Saturday, December 6

Resepi Mudah Laksa Sarawak Selera Semenanjung

Salam ...
Resepi mudah laksa sarawak sedap. laksa sarawak sedap dan simple.
Korang pernah makan laksa sarawak tak? Orang semenanjung ada yang tak makan laksa sarawak ni, sebab rempahnya yang pekat. Meh nak ajar buat laksa sarawak ikut tekak semenanjung :)
Resepi mudah laksa sarawak sedap. laksa sarawak sedap dan simple.
Memang feveret BW dan husband ni Nyum :)~
Resepi mudah laksa sarawak sedap. laksa sarawak sedap dan simple.
Actually bukanlah resepi mana pun. Just guna paste aje. BW guna paste laksa sarawak Hj. Manan. Memang best la paste ni. Rasa macam makan laksa sarawak di Tun Jugah Food Court, Kuching je tau. Memang marbeles ;)
Resepi mudah laksa sarawak sedap. laksa sarawak sedap dan simple.
Bahan-Bahan (Kuah);
Resepi mudah laksa sarawak sedap. laksa sarawak sedap dan simple.
- 1 Pack Paste
- 1/2 Kg Udang
- 1 Biji Kelapa Parut
- Air Secukupnya
- Garam Secukup Rasa
Resepi mudah laksa sarawak sedap. laksa sarawak sedap dan simple.
Bahan-Bahan;
Resepi mudah laksa sarawak sedap. laksa sarawak sedap dan simple.
- 1 Pack Bihun (Direbus)
- Telur Goreng (Dihiris)
- Daun Ketumbar (Dicincang)
- Taugeh (Dicelur)
- Limau Kasturi (Dipotong Dua)
Resepi mudah laksa sarawak sedap. laksa sarawak sedap dan simple.
Bahan-Bahan(Sambal);
Resepi mudah laksa sarawak sedap. laksa sarawak sedap dan simple.
- 3 Batang Cili merah
- Belacan Sebesar Kuku Ibu Jari
- 1/2 Biji Limau Kasturi
- Garam Secukup Rasa
Resepi mudah laksa sarawak sedap. laksa sarawak sedap dan simple.
Inilah rupanya paste laksa sarawak Hj Manan. RM5.80 per pack.
Resepi mudah laksa sarawak sedap. laksa sarawak sedap dan simple.
Cara-Cara;
Resepi mudah laksa sarawak sedap. laksa sarawak sedap dan simple.
1. Untuk sambal, tumbuk cili, belacan dan garam sehingga lumat. Kemudian masukkan perahan limau.
2. Untuk kuah, perah santan dan masukkan dalam kuali. Masukkan paste dan masak sehingga mendidih. Masukkan garam dan udang, masak seketika dan tutup api.
3. Untuk hidang, masukkan bihun yang telah direbus kedalam pinggan, tuang kuah beserta udang, letakkan taugeh yang telah dicelur dengan air panas, taburkan telur goreng yang telah dihiris dan daun ketumbar yang telah dicincang. 
4. Bila nak makan, perah limau dan gaul semuanya bersama sambal.
Resepi mudah laksa sarawak sedap. laksa sarawak sedap dan simple.
So apa yang selera semenanjung? Lebihkan kuah dan santan je, akan buat rasa rempah kuah tu jadi mild. Sambal tu pula tak sama tau dengan sambal laksa sarawak sebenar, sambal BW ni mudah je, ala-ala sambal belacan, cuma kurangkan belacannya :p
Resepi mudah laksa sarawak sedap. laksa sarawak sedap dan simple.
Actually, laksa sarawak sebenar kena tambah dengan hirisan isi ayam yang telah direbus. Tapi ayam tak ada kat rumah time ni, apa yang ade je la ;)
Resepi mudah laksa sarawak sedap. laksa sarawak sedap dan simple.
Yang ini pula Laksa Sarawak dengan paste homemade air tanganku :)
Untuk resepi penuh Klik Sini
Resepi mudah laksa sarawak sedap. laksa sarawak sedap dan simple.
Selamat Mencuba!
Resepi mudah laksa sarawak sedap. laksa sarawak sedap dan simple.
Entri Berkaitan;
Resepi mudah laksa sarawak sedap. laksa sarawak sedap dan simple.
Resepi mudah laksa sarawak sedap. laksa sarawak sedap dan simple.
Thanks For Viewing! By: BW (Buat Wanita)
Resepi mudah laksa sarawak sedap. laksa sarawak sedap dan simple.

12 comments:

  1. Gimana ya rasanya Laksa Sarawak Selera Semenanjung itu?
    Pasti enak... Iya ya?

    ReplyDelete
    Replies
    1. actually lebih kurang sama, cuma lebihkan santan dan kuah untuk kurangkan rasa rempah yang pekat. enak enak :)

      Delete
  2. sedapnyaaa.. xpenah makan lagi laksa sarawak :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. seda. boleh la cuba... unik rasa rempahnya. tapi jangan first time cuba di laksa shack sudah, rempahnya agak kuat, tak masuk dengan tekak kita semenanjung ni :)

      Delete
  3. owh ada santan lah ni . mcm laksa johor ... saya lbh suka laksa penang .

    ReplyDelete
    Replies
    1. wpun bersantan tapi rasanya tak sama langsung dengan laksa johor. laksa johor rempah kari, biasa dah dengan tekak kita. laksa sarawak rempahnya lain, unik :) laksa penang pun suka, suka semua laksa ;)

      Delete
  4. Assalam,..Pernah makan ..dah lama dah...teringin pulak rasanya nak makan..tapi paste nyer nak beli kat mana?

    ReplyDelete
    Replies
    1. paste dia banyak dah di jual online. sy pernah beli di flea market subang parade, hari sabtu :)

      Delete
  5. Replies
    1. memang sedap laksa sarawak haji manan ni :)

      Delete
  6. Ha ah..bau rempah dia mcm majun atau senang crita mcm coklat love habibi.hi3
    Sedap2 lemak2 light sbb pakai bihun ja.ngeh3

    ReplyDelete
    Replies
    1. macam bau makjun? hehe ... kuatkan bau rempah dia ... tapi bila dah siap masak, tak sabar nak makan :)

      Delete

TERIMA KASIH KERANA BERKUNJUNG DI 'BUAT WANITA', BLOG PERKONGSIAN CERITA, RESEPI & REVIEW. SUDI-SUDIKANLAH TINGGALKAN KOMEN DISINI KAY. THANKS :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...