Monday, November 9

Resepi Roti Soda Ireland Senang. Irish Soda Bread

Salam ...

Korang pernah tahu tak ada roti yang dibuat guna baking powder dan soda bikarbonat? BW tengok rancangan masakan channel BBC Lifestyle, diorang buat roti soda irish ni. So, moh kita buat. Roti paling senang dalam dunia ni. Tak sama macam roti yang guna yis, yang ni tak perlu uli ;)
resepi roti soda irish sedap senang
Resepi Roti Soda Irish Mudah Sangat. Irish Soda Bread. Cara Buat Roti Soda Irish Sedap Senang Simple.
Roti soda irish ditambah oat dan kismis :)
resepi roti soda irish sedap senang
Roti soda irish yang original guna tepung wholemeal / multi grain. Tapi tepung tu tak ada kat rumah. Tepung roti pun tak ada. So, just guna tepung gandum dicampur oat dan kismis. BW plan nak makan roti soda irish ni esok time breakfast. Tapi sebab time bakar bau wangi, terus anak-anak nak makan, tak sempat sejukkan pun, buat makan supper ajer ;)
resepi roti soda irish sedap senang
Bahan-Bahan;
resepi roti soda irish sedap senang
- 2 Cawan Tepung
- 1/2 Cawan Oat
- 1/3 Cawan Kismis (Cincang)
- 1 Sudu Besar Butter (Cairkan)
- 1 Sudu Besar Gula (Membukit)
- 1 Sudu Besar Cuka
- 1 Cawan Susu
- Secubit Garam
- 1 Sudu Teh Baking Powder
- 1 Sudu Teh Soda Bikarbonat
resepi roti soda irish sedap senang
Resepi Roti Soda Irish Mudah Sangat. Irish Soda Bread. Cara Buat Roti Soda Irish Sedap Senang Simple.
Campurkan buttermilk kedalam bahan kering then gaul sebati.
resepi roti soda irish sedap senang
Cara-Cara;
resepi roti soda irish sedap senang
1. Campurkan cuka kedalam susu dan biarkannya menjadi pekat seperti buttermilk.
2. Masukkan tepung, oat, kismis, soda, baking powder, butter, gula dan garam, kacau rata.
3. Masukkan buttermilk kedalamnya dan gaul sebati hingga menjadi doh yang melekit.
4. Ambil sedikit tepung untuk membulatkan doh dan ditabur atas loyang.
5. Letakkan doh diatas loyang dan potong sedikit diatasnya.
6. Bakar pada suhu 190 celcius selama 30-40 minit.
resepi roti soda irish sedap senang
Resepi Roti Soda Irish Mudah Sangat. Irish Soda Bread. Cara Buat Roti Soda Irish Sedap Senang Simple.
Ambil sedikit tepung untuk bulatkan doh. Letakkan doh diatas
loyang yang telah ditabur tepung dan potong diatasnya.
resepi roti soda irish sedap senang
Resepi Roti Soda Irish Mudah Sangat. Irish Soda Bread. Cara Buat Roti Soda Irish Sedap Senang Simple.
Setelah dibakar. "Macam Batu" kata si kakak :p
resepi roti soda irish sedap senang
Resepi Roti Soda Irish Mudah Sangat. Irish Soda Bread. Cara Buat Roti Soda Irish Sedap Senang Simple.
Sepatutnya kena tunggu sejuk baru lah boleh potong.
Tapi anak-anak tak sabar nak makan, potong ajerlah :)
resepi roti soda irish sedap senang
Sedap kay roti soda irish ni. Walaupun rupanya macam batu, bak kata si kakak, tapi rasanya sedap macam rasa scone gitew. Klik Sini kalau korang nak resepi scone. Roti soda irish ni rangup diluar lembut didalam. Kami makan time panas, cicah dengan susu pekat, memang yummeh ;)~
resepi roti soda irish sedap senang
BW tinggalkan dua potong untuk sarapan. Tapi bila dah sejuk kurang yummeh la pula. Tak sama rasanya macam makan time panas. Kalau makan time panas rasa sedap macam makan scone ;)
resepi roti soda irish sedap senang
Selamat Mencuba!
resepi roti soda irish sedap senang
Entri Berkaitan;
resepi roti soda irish sedap senang
1. Resepi Asas Doh Roti, Donut & Pau
2. Resepi Asas Kek Sukatan Cawan
3. Resepi Adunan Asas Cheese Cake
4. Resepi Asas Muffin / Cupcakes
5. Resepi Asas Puding Kastard
resepi roti soda irish sedap senang
Thanks For Viewing! By: BW (Buat Wanita)
resepi roti soda irish sedap senang

30 comments:

  1. salam singgah sini sis...wahh...nampak sedap lah sis...nak buat pun macam senang...InsyAllah ada masa nak juga Diana memcubanya...tq sis sudi kongsi resepi ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang senang nak buat roti ni diana, makan time panas-panas sedap betul ... nanti cuba la yer ... sama-sama :)

      Delete
    2. awat Zie buat macam senang je ni..Jeles tau !

      Delete
    3. memang senang la mummy ... cer cuba cer cuba ... belum cuba belum tau :)

      Delete
  2. Replies
    1. boleh la untuk makan sendiri :)

      Delete
    2. boleh buat berniaga macam ni..

      Delete
    3. rupa dia "macam batu" kata my dotter ... confirm tak laku. hehe :p

      Delete
    4. rupa je kot macam batu.. tapi rasa confirm marvellous!

      Delete
    5. rupa macam batu katanya ... tapi bila makan time panas berebut :)

      Delete
  3. Replies
    1. time panas rasa sedap macam scone ... tapi bila dah sejuk kureng pulak :)

      Delete
  4. Replies
    1. brother MKL kan ada kak chinta ... order jer :)

      Delete
  5. serius nampak sedap.. kena cuba buat juga nanti..

    ReplyDelete
    Replies
    1. makan time panas-panas sedap ... bila dah sejuk kureng siir rasa dia :)

      Delete
  6. Replies
    1. cuba vee cuba ... nanti bagi anak buah vee makan time panas, sure licin :)

      Delete
  7. nampak sedap sgt tu sis... sy mcm belum pernah makan roti ni...hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. kami pun first time makan ... teringin bila nak makan bila tengok kat TV ;)

      Delete
  8. perghhh hebat-hebat.. macam2 ada!

    ReplyDelete
    Replies
    1. macam-macam ada kan ... jemput tengok mummy :)

      Delete
  9. Sekali tgk macam scone pun ada... makan ngan strawberry..perghhh..yummy!

    ReplyDelete
    Replies
    1. scone comel-comel ajer ... roti soda ni besau batu ... tapi kalau makan panas-panas, memang rasa macam scone :)

      Delete
  10. roti paling senang di dunia? biar betik..jap nk baca sampai habis

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe memang roti paling senang ni JM ... kalau roti guna yis tu nak kena uli sampai keluar muscle hehe :)

      Delete
  11. bila baca sampai habis rasa cam susah jgk nak buat maybe sbb JM x de pengalaman membaking ni huhuh

    ReplyDelete
    Replies
    1. yer la sebab JM belum cuba membaking lagi kan ... nanti bila dah cuba, pantang tengok rancangan masakan kat TV, mesti rasa nak cuba buat :)

      Delete

TERIMA KASIH KERANA BERKUNJUNG DI 'BUAT WANITA', BLOG PERKONGSIAN CERITA, RESEPI & REVIEW. SUDI-SUDIKANLAH TINGGALKAN KOMEN DISINI KAY. THANKS :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...