Monday, May 25

Tips Buat Yogurt. Pilihan Susu Dan Yogurt Starter

Salam ...

Hari ni nak share sedikit tips untuk membuat yogurt. Tips ni bedasarkan pengalaman sendiri dan sedikit research. Buat yogurt ni tak lah susah sebenarnya.
tips buat yogurt sendiri dirumah
Tips Buat Yogurt Sendiri. Tips Memilih Susu Dan Yoghurt Starter. Cara Buat Yogurt Dirumah. Yogurt Sedap Sihat. Homemade Yoghurt
 Buat yogurt dengan marigold plain yogurt sebagai starter.
tips buat yogurt sendiri dirumah
Untuk buat yogurt hanya dua bahan utama yang diperlukan, iaitu susu dan yogurt starter. Yang penting adalah penjagaan suhu.
tips buat yogurt sendiri dirumah
Jenis-Jenis Susu:
tips buat yogurt sendiri dirumah
1. Susu Segar
2. Susu Full Cream
3. Susu Low Fat
4. Susu Tepung
tips buat yogurt sendiri dirumah
Untuk susu tepung perlulah dibancuh dengan air ikut sukatan di pack, bancuh sehingga dapat 1 liter. Yogurt homemade paling sedap adalah yogurt yang menggunakan full cream milk. Memang rasanya lebih creamy.
tips buat yogurt sendiri dirumah
Tips Buat Yogurt Sendiri. Tips Memilih Susu Dan Yoghurt Starter. Cara Buat Yogurt Dirumah. Yogurt Sedap Sihat. Homemade Yoghurt
 Buat yogurt dengan bancuhan susu tepung dan air.
tips buat yogurt sendiri dirumah
Jenis-Jenis Yogurt Starter:
tips buat yogurt sendiri dirumah
1. Yogurt Starter Serbuk.
2. Plain / Natural Yogurt.
3. Homemade Yogurt
tips buat yogurt sendiri dirumah
BW belum pernah cuba lagi guna yogurt starter jenis serbuk, sebab tak pernah jumpa :p Untuk plain/ natural yogurt BW dah cuba beberapa brand antaranya nestle, dutch lady dan marigold. Pernah juga buat guna homemade yogurt sebagai starter, tapi tak jadi, so taknak cuba lagi :p
tips buat yogurt sendiri dirumah
Tips Buat Yogurt Sendiri. Tips Memilih Susu Dan Yoghurt Starter. Cara Buat Yogurt Dirumah. Yogurt Sedap Sihat. Homemade Yoghurt
 Buat yogurt dengan susu full cream milk dan nestle plain yogurt sebagai starter.
tips buat yogurt sendiri dirumah
Tips Buat Yogurt Sendiri. Tips Memilih Susu Dan Yoghurt Starter. Cara Buat Yogurt Dirumah. Yogurt Sedap Sihat. Homemade Yoghurt
  Buat yogurt dengan susu full cream milk dan dutch lady natural yogurt sebagai starter.
tips buat yogurt sendiri dirumah
Tips Buat Yogurt Sendiri. Tips Memilih Susu Dan Yoghurt Starter. Cara Buat Yogurt Dirumah. Yogurt Sedap Sihat. Homemade Yoghurt
Buat yogurt dengan homemade yogurt sebagai starter. Tapi, tak jadi :p
tips buat yogurt sendiri dirumah
Tips Penting Membuat Yogurt
tips buat yogurt sendiri dirumah
1. Pastikan peralatan yang digunakan dicuci sebersih-bersihnya suapaya tiada bakteria. Bakteria boleh mengganggu proses pembiakan kultur hidup dari yogurt starter.
2. Sekiranya kita menggunakan plain / natural yogurt yang dalam cup tu sebagai starter, make sure expired date lama lagi. Kalau dah dekat nak expired, takut tak jadi.
3. Pastikan plain/ natural yogurt dibiarkan pada suhu bilik sebelum dimasukkan kedalam susu. Biar kultur hidup tak terkejut dari sejuk fridge ke susu suam :)
4. Pastikan kacau dengan perlahan sewaktu yogurt dimasukkan dalam susu. Yer lah, kita kan kacau kultur hidup kot, so kena gentle la ;)
5. Pastikan suhu tidak terlalu panas. Kultur hidup akan mati jika suhu terlalu tinggi. So, penting sangat untuk jaga suhu especially kalau tak ada yogurt maker.
6. Pastikan ianya dimasukkan kedalam bekas kedap udara. Kalau ada ruang udara walaupun sikit, nanti tak berapa nak jadi (bawah je jadi yogurt, atas cair susu lah)
7. Sekiranya menggunakan rice cooker, make sure berada pada status keep warm dan sentiasa on and off ikut masa yang disarankan, Klik Sini.
8. Pastikan ianya diletakkan ditempat yang tidak bergoncang dan bergerak, mesti statik.
9. Masa yang diperlukan antara 4-6 jam jika menggunakan rice cooker. Sekiranya balut dengan selimut tebal, masa yang diperlukan untuk proses pembiakan kultur adalah semalaman atau 10-12 jam.
tips buat yogurt sendiri dirumah
Harap info dan tips yang BW share ni dapat membantu korang untuk nak cuba buat yogurt sendiri :)
tips buat yogurt sendiri dirumah
Entri Berkaitan;
tips buat yogurt sendiri dirumah
tips buat yogurt sendiri dirumah
Thanks For Viewing! By: BW (Buat Wanita)
 tips buat yogurt sendiri dirumah

12 comments:

  1. alamak... macam susah je BW nak membuatnya.

    Tu kalau nak letak flavour strawbery, mango segala tu macam mana?

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak susah pun especially kalau ada yogurt maker :P ... bila yogurt dah jadi baru letak flavour, buah-buahan dan topping bagai :)

      Delete
    2. kalau ada yogurt maker tu tak payah guna rice cooker ke?
      ayooo susah rupanya nak jaga kultur hidup tu yer...
      hihihihi...x boleh gerak2...

      Delete
    3. kalau ada yogurt maker ... biarkan yogurt dan susu pada suhu bilik, kacau, terus masuk dalam yogurt maker, pastu on biar je selama berapa jam, ikut yogurt maker tu la berapa jam. sbb suhu dia memang dah set suhu yg sesuai untuk yogurt membiak. so, boleh hari-hari breakfast sihat :)

      Delete
  2. Replies
    1. oh belum pernah cuba lagi... secara generalnya, kultur hidup membiak dalam makanan / minuman yang berkalsium. so boleh la cuba :)

      Delete
  3. jadi sering dan suka minum yoghurt nicch... karena sudah tau Manfaat Yoghurt, Yoghurt memang banyak khasiat dan manfaatnya ya :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu, yogurt memang berkhasiat :)

      Delete

TERIMA KASIH KERANA BERKUNJUNG DI 'BUAT WANITA', BLOG PERKONGSIAN CERITA, RESEPI & REVIEW. SUDI-SUDIKANLAH TINGGALKAN KOMEN DISINI KAY. THANKS :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...