu eh...mesti lagi umpphh rasanya or sama je

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak pernah lagi beli timbang, baru tau yang timbang tu lebih sedap eh, nanti nak beli :)

      saya pun beli bungkus juga ... kadang-kadang beli pack kecil, kadang-kadang pack besar :)

      Delete
  9. lagi satu pernah guna santan serbuk..hurmm..ntahlah bila masa ada rasa 'kurang' sikit pastu terus guna santan kotak je

    ReplyDelete
    Replies
    1. serbuk santan tengok brand juga ... ada sesetengah tu maybe tambah tepung kot, rasa santan kurang :)

      Delete
  10. memang kena kalau makan dgn capati

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau ikutkan makan dgn roti gardenia pon best :)

      Delete
    2. betul tu, kuah kari memang sesuai dimakan dengan semua jenis roti :)

      Delete

TERIMA KASIH KERANA BERKUNJUNG DI 'BUAT WANITA', BLOG PERKONGSIAN CERITA, RESEPI & REVIEW. SUDI-SUDIKANLAH TINGGALKAN KOMEN DISINI KAY. THANKS :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...