Pages

Monday, December 22

Resepi Asas, Ringkas & Mudah Bubur / Pengat Sagu

Salam ...

Resepi ringkas & mudah untuk adik-adik yang baru nak belajar buat bubur manis :)

 Bubur sagu yang telah disejukkan dimakan bersama ais krim vanilla.Nyum~

Bahan-Bahan;

- 1/2 Cawan Sagu
- 1 Cawan Santan/ Susu
- 1 Cawan Air
- Gula Secukup Rasa

Cara-Cara;
1. Didihkan air dalam periuk.
2. Masukkan sagu dan masak hingga kembang.
3. Masukkan gula dan santan.
4. Kaca rata sehingga sedikit mendidih.

 Bubur sagu sejuk ditambah cendol dan jagung dalam tin. 

Bubur sagu dan jagung. Sejukkan dalam fridge dulu baru nyaman~

Selain bubur jagung, sesuai juga dijadikan bubur kacang hijau, bubur kacang merah dan pengat pisang.

Klik Sini untuk resepi bubur/ pengat pisang.
 

Klik Sini untuk bubur nangka bersagu.

Klik Sini untuk bubur cacar dengan sagu dan jagung.

Klik Sini untuk bubur kacang hijau bersagu.

Entri Berkaitan;

1. Resepi Asas Kek Sukatan Cawan
2. Resepi Adunan Asas Cheese Cake
3. Resepi Asas Doh Roti, Donut & Pau
4. Resepi Asas Muffin / Cupcakes
5. Resepi Asas Puding Kastard

Thanks For Viewing! By: BW (Buat Wanita)

10 comments:

TERIMA KASIH KERANA BERKUNJUNG DI 'BUAT WANITA', BLOG PERKONGSIAN CERITA, RESEPI & REVIEW. SUDI-SUDIKANLAH TINGGALKAN KOMEN DISINI KAY. THANKS :)