Sunday, January 18

Resepi Mudah Puding Roti Berkastad Kukus & Bakar

Salam ...
resepi asas puding roti kastard sedap. cara buat puding roti. puding roti kastard kukus
Resepi puding mudah untuk penggemar puding. Resepi ni menggunakan roti gardenia yang dihancurkan. Ditambah dengan tepung kastad nona untuk rasa lebih kaw dan bau wangi.
resepi asas puding roti kastard sedap. cara buat puding roti. puding roti kastard kukus
Puding roti berkastad versi bakar :)~
resepi asas puding roti kastard sedap. cara buat puding roti. puding roti kastard kukus
Bahan-Bahan;
resepi asas puding roti kastard sedap. cara buat puding roti. puding roti kastard kukus
- 4 Keping Roti Gardenia
- 2 Sudu Besar (Membukit) Tepung Kastad
- 4 CawanScoop Susu Tepung
- 2 Biji Telur Gred A
- 1/2 Cawan Gula
- Sedikit Esen Vanilla
- 2 Cawan Air
resepi asas puding roti kastard sedap. cara buat puding roti. puding roti kastard kukus
Puding roti tanpa kastad versi kukus :)~
resepi asas puding roti kastard sedap. cara buat puding roti. puding roti kastard kukus
Tambahan;

- Lebihkan gula jika mahukan puding yang lebih manis.
- Susu tepung boleh digantikan dengan susu segar atau susu sejat, so tak perlu tambah air.
- Jika tidak mahu letak tepung kastad, tambahkan lagi 2 keping roti.
resepi asas puding roti kastard sedap. cara buat puding roti. puding roti kastard kukus
Blend aje kesemuanya. Mudah kan? :)
resepi asas puding roti kastard sedap. cara buat puding roti. puding roti kastard kukus
Cara-Cara;
resepi asas puding roti kastard sedap. cara buat puding roti. puding roti kastard kukus
1. Masukkan semua bahan dalam blender dan kisar hancur.
2. Tuang kedalam loyang.
3. Bakar dalam oven pada suhu 180 celcius atau kukus dengan api agak kuat selama 30-45 minit.
4. Bila dah agak sejuk, masukkan dalam fridge dan chill kan sekurang-kurangnya 3-4 jam.
resepi asas puding roti kastard sedap. cara buat puding roti. puding roti kastard kukus
Selamat Mencuba!
resepi asas puding roti kastard sedap. cara buat puding roti. puding roti kastard kukus
Entri Berkaitan;
resepi asas puding roti kastard sedap. cara buat puding roti. puding roti kastard kukus
1. Resepi Asas Puding Kastard
2. Resepi Asas Kek Sukatan Cawan
3. Resepi Adunan Asas Cheese Cake
4. Resepi Asas Doh Roti, Donut & Pau
5. Resepi Asas Bubur / Pengat
resepi asas puding roti kastard sedap. cara buat puding roti. puding roti kastard kukus
Thanks For Viewing! By: BW (Buat Wanita)
resepi asas puding roti kastard sedap. cara buat puding roti. puding roti kastard kukus

24 comments:

  1. Tq bw...resepi ni fair and square sbb sue x de oven tp boleh try buat sbb boleh kukus...

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama-sama. nanti cuba yang kukus yer. bila dah sejukkan dalam fridge lebih kurang je rasa kukus ke bakar :)

      Delete
  2. simple..nak try laa nanti...kalau guna fresh milk, kuantiti banyak mana yer? tq for sharing :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. kuantiti sama dengan kuantiti air, 2 cawan tu :)

      Delete
  3. Salam Ukhwah, Jemput join Segmen GA Mycherita yang sedang berlansung sekarang ye.. Ini Link nya..>>> Segmen Giveaway MyCherita

    ReplyDelete
  4. sedapnya puding bw...minta seloyang..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau rumah sebelah boleh la yer hantar... tapi sepinggan je la :p

      Delete
  5. Errmm... puding lembik2 gini idah memang kureng skit... ngeee... :D

    ReplyDelete
  6. haaa, aisyh dessert2 ni yang nak teraaaiii buat. hoho. Wardah peminat manis !

    ReplyDelete
    Replies
    1. samelah kita..semua dessert pun suka :)

      Delete
  7. sedapnya BW kena try ni.. hehe. yummmy ;)

    ReplyDelete

TERIMA KASIH KERANA BERKUNJUNG DI 'BUAT WANITA', BLOG PERKONGSIAN CERITA, RESEPI & REVIEW. SUDI-SUDIKANLAH TINGGALKAN KOMEN DISINI KAY. THANKS :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...