Resepi mudah dari Resepi Ringkas & Mudah Pengat / Bubur Sagu. Kali ni ditambah pisang. Boleh guna pisang apa pun yang korang suka. Pisang montel pun boleh, BW pernah cuba ;)
Sedap dimakan sejuk. Simpan dulu dalam fridge kay :)~
- 1/2 Cawan Sagu
- 1 Cawan Santan/ Susu
- 5 Batang Pisang
- 1 Cawan Air
- 1 Bar Gula Melaka
- Gula Secukucup Rasa
Cara-Cara;
1. Didihkan air dalam periuk.
2. Masukkan sagu dan masak hingga kembang.
3. Masukkan pisang, gula melaka, gula pasir dan santan.
4. Kaca rata sehingga sedikit mendidih.
5. Biarkan sejuk dan simpan dalam fridge.
5. Biarkan sejuk dan simpan dalam fridge.
Entri Berkaitan;
1. Resepi Asas Bubur / Pengat Sagu
2. Resepi Asas Kek Sukatan Cawan
3. Resepi Adunan Asas Cheese Cake
4. Resepi Asas Muffin / Cupcakes
5. Resepi Asas Puding Kastard
Thanks For Viewing! By: BW (Buat Wanita)
rajinnya BW
ReplyDeleterajin masak sebab rajin makan. ahaks ;)
DeleteSedapnye pencuci mulut ni..
ReplyDeletenyum :)~
Deletesedapnya..yan suka makan sejuk2...
ReplyDeletesama lah.. kalau sejuk berebut ;)
DeleteSedapnya...tak pernah cuba lagi kalau disejukkan :)
ReplyDeletenanti boleh cuba.. sejuk lagi sedap :)
Deletehujan2 mkn pengat pisang mmg menyengat ...
ReplyDeletebetul tu ;)
DeleteSedap... nyum2. Kalau datang penyakit M apa pun xjadi. Hehe
ReplyDeletehehe.. tape order dengan mak :)
Deleteseddapnya...memanggil2 rasa pengat ni. Mmg faberet..suka mkn letak ais hihi
ReplyDeletesamalah kita ... suka makan bila sejuk :)
Delete