Monday, October 26

Resepi Sup Gearbox. Cara Masak Sup Herba Gearbox

Salam ...

Siapa kat sini suka makan gearbox dan tulang? Actually BW tak suka pun. Ini menu feveret encik suami. BW dan anak-anak just makan sup dan isi daging sahaja :)
sup tulang gearbox lembut sedap
Resepi Sup Gearbox. Cara Masak Sup Gearbox Lembut Sedap. Resepi Sup Tulang. Cara Masak Sup Tulang Lembut Sedap
Sup gearbox lembut dimasak dalam pressure cooker.
sup tulang gearbox lembut sedap
Sebelum ni dah pernah share resepi sup tulang, Klik Sini. Tapi kali ni masak sup gearbox pula. Ni kira keyword lain la kan. Padahal seketul jer gearbox nya ;p
sup tulang gearbox lembut sedap
Bahan-Bahan;
sup tulang gearbox lembut sedap
- 1 Pcs GearBox
- 2 Pcs Tulang Lembu
- Rempah 4 Sekawan
- 2 Ulas Bawang Kecil (Dihiris)
- 3 Ulas Bawang Putih(Dihiris)
- 2 Hiris Halia
- 2 Sudu Rempah Sup (Membukit)
- 1 Biji Bawang Holland(Dihiris)
- 1 Jug Air (Secukupnya)
- 1 Sudu Minyak Masak
- Batang Saderi
- Garam Secukup Rasa
- Daup Sup (Dihiris)
- Bawang Goreng
sup tulang gearbox lembut sedap
Cara-Cara;
sup tulang gearbox lembut sedap
1. Rebus Gearbox dan tulang bersama rempah sup dalam pressure cooker selama 30 minit.
1. Panaskan minyak dalam kuali, kemudian tumiskan rempah empat sekawan sehingga wangi.
2. Masukkan hirisan bawang kecil, halia dan bawang putih dan tumis lagi hingga naik bau.
3. Masukkan gearbox dan tulang yang telah direbus dan kacau rata dengan bahan tumisan.
3. Masukkan air rebusan berempah, potongan batang saderi, air dan kacau kesemuanya.
4. Masukkan garam secukup rasa dan masak hingga sup mendidih dan tutup api.
5. Masukkan hirisan daun sup dan bawang goreng sewaktu sup masih panas.
sup tulang gearbox lembut sedap
Resepi Sup Gearbox Lembu. Cara Masak Sup Gearbox Lembut Sedap. Resepi Sup Tulang. Cara Masak Sup Tulang Lembut Sedap
Gearbox dan tulang yang telah dibersihkan.
sup tulang gearbox lembut sedap
Resepi Sup Gearbox. Cara Masak Sup Gearbox Lembut Sedap. Resepi Sup Tulang. Cara Masak Sup Tulang Lembut Sedap
Rebus dalam pressure cooker selama 30 minit, sure lembut ;)
sup tulang gearbox lembut sedap
Resepi Sup Gearbox. Cara Masak Sup Gearbox Lembut Sedap. Resepi Sup Tulang. Cara Masak Sup Tulang Lembut Sedap
Sup yang telah siap dimasak. Encik suami tak sabar dah nak makan :p
sup tulang gearbox lembut sedap
Resepi Sup Gearbox. Cara Masak Sup Gearbox Lembut Sedap. Resepi Sup Tulang. Cara Masak Sup Tulang Lembut Sedap
Tulang gearbox asalnya begini ...
sup tulang gearbox lembut sedap
Resepi Sup Gearbox. Cara Masak Sup Gearbox Lembut Sedap. Resepi Sup Tulang. Cara Masak Sup Tulang Lembut Sedap
Habis licin dikerjakan encik suami. Dahsyat tak? :p
sup tulang gearbox lembut sedap
Kepada penggemar gearbox dan tulang, especially yang bujang, jangan la order time dating yer. Seram tengok tau, makan gearbox nampak macam ganas. Puas kata encik suami makan sup gearbox dirumah, kalau makan di kedai kena cover sikit. Nasib baiklah dah kawin kan. Tapi mula-mula kawin dulu memang terkejut tengok hahaha :p
sup tulang gearbox lembut sedap
Thanks For Viewing! By: BW (Buat Wanita)
sup tulang gearbox lembut sedap

28 comments:

  1. Hahaha..tkejut mak..sama la..tpi skrg layan skali..sedap plak..

    ReplyDelete
  2. ho..ho..saya juga pengemar sup gear box..tapi belum la sampai ke tahap gaban lagi

    Lawatan mesra dari penulis blog mrhanafi

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha ... ok la kalau belum sampai tahap gaban lagi :)

      Delete
  3. kawen sonok kan makk., harhar2

    besarnyer gearbox tuuu ;p

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha ... kawin ni seronok sedih semua ada :p

      memang besar gearbox tu sebab lembu, kalau kambing kecil jer kan :)

      Delete
  4. Wah sedapnye..hubby sue peminat tegar sup gearbox juga.

    ReplyDelete
    Replies
    1. orang lelaki kebanyakan suka makan gearbox ni kan :)

      Delete
  5. Tak pernah pun makan sup gearbox nie ^-^

    ReplyDelete
    Replies
    1. zumal orang utara mesti suka ... cer cuba cer cuba :)

      Delete
    2. Hehe, nanti nak beli yang dah siap ^-^

      Delete
  6. Salam singgah sini sis....wahh....nampak macam sedqp ni sis tapi Diana tak pernah lagi makan sup gearbox...tapi nampak tulang tu memang macam bentuk gear lah sis....hihi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam diana ... sedap agaknya lah diana sampai licin tu ... sendiri masak pun tak makan tau, gearbox tu penuh dengan lelemak dan sendi ajer :p

      Delete
  7. hahahaha kalu dating mkn gearbox hilang segala kesopanan dan kesusilaan ;-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha kannn ... perempuan lagi lah jangan sesekali makan gearbox ni time dating :p

      Delete
  8. tak perah buat sup gearbox ni...tgk un dah tahu seda..klaau JM un akan tggal tulang mcm tu..anggaran beraa harga seketul gear box tu eh..bukan mahal ke

    ReplyDelete
    Replies
    1. JM pun kalau makan sampai licin ... takleh la order sup gearbox ke sup tulang ke kan kalau dating ;p

      agak mahal la gearbox kalau nak banding tulang ... tapi still murah kalau nak banding dengan sup gearbox kat restoran siap masak tu ... sekali sekala jer ni :)

      Delete
  9. untung suami Zie dapat isteri rajin dan pandai masak

    ReplyDelete
    Replies
    1. patutnya suami rasa untung la kan ... tapi bila cakap dengan encik suami, dia kate bukan untung ... pening dia asyik masak masak makan makan ajer hahaha :p

      Delete
  10. Aiza bukan penggemar sup gearbox.. Kalau sup ayam aiza suka..

    ReplyDelete
    Replies
    1. samalah kita ... suka sup ayam juga tapi encik suami suka sup daging :)

      Delete
  11. Hwaaaa sedapnya alahai.....


    Okay sambung nangis bucu katil

    ReplyDelete
    Replies
    1. huda pun penggemar daging ke? ... sama macam encik suami kat rumah ni, kerjanya nak makan daging ajer :p

      Delete
    2. Sy suka sup daging... sup tulang...

      Sup sayur.

      Sup ayam x suka sgt... ;-)

      Delete
    3. huda kalau dapat suami pun suka sup tulang sup gearbox bagai, mau berebut nanti ;)

      Delete
  12. hahhaaa.. nampak ganas jugak siap licin

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang ganas betul ... especially kalau yang tengok tu tak makan tulang gearbox bagai ni ;)

      Delete

TERIMA KASIH KERANA BERKUNJUNG DI 'BUAT WANITA', BLOG PERKONGSIAN CERITA, RESEPI & REVIEW. SUDI-SUDIKANLAH TINGGALKAN KOMEN DISINI KAY. THANKS :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...