Sunday, February 8

Resepi Mudah Dan Cara Buat Paste Laksa Sarawak Homemade

Salam ...
Resepi dan cara buat paste laksa sarawak sendiri dirumah. homemade paste laksa sarawak
Lately ni asyik masak laksa sarawak aje. Sampai terlupa paste dah habis. Disebabkan semua barang dah dibeli, so terpaksa la buat paste sendiri. Dah macam orang sarawak lak kan. Ni namanya orang johor kawin dengan orang kedah jadi orang sarawak. Boleh gitew? :p
Resepi dan cara buat paste laksa sarawak sendiri dirumah. homemade paste laksa sarawak
 Rupa paste bila dah pecah minyak. Baunya harum menusuk kalbu, sebab banyak rempah :)
Resepi dan cara buat paste laksa sarawak sendiri dirumah. homemade paste laksa sarawak
Bahan-Bahan;
Resepi dan cara buat paste laksa sarawak sendiri dirumah. homemade paste laksa sarawak
- 10 Batang Cili Kering
- 3 Biji Bawang Besar
- 3 Ulas Bawang Putih
- Seinchi Halia
- Seinchi Lengkuas
- 3 Sudu Serbuk Jintan Manis
- 3 Sudu Serbuk Ketumbar
- 3 Batang Serai (Dihiris)
- 3 Sudu Kacang Tanah (Digoreng)
- 3 Ekor Udang
- Sedikit Belacan (Sebesar Kuku)
- Garam Secukup Rasa
- Gula Secukup Rasa
- Minyak Masak
Resepi dan cara buat paste laksa sarawak sendiri dirumah. homemade paste laksa sarawak
Cara-Cara;
Resepi dan cara buat paste laksa sarawak sendiri dirumah. homemade paste laksa sarawak
1. Blend kesemua bahan sehingga hancur kecuali, gula, garam dan minyak masak.
2. Panaskan minyak masak dan masukkan kesemua bahan dalam kuali.
3. Tumis sehingga naik bau dan pecah minyak sekurang-kurangnya 30 minit.
4. Boleh la masukkan dalam kuah laksa sarawak.
Resepi dan cara buat paste laksa sarawak sendiri dirumah. homemade paste laksa sarawak
Klik Sini untuk Cara Mudah Membuat Laksa Sarawak
Resepi dan cara buat paste laksa sarawak sendiri dirumah. homemade paste laksa sarawak
Beginilah rupanya kuah laksa sarawak dengan paste homemade ku :)
Resepi dan cara buat paste laksa sarawak sendiri dirumah. homemade paste laksa sarawak
Nyum nyum ~ Paste ni sesuai untuk selera semenanjung. Jemput makan ;)
Resepi dan cara buat paste laksa sarawak sendiri dirumah. homemade paste laksa sarawak
"Lepas ni tak payah beli paste dah. Tak ada pengawet" Kata my husband :)
Selamat Mencuba!
Resepi dan cara buat paste laksa sarawak sendiri dirumah. homemade paste laksa sarawak
Entri Berkaitan;
Resepi dan cara buat paste laksa sarawak sendiri dirumah. homemade paste laksa sarawak
Resepi dan cara buat paste laksa sarawak sendiri dirumah. homemade paste laksa sarawak
Thanks for Viewing! By: BW (Buat Wanita)
Resepi dan cara buat paste laksa sarawak sendiri dirumah. homemade paste laksa sarawak

9 comments:

  1. wah bestnya macam senang je kan just blend, lepa sni boleh lah kaknoor try laksa serawak pulak

    ReplyDelete
    Replies
    1. senang nak buat, tapi bahan banyak nak cari :) nanti boleh la kak noor cuba

      Delete
  2. resepi 3 ekor udang..dalam periuk banyak udang...huhuhu...bila pulak udang tu membiak...hehe...jangan marah yer yan gurau dipetang hari....

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe ... biasa la nak deco macam kedai, kat kedai 3 ekor je paling banyak sepinggan :) kalau boh banyak, nanti jadi mee udang :p

      Delete
    2. oh baru perasan yan maksudkan dalam resepi 3 ekor udang, mula-mula ingatkan gambar 3 ekor udang tu :p... yg tu untuk buat paste, blend 3 ekor udang tu nak bagi rasa paste jadi sedap :)

      Delete
  3. Salam...
    Sedap npaknya...boleh dicuba nanti ni...asek makan laksa asam jer kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu... dulu pun asyik makan laksa asam je... la ni laksa swk aje. nanti cuba kay :)

      Delete
  4. Senangkan...tak payah nak cari jauh2 pes ni.

    ReplyDelete

TERIMA KASIH KERANA BERKUNJUNG DI 'BUAT WANITA', BLOG PERKONGSIAN CERITA, RESEPI & REVIEW. SUDI-SUDIKANLAH TINGGALKAN KOMEN DISINI KAY. THANKS :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...