Sunday, December 6

Resepi Mudah Tomyam Udang Galah Sedap

Salam ...

Menu mudah untuk hari ini, tomyam udang galah. Memang sedap udang galah dimasak tomyam. Lagi sedap kalau ditambah daun ketumbar, sampai encik suami ingat BW beli tomyam bawa balik rumah dan masak semula masukkan udang galah ;)
tomyam seafood udang sotong
Resepi Mudah Tomyam Udang Galah Sedap. Resepi Tomyam Seafood Sedap Simple Senang. Cara Masak Tomyam Udang Sotong
Tomyam udang galah yummy :)~
tomyam seafood udang sotong
Actually udang galah yang BW beli ni saiz kecil ajer. Kalau saiz besar mesti lagi sedap kan. Tapi tu lah, udang galah saiz besar mahal la pulak, kat kedai runcit memang tak ada jual.
tomyam seafood udang sotong
Untuk resepi tomyam kali ini bahan-bahannya kuantiti ikut suka yer. Sebab BW pun kalau masak tomyam main campak-campak ajer. Tu pasal lah rasa tomyam yang BW masak tak pernah sama :p
tomyam seafood udang sotong
Bahan-Bahan;
tomyam seafood udang sotong
- Udang Galah
- Sotong (Dipotong)
- Brokoli (Dipotong)
- Serai (Diketuk)
- Daun Limau
- Sedikit Serbuk Tomyam
- Air Limau Kasturi
- Cili Hijau
- Daun Ketumbar (Dihiris)
- Bawang Holland (Dihiris)
- Garam Secukup Rasa
- Air Secukupnya
tomyam seafood udang sotong Cara-Cara;
tomyam seafood udang sotong
1. Masukkan air kedalam periuk dan hidupkan api.
2. Masukkan serai, daun limau, bawang holland, cili hijau dan perahan limau kasturi.
3. Masak sehingga mendidih kemudian masukkan sedikit serbuk tomyam, masak lagi.
4. Masukkan udang galah dan brokoli, masak sehingga keduanya berubah warna.
5. Masukkan garam secukup rasa dan tutup api.
6. Masukkan daun ketumbar dan kacau rata.
tomyam seafood udang sotong
Resepi Mudah Tomyam Udang Galah Sedap. Resepi Tomyam Seafood Sedap Simple Senang. Cara Masak Tomyam Udang Sotong
Setelah siap dimasak.
tomyam seafood udang sotong
Resepi Mudah Tomyam Udang Galah Sedap. Resepi Tomyam Seafood Sedap Simple Senang. Cara Masak Tomyam Udang Sotong
Jemput tengok :p
tomyam seafood udang sotong
Resepi Mudah Tomyam Udang Galah Sedap. Resepi Tomyam Seafood Sedap Simple Senang. Cara Masak Tomyam Udang Sotong
Goreng pun sodap udang galah ni :)
tomyam seafood udang sotong
Next time nak masak tomyam letak udang galah lagilah. Sebab encik suami kata sedap tomyam kali ni macam beli kedai. Dek kerana perasantan kan, tu yang nak masak lagi :p
tomyam seafood udang sotong
Selamat Mencuba!
tomyam seafood udang sotong
Thanks For Viewing! By: BW (Buat Wanita)
tomyam seafood udang sotong

28 comments:

  1. Wahh sedapnya..

    Singgah BW sini

    http://wzalehawismail.blogspot.my/2015/12/tinggalkan-url-blog-anda-di-teratak.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. will blogwalking dekat blog wanza nanti kay :)

      Delete
  2. masa balik kg haritu makan tomyam udang juga
    manis2 pedas rasanya, sangat sedap.

    btw BW terima kasih banyak hadiah tu ye, sue sangat menghargainya. smg BW sentiasa dimurahkan rezeki selalu insyaAllah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. sedap kan, kami pun suka juga tomyam udang biasa tu. tomyam udang galah jer baru kali ni masak :)

      noted sue. thanks tau sebab rajin komen kat sini :)

      Delete
  3. Replies
    1. hehehe puas-puas ... jala guna tangan ajer kat kedai :p

      Delete
  4. Salam.singgah sini BW....sedapnya udang galah masak tomyam....hubby Diana suka sangat makan tomyam ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam diana ... best kalau encik suami suka makan tomyam kan, senang nak masak, campak ajer :)

      Delete
  5. ahakss..si suami Zie leh ckp camtu..dia tak tahu ke isteri dia ni masak lebih sedap dari beli di kedai tau hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la kan, sama ada tomyam hari tu sedap sangat atau dia yang terlebih lapar tu pasal dia cakap sedap macam beli kedai :p

      Delete
  6. JM baru balik dari mkn di luar tadi..order tom yam...dapat tom yam putih..rasa? x memenuhi piawaian..JM ni x lah pandai masak tapi masak tu biarlah terasa tom yam tu kan..hadooii frust..byr mahal lebih puas masak sendiri huuhhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. kedai mana JM pergi tu? ... biasa kalau kedai thai yang punya, sure sedap tomyam dia ... cuma kalau kedai tukang masak melayu, ikut nasib lah sedap ke tidak tomyam tu :)

      Delete
  7. masak campak2 biasanya sedap sbb JM pun masak main campak je lagi sedap dari kedai kih kih kih...erkk...kalau x puji diri sendiri siapa lagi tapi bukan riak kih kih kih

    ReplyDelete
    Replies
    1. kannn masak campak-campak lebih senang sedap lagi sihat ... kenalah puji diri sendiri JM, motivasi gitew :)

      Delete
  8. kalau JM masak..cili tu JM ketuk kasi pecah sikit..biar rasa pedas dan masam baru umpphh

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang betul tu JM, dulu time tak ada anak memang ketuk la, bila pedas baru kick habis ... tapi sekarang tak dapatlah kan, anak pun nak makan juga. kalau makan kat kedai pun kena inform tak nak cili :)

      Delete
  9. kalau JM kan..kuah tom yam mcm ni..hirup camtu je waktu tgh berasap tu..nikmatnya

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang nikmat kalau hirup time panas kan :)

      Delete
  10. memang memikat.. boleh kenyang makan udang besar2

    ReplyDelete
    Replies
    1. tapi udang galah ni kecil jer nina, kena makan dengan nasi baru kenyang :)

      Delete
    2. yeke kecil.. nmpk besar la juga. wajib mkn nasi sbb perut melayu. hehe ;)

      Delete
    3. besar sikit lah dari udang biasa tu, tapi still kecil kalau bandingkan dengan udang galah yang besar tu :p

      hehe memang perut melayu nasi tak tinggal :)

      Delete
  11. waarghhh terbayang2 mkn tomyam pastu sedut kepala udang warghhhh

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang sedap la kan sedut kepala udang ... pastu asyik bersin resdung jer :p

      Delete
  12. buat sendiri lagi puas hati makan..

    ReplyDelete

TERIMA KASIH KERANA BERKUNJUNG DI 'BUAT WANITA', BLOG PERKONGSIAN CERITA, RESEPI & REVIEW. SUDI-SUDIKANLAH TINGGALKAN KOMEN DISINI KAY. THANKS :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...