Monday, November 30

Resepi Agar Agar Susu Jagung Senang Simple Sedap

Salam ...

Resepi mudah untuk adik-adik. Kalau suka makan agar-agar tu boleh buat sendiri yer, tak payah tunggu mak yang buatkan :)
resepi jeli agar agar tali susu sedap
Resepi Agar Agar Susu Jagung Sedap Senang Simple. Cara Masak Agar-Agar Tali Bersusu. Sukatan Bahan-Bahan Buat Agar-Agar Susu Jagung.
Agar-agar susu jagung.
resepi jeli agar agar tali susu sedap
Resepi agar-agar susu jagung ni tanpa pewarna dan perisa. Hanya menggunakan jagung segar sahaja. Resepi asal dari Resepi Asas Agar-Agar, Klik Sini. Hanya menggunakan agar tali. Boleh juga kalau nak gunakan agar serbuk, cuma kuantiti airnya berbeza.
resepi jeli agar agar tali susu sedap
Bahan-Bahan;
resepi jeli agar agar tali susu sedap
- 1/2 Pack Agar-Agar Bertali
- 1/2 Tin Susu Cair
- 1000 ml Air
- 5 Sudu Gula (Membukit)
- 1/3 Cawan Jagung
resepi jeli agar agar tali susu sedap
Cara-Cara;

1. Masak 500ml air bersama agar-agar sehingga mendidih.
2. Masukkan jagung dan masak hingga agar-agar hilang dipermukaan air.
3. Masukkan susu dan gula, kacau sebati dan masak hingga mendidih.
4. Masukkan baki air 500ml, kacau sebati dan tuang kedalam bekas.
5. Bila dah sejuk simpan dalam fridge sebelum dimakan.
resepi jeli agar agar tali susu sedap
Actually kandungan gula, jagung dan susu tu, adik-adik boleh ikut suka. Pastikan kandungan air sahaja sama. Motif didihkan air separuh sahaja pula; bila kita campur dengan air sejuk, ianya akan menjadi suam dan mengeras dengan cepat. Sebab anak-anak tak sabar nak makan termasuk ibunya ;p
resepi jeli agar agar tali susu sedap
Resepi Agar Agar Susu Jagung Sedap Senang Simple. Cara Masak Agar-Agar Tali Bersusu. Sukatan Bahan-Bahan Buat Agar-Agar Susu Jagung.
Sebelum diterbalikkan.
resepi jeli agar agar tali susu sedap
Resepi Agar Agar Susu Jagung Sedap Senang Simple. Cara Masak Agar-Agar Tali Bersusu. Sukatan Bahan-Bahan Buat Agar-Agar Susu Jagung.
Setelah diterbalikkan.
resepi jeli agar agar tali susu sedap
Selamat Mencuba!
resepi jeli agar agar tali susu sedap
Thanks For Viewing! By: BW (Buat Wanita)
resepi jeli agar agar tali susu sedap

42 comments:

  1. Replies
    1. kannn ... sebab jagung mendak kkebawah, bila terbalikkan jadi cantik :)

      Delete
  2. Salam singgah sini BW...Wahhh....sedapnya agar² susu jagung....nak buat pun nampak senang...bahan² yang di guna pun tak banyak...nak cuba ni BW...

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam diana ... senang kan, bahan pun sikit ajer ... cuba diana cuba :)

      Delete
  3. alahaiii dah la tgh lapaq... nampak la puding sedap lagu ni..pitamm mummy!

    ReplyDelete
    Replies
    1. amboi mummy over na, sampai pitam hehehe :p

      Delete
  4. Replies
    1. alhamdulillah dah sampai ... sama-sama :)

      Delete
  5. sedapnya boleh kongsi pada wife resepi ini....nampak sedap dan menarik

    ReplyDelete
    Replies
    1. nanti order kat isteri yer ... jemput tengok :)

      Delete
  6. Cantik tengok agar2 tu... Mesti sedaaaaapm

    ReplyDelete
    Replies
    1. sedap sedap sedap ... agar-agar semua suka kan :)

      Delete
  7. aiyakkkkk...nape laa tgk gbr ni ptg2....lapar nyeee....sy peminat puding@agar2....hehehhe

    ReplyDelete
  8. saya blm pernah cuba guna agar2 tali sbb airnya takut tak cukup atau terlebih ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. agar-agar tali lebih berbaloi berbanding agar-agar serbuk, boleh buat banyak. nanti vee cubalah buat kat anak buah :)

      Delete
  9. jagung, guna yg sebiji2 tu ke? or yg da separa hancur tu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. jagung segar sebiji-sebiji tu ... nak guna jagung tin pun boleh, yang sebiji-sebiji atau separa hancur tu, rasanya lebih kurang jer kot :)

      Delete
  10. Ooo agar2 ngn puding tu beza ....hihiji

    ReplyDelete
    Replies
    1. yezze lain sangat ... puding jagung tu guna tepung kastard ;)

      Delete
  11. Replies
    1. will bloqwalking kat blog kaki travel juga nanti :)

      Delete
  12. Replies
    1. first time dengar? ke ada nama lain kot ... agar-agar tu memang bentuknya macam tali :)

      Delete
  13. my feveret ni...mmg mudah cuma jgn terlebih sukatan air..jika x mmg cantik mcm Zie buat ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. mudah sangat kan JM ... semua sure reti lah buat :)

      Delete
  14. agar2 byk ni..JM sorang leh habiskan 3 hari je

    ReplyDelete
    Replies
    1. satu hari pun boleh JM kalau lapar hehe ;)

      Delete
  15. yelah kena tengok jelah xboleh rasa.. hahaha

    ReplyDelete

TERIMA KASIH KERANA BERKUNJUNG DI 'BUAT WANITA', BLOG PERKONGSIAN CERITA, RESEPI & REVIEW. SUDI-SUDIKANLAH TINGGALKAN KOMEN DISINI KAY. THANKS :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...