Monday, July 6

Resepi Popia Goreng 3S Sedap, Senang & Simple.

Salam ...

Dah plan dah nak buat kuih apa untuk berbuka nanti? Jom buat popia goreng. Senang aje nak buat, bahan inti pun simple aje, rasa pun sedap :)
popia goreng sedap rangup
Resepi Popia Goreng 3S Sedap, Senang Dan Simple. Cara Buat Popia Goreng Carrot Sengkuang Sedap. Cara Gulung Popia Goreng Rangup Sedap
 Popia yang dah ready untuk digoreng.
popia goreng sedap rangup
Popia yang BW buat ni memang simpe sangat intinya, hanya perlukan carrot, sengkuang dan telur. BW tak suka letak timun, taugeh bagai sebab cepat basi. Kalau guna bahan simple aje, boleh simpan dalam fridge tahan beberapa hari tau.
popia goreng sedap rangup
Resepi Popia Goreng 3S Sedap, Senang Dan Simple. Cara Buat Popia Goreng Carrot Sengkuang Sedap. Cara Gulung Popia Goreng Rangup Sedap
Inti yang dah dimasak ditapis supaya tidak berair dan mudah untuk digulung.
popia goreng sedap rangup
Bahan-Bahan;
popia goreng sedap rangup
- Kulit Popia
- 2 Biji Lobak Merah (Disagat)
- 1 Biji Sengkuang (Disagat)
- 2 Biji Telur (Digoreng Hancur) 
- 2 Ulas Bawang Putih (Ditumbuk)
- 2 Biji bawang Kecil (Ditumbuk)
- 2 Sudu Minyak Masak
- Garam Secukup Rasa
popia goreng sedap rangup
Cara-Cara;
popia goreng sedap rangup
1. Panaskan minyak dan tumis bawang yang telah ditumbuk sehingga naik bau.
2. Masukkan carrot yang telah disagat dan kacau hingga carrot sedikit lembut.
3. Masukkan sengkuang dan garam secukup rasa. Kacau sebati.
4. Masukkan telur yang digoreng hancur dan gaul sebati lagi.
5. Tutup api bila sengkuang dan carrot sudah lembut.
6. Masukkan dalam bekas berlubang supaya airnya turun kebawah.
7. Ambil kulit popia, masukkan sesudu inti dan gulungkan.
8. Lekatkan gulungan popia dengan putih telur atau gam tepung.
9. Goreng dengan api kuat sehingga garing. Goreng sekejap sahaja.
popia goreng sedap rangup
Resepi Popia Goreng 3S Sedap, Senang Dan Simple. Cara Buat Popia Goreng Carrot Sengkuang Sedap. Cara Gulung Popia Goreng Rangup Sedap
Bentangkan kulit popia atas dulang, letakkan sesudu inti dan gulungkan.
popia goreng sedap rangup
Resepi Popia Goreng 3S Sedap, Senang Dan Simple. Cara Buat Popia Goreng Carrot Sengkuang Sedap. Cara Gulung Popia Goreng Rangup Sedap
 Letakkan gam tepung (tepung gandum dibancuh dengan sedikit air) dihujungnya supaya melekat kuat.
popia goreng sedap rangup
Resepi Popia Goreng 3S Sedap, Senang Dan Simple. Cara Buat Popia Goreng Carrot Sengkuang Sedap. Cara Gulung Popia Goreng Rangup Sedap
Goreng dengan api kuat sehingga garing. Goreng sekejap sahaja.
Jangan gunakan api perlahan, sebab ianya akan serap banyak minyak.
popia goreng sedap rangup
Korang hanya perlu gulung sebanyak mana yang nak makan aje. Lebihan inti tu boleh simpan dalam fridge. Inti tu boleh tahan beberapa hari. Nanti bila nak makan lagi, baru gulung lagi kay :)
popia goreng sedap rangup
Selamat Mencuba!
popia goreng sedap rangup
Thanks For Viewing! By: BW (Buat Wanita)
popia goreng sedap rangup

14 comments:

  1. Replies
    1. hehe ... 3S sedap, senang & simple. propa tak? ;p

      Delete
  2. ingatkan double S jadi SS hihihih...senang dan sedap

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha ... pandai melawak gak JM ni yer, tersenyum baca komen ni :)

      Delete
  3. Replies
    1. hehe ... mudah sangat, boleh cuba nanti kay ;)

      Delete
  4. senang nk buat bahan2 BW.. baru tahu pasal apa cepat basi kalau tak makan. hehee :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. kannn ... bahan-bahan simple pun ok, janji tahan lama :)

      Delete
  5. mcm senang jr..bley wt niaga ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang senang ... sesuai sangat buat niaga sebab tak ada taugeh dan timun yang boleh menyebabkan popia cepat basi. selamat mencuba :)

      Delete

TERIMA KASIH KERANA BERKUNJUNG DI 'BUAT WANITA', BLOG PERKONGSIAN CERITA, RESEPI & REVIEW. SUDI-SUDIKANLAH TINGGALKAN KOMEN DISINI KAY. THANKS :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...