Sunday, November 1

Cara Buat Tart Mini Cream Kastard Buah Peach

Salam ...

Resepi tart mini kastard peach untuk hari ni. Niat dihati nak buat tart mini kastard buah-buahan. Tapi tak ada strawberri dan kiwi ...
resepi tart buah sedap senang
Resepi Mudah Tart Mini Krim Kastard Buah Peach. Cara Buat Tart Mini Cream Kastard Buah Peach. Tart Mini Buah Buahan Sedap Simple Senang
Tart mini kastard peach dan anggur.
Abaikan saiz kotak yang tak sesuai dengan saiz tart tu ;p
resepi tart buah sedap senang
Actually buat tart kastard mini ni untuk dibawa ke kenduri rumah jiran. Memang plan nak buat tart mini yang ada anggur hitam, strawberri dan kiwi macam peniaga biasa buat tu. Tapi bila ke pasaraya mini dekat my rumah memang tak ada la anggur hitam, strawberi dan kiwi tu. Yang ada anggur red globe dan peach dalam tin. Untuk resepi penuh kulit tart, Klik Sini.
resepi tart buah sedap senang
Resepi Mudah Tart Mini Krim Kastard Buah Peach. Cara Buat Tart Mini Cream Kastard Buah Peach. Tart Mini Buah Buahan Sedap Simple Senang
Masak krim kastard dan biarkan sejuk kemudian masukkan dalam piping bag.
resepi tart buah sedap senang
Bahan-Bahan;
resepi tart buah sedap senang
- 1 Cawan Tepung Kastard
- 31/2 Cawan Air
- 10 Sudu Besar Susu Pekat
- 1 Sudu Besar Buttercup
resepi tart buah sedap senang
Bahan Tart;
resepi tart buah sedap senang
- KulitTart (Klik Sini)
- Buah Peach (Dipotong)
- Buah Anggur (Dipotong)
resepi tart buah sedap senang
Cara-Cara;
resepi tart buah sedap senang
1. Bancuhkan tepung kastard bersama air dan susu pekat hingga sebati.
2. Masak dengan api sederhana kuat dan sentiasa dikacau-kacau.
3. Masak hingga mendidih, pekat dan menggelembung.
4. Tutup api, masukkan buttercup dan kacau hingga sebati.
5. Biarkan sejuk sedikit kemudian masukkan dalam piping bag.
6. Picit krim kastard kedalam kulit tart, isi sehingga penuh.
7. Susun buah peach dan anggur yang telah dipotong.
resepi tart buah sedap senang
Resepi Mudah Tart Mini Krim Kastard Buah Peach. Cara Buat Tart Mini Cream Kastard Buah Peach. Tart Mini Buah Buahan Sedap Simple Senang
Picit krim kastard kedalam kulit tart.
resepi tart buah sedap senang
Resepi Mudah Tart Mini Krim Kastard Buah Peach. Cara Buat Tart Mini Cream Kastard Buah Peach. Tart Mini Buah Buahan Sedap Simple Senang
Picit krim kastard hingga habis dan susunkan potongan peach.
resepi tart buah sedap senang
Resepi Mudah Tart Mini Krim Kastard Buah Peach. Cara Buat Tart Mini Cream Kastard Buah Peach. Tart Mini Buah Buahan Sedap Simple Senang
Kemudian letakkan anggur. Zoom sikit ;)
resepi tart buah sedap senang
Resepi Mudah Tart Mini Krim Kastard Buah Peach. Cara Buat Tart Mini Cream Kastard Buah Peach. Tart Mini Buah Buahan Sedap Simple Senang
Untuk penggemar peach, makan dengan peach sahaja dah sedap ;)
resepi tart buah sedap senang
Kalau kita nak bawa bagi pada rakan, jiran atau sanak saudara, jangan buat terlalu awal, nanti cream kastard jadi lembik. Hanya buat kulit tart jer awal. Cream kastard tu mudah dan cepat ajer prosesnya, boleh buat pagi, siap dalam dua jam. Kalau malas nak buat kulit tart, boleh guna puff pastry ready made sahaja, Klik Sini.
resepi tart buah sedap senang
Selamat Mencuba!
resepi tart buah sedap senang
Thanks For Viewing! By: BW (Buat Wanita)
resepi tart buah sedap senang

22 comments:

  1. Salam singgah hujung minggu sis....sedapnya sis...

    ReplyDelete
  2. nyum3x.. tngok mlm2 ni terliur pulak..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. malam-malam kalau makan ni habis la gemuk kan :)

      Delete
  3. Sedap tu.. Aiza mampu tengok je gambar dalam blog zie has ni.. Hehe..

    ReplyDelete
  4. Untung isi rumah awak ada master chef hebat gini...


    Huhuhu.... nangis bucu katil lah camni

    ReplyDelete
    Replies
    1. bestnya kalau dapat title master chef, tapi confirm tak layak hehe ... semua resepi kat sini lebih kurang sama, ejas itu ini sikit-sikit ajer :p

      Delete
  5. kalau ada kiwi lg meriah.. heheh. tu pon nampak sedap dh. boleh bt hantaran ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la, kalau ada kiwi srawberi memang nampak meriah sangat :)

      Delete
  6. buat masa ni mampu tgk je lah cara nk buat tu..oven x sampai2 lagi ni ;p

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe tengok dulu JM pasni dah ada oven boleh la cuba :)

      Delete
  7. Takpayah letak esen vanilla ye...

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak perlu sebab tepung kastard tu memang dah wangi ... kalau nak letak pun boleh juga sebenarnya, ikut suka :)

      Delete

TERIMA KASIH KERANA BERKUNJUNG DI 'BUAT WANITA', BLOG PERKONGSIAN CERITA, RESEPI & REVIEW. SUDI-SUDIKANLAH TINGGALKAN KOMEN DISINI KAY. THANKS :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...