Resepi scone kismis untuk dibuat dihujung minggu. Sedap dimakan dengan cream cheese and jem. Sedap juga dimakan begitu saja :) Rupa scone sebenar bukan macam ni yer, suppose kena lenyek dengan penguli pastu tekap dengan acuan bulat yang saiz sederhana. Tapi disebabkan acuan tu tade, uli bulat-bulat je, janji sodap :)
Scone kismis yang bulat cam pau mini lak :p
Bahan-Bahan;
- 2 Cawan Tepung Naik Sendiri
- 1/2 Sudu Teh Baking Powder
- 3 Sudu Besar Gula Kastor
- 1/5 Potong Butter Sejuk
- 1/2 Cawan Kismis Hitam
- 1 Cawan Susu Cair
- Sedikit Garam
- 1/2 Sudu Teh Baking Powder
- 3 Sudu Besar Gula Kastor
- 1/5 Potong Butter Sejuk
- 1/2 Cawan Kismis Hitam
- 1 Cawan Susu Cair
- Sedikit Garam
Cara-Cara;
1. Potong kiub butter yg baru keluar dari fridge, ketepikan.
2. Campurkan semua bahan kering kecuali kismis, gaul sebati.
3. Kemudian masukkan kiub butter dan ramas sehingga sekata.
4. Masukkan susu dah uli sehingga jadi doh lembut.
5. Masukkan kismis dan uli lagi sehingga sekata.
5. Masukkan kismis dan uli lagi sehingga sekata.
6. Bulat-bulatkan / tekap dengan acuan bulat
7. Bakar pada suhu 180 selama 20 minit.
Sebelum dibakar. Dapat la 18 biji scone bersaiz sederhana.
Selepas bakar. Loyang lagi satu dah setel sebelum snap gambar :)
Entri Berkaitan;
1. Resepi Asas Doh Biskut Raya
2. Resepi Adunan Asas Cheese Cake
3. Resepi Asas Doh Roti, Donut & Pau
4. Resepi Asas Muffin / Cupcakes
5. Resepi Asas Kek Simple & Senang
Thanks For Viewing! By: BW (Buat Wanita)
dia macam "roti pong" ke..?
ReplyDeletehaha.. bukan la, tu roti resepi cina.. ni roti resepi omputih nyer, lain sangat rasanya :p
Deleteowh. dah kata lenyek, bentuk bulat ada kismis.. saya igt roti pong tu je.. heheh
DeleteSaya nk try buat..sedapp sgt scone ni lps makan di rumah adik saya tempoh ari. Buat nye pun senang dan sekejap je dah siap. Mcm buat cekodok jer.
Deletetak perlu letak telur ke macam biskut yang lain....
ReplyDeletetak perlu... tapi kalau nak letak telur pun boleh juga :)
DeleteLamanya tak makan scone. Yg ni nampak sedap
ReplyDeleteboleh la cuba ... sedap juga sama rasa macam kat aeon big je la, tak sama la rasa macam kat coffee cafe tu :)
DeleteBakar apai atas bawah ke cane.maap brtanya br blajar nk guna oven😁
ReplyDeleteYer betul sis ... actually semua resepi guna oven, api atas bawah, kecuali dinyatakan dalam resepi :)
Delete