Monday, November 4

Resepi Mudah Kek Coklat Vanilla / Marble (Sukatan Cawan)

Salam ...
Resepi mudah kek marble. cake kek coklat vanilla. kek marble sedap lembut gebu
Resepi mudah kek coklat vanilla atau kek marble untuk semua. Resepi ni untuk loyang kecil. Boleh dimakan untuk 2-6 (max) orang. Mudah je nak buat :) Bakar boleh, kukus pun boleh.
Resepi mudah kek marble. cake kek coklat vanilla. kek marble sedap lembut gebu
Kek Vanilla Coklat yang digemari :) 
Kalau pandai buat corak marble lagi better. Tapi BW tak pandai :p
Resepi mudah kek marble. cake kek coklat vanilla. kek marble sedap lembut gebu
Bahan-Bahan;
Resepi mudah kek marble. cake kek coklat vanilla. kek marble sedap lembut gebu  
- 1 1/2 Cawan Tepung Naik Sendiri
- 1 Cawan Minyak Jagung
- 1 Cawan Gula Kastor
- 1/2 Cawan Serbuk Koko 
- 1/2 Cawan Susu Vanilla
- 1 Cawan Susu Cair
- 1 Sudu Teh Serbuk Vanilla
- 1 Biji Telur
Resepi mudah kek marble. cake kek coklat vanilla. kek marble sedap lembut gebu
Cara-Cara;
Resepi mudah kek marble. cake kek coklat vanilla. kek marble sedap lembut gebu
1. Pukul telur dalam bekas, sehingga berbuih.
2. Masukkan minyak, susu dan gula. Gaul sebati.
3. Masukkan tepung dan serbuk vanilla. Gaul sebati lagi, tetapi jangan terlalu lama.
4. Asingkan kepada dua bahagian. Bahagian pertama, campur dengan serbuk koko. Bahagian kedua campur dengan susu perisa vanilla. Gaul sebati keduanya.
5. Tuang kedua-dua adunan kedalam loyang. Corak ikut kreativiti :p
6. Bakar (180'c) selama 45 minit.
Resepi mudah kek marble. cake kek coklat vanilla. kek marble sedap lembut gebu
Tips Tambahan;
Resepi mudah kek marble. cake kek coklat vanilla. kek marble sedap lembut gebu  
1. Guna susu perisa vanilla brand Calciyum. Susu lain tatau ada perisa vanilla ke tidak.
2. Kalau guna serbuk koko Vanhouten bolehla masukkan 3/4 cawan.
3. Banyak lagi tips. Klik sini >> Resepi Asas Kek. Simple & Senang
Resepi mudah kek marble. cake kek coklat vanilla. kek marble sedap lembut gebu  
Mudah kan?? Selamat Mencuba!
Resepi mudah kek marble. cake kek coklat vanilla. kek marble sedap lembut gebu
Entri Berkaitan;
Resepi mudah kek marble. cake kek coklat vanilla. kek marble sedap lembut gebu
1. Resepi Asas Kek Sukatan Cawan
2. Resepi Adunan Asas Cheese Cake
3. Resepi Asas Doh Roti, Donut & Pau
4. Resepi Asas Muffin / Cupcakes
5. Resepi Asas Puding Kastard
Resepi mudah kek marble. cake kek coklat vanilla. kek marble sedap lembut gebu
Thanks For Viewing! By: BW (Buat Wanita)
Resepi mudah kek marble. cake kek coklat vanilla. kek marble sedap lembut gebu 

6 comments:

  1. sedapnyer... boleh cuba buat nanti nie kat rumah.. mudah je tgk cara nak buat...
    http://sakuralovebeauty.blogspot.com

    ReplyDelete
  2. salam nk tanya.kalau xguna ssu vanilla pn xpe kn...lps tu boleh tak minyak jgung gnti dgn butter?

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam ... boleh jer, actually susu vanilla tu pun susu yang ditambah serbuk vanilla :)

      minyak jagung boleh sangat nak digantikan dengan butter, rasa lebih creamy dan bau lebih wangi.

      Delete
  3. salam :) nak tanya. serbuk vanilla ni mesti letak ke atau pun tak pe kalau takde ye? :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam ... kalau takde serbuk vanilla boleh gantikan dengan esen vanilla. cuma serbuk vanilla lebih wangi dan boleh letak banyak jika suka. tapi esen vanilla tak boleh letak terlampau banyak sangat, dalam satu sudu teh sudah memadai :)

      Delete

TERIMA KASIH KERANA BERKUNJUNG DI 'BUAT WANITA', BLOG PERKONGSIAN CERITA, RESEPI & REVIEW. SUDI-SUDIKANLAH TINGGALKAN KOMEN DISINI KAY. THANKS :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...