Sunday, December 13

Resepi Mudah Bihun Sup Tulang Dan Bakso Sapi

Salam ...

Menu ringkas dihujung minggu. Kalau tak keluar kemana-mana, boleh lah  masak untuk keluarga. Bihun sup tulang dengan bakso sapi / lembu.
mee mi sup bakso sapi lembu sedap 
Resepi Mudah Bihun Sup Tulang Dan Bakso Sapi. Cara Masak Sup Tulang. Cara Buat Bihun Bakso Sapi. Bihun Sup Tulang Dan Bakso Lembu Sedap Senang Simple
Bihun sup tulang dan bakso sapi :)~
mee mi sup bakso sapi lembu sedap
Sama ajer macam resepi sup tulang yang pernah BW upload sebelum ni, Klik Sini. Tapi sebab nak makan dengan bihun, so masak cair ajer, kuantiti tulang dan rempah dikurangkan. Manakala bakso sapi pula, guna yang frozen beli kat supermarket ajer :)
mee mi sup bakso sapi lembu sedap
Resepi Mudah Bihun Sup Tulang Dan Bakso Sapi. Cara Masak Sup Tulang. Cara Buat Bihun Bakso Sapi. Bihun Sup Tulang Dan Bakso Lembu Sedap Senang Simple
Guna bakso sapi frozen ajer, senang dan sedap :)
mee mi sup bakso sapi lembu sedap
Bahan-Bahan;
mee mi sup bakso sapi lembu sedap
- 1 Pack Bihun (Direbus)
- 400g Tulang Lembu
- 1 Pack Bakso Sapi
- Rempah 4 Sekawan
- 2 Ulas Bawang Kecil (Dihiris)
- 2 Ulas Bawang Putih (Dihiris)
- 1 Hiris Halia
- 1 Sudu Rempah Sup (Membukit)
- 1 Jug Air (Secukupnya)
- 1 Sudu Minyak Masak
- Garam Secukup Rasa
- Daup Sup (Dihiris)
- Bawang Goreng
mee mi sup bakso sapi lembu sedap
Cara-Cara;
mee mi sup bakso sapi lembu sedap
1. Masak tulang bersama rempah sup dalam pressure cooker selama 30 minit.
1. Panaskan minyak dalam kuali, kemudian tumiskan rempah empat sekawan sehingga wangi.
2. Masukkan hirisan bawang kecil, halia dan bawang putih dan tumis lagi hingga naik bau.
3. Masukkan tulang yang telah direbus dan kacau rata dengan bahan tumisan.
3. Masukkan air rebusan berempah, air dan bakso sapi. Masak hingga mendidih.
4. Masukkan garam secukup rasa, daun sup dan bawang goreng, tutup api.
5. Hidangkan bersama bihun, daun sup, bawang goreng dan cili.
mee mi sup bakso sapi lembu sedap
Resepi Mudah Bihun Sup Tulang Dan Bakso Sapi. Cara Masak Sup Tulang. Cara Buat Bihun Bakso Sapi. Bihun Sup Tulang Dan Bakso Lembu Sedap Senang Simple
Setelah siap dimasak.
mee mi sup bakso sapi lembu sedap
Bakso sapi dimasukkan sebanyak mana nak makan sahaja. Nanti nak makan lagi, panaskan sup dan masukkan bakso lagi. Supaya bakso tu tak terlalu kembang bila sup dipanaskan banyak kali.
mee mi sup bakso sapi lembu sedap
Resepi Mudah Bihun Sup Tulang Dan Bakso Sapi. Cara Masak Sup Tulang. Cara Buat Bihun Bakso Sapi. Bihun Sup Tulang Dan Bakso Lembu Sedap Senang Simple
Sedap dimakan dengan cili merah atau cili kicap.
mee mi sup bakso sapi lembu sedap
Untuk resepi cili merah pula, BW guna resepi cili nasi ayam, Klik Sini. Kalau nak makan dengan cili kicap pun sedap juga, Klik Sini untuk resepi.
mee mi sup bakso sapi lembu sedap
Selamat Mencuba!
mee mi sup bakso sapi lembu sedap
Thanks For Viewing! By: BW (Buat Wanita)
mee mi sup bakso sapi lembu sedap

20 comments:

  1. Salam singgah sini Zie....sedapnya ni terliur tengok lah...buat makan malam sedap ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam diana ... makan malam pun sedap, sihat sikit kan, sebab sup :)

      Delete
    2. betul bagus makan di malam hari

      Delete
  2. igt td bebola tu buat sendiri. br nk minta resepi ;-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha tak rajin lah anies nak buat sendiri :P

      Delete
  3. Bebola kambing ada?
    * Suka tanya mende yang tak de... He He He...

    ReplyDelete
    Replies
    1. pasni ada lah kot ... bila ada demand ada supply :)

      Delete
    2. peminat daging kambing ramai kan :)

      Delete
  4. sedap nampak terima kasih berkongsi resepi...

    ReplyDelete
  5. boleh cari tp xpernah jumpa brand bakso sapi kt utara ni. huhu
    mungkin boleh guna meatballs lain

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak banyak meatball daging dipasaran, yang banyak meatball ayam jer, memang tak sama langsung rasanya. meatball bakso sapi brand figo ni banyak jual di hypermarket nina, boleh lah cari :)

      Delete
  6. Replies
    1. yups ... sapi tu bahasa indonesia kot :)

      Delete
  7. senang dah ada jual yang frozen.. tak payah susah nak buat sendiri bola tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu ... terus masak ajer kan :)

      Delete

TERIMA KASIH KERANA BERKUNJUNG DI 'BUAT WANITA', BLOG PERKONGSIAN CERITA, RESEPI & REVIEW. SUDI-SUDIKANLAH TINGGALKAN KOMEN DISINI KAY. THANKS :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...