Monday, June 15

Hotel Tak Best The Legend Resort Cherating, Pahang

Salam ...

Last time dah cerita kami berkelah di Pantai Kampung Cherating, Klik Sini. Bila jam dah 2.30pm kami pun bergerak ke Legend Resort Cherating. Dalam 5 minit je dah sampai.
hotel tak best legend cherating pahang
Sampai je kat receptionist, dia check ic dan confirmation order semua. Dia kata tunggu dulu, nanti dia call. Dekat confirmation order, check-in 3.00pm. Kami tunggu la dalam kereta sampai 3.15pm, pun tak terima call.
hotel tak best legend cherating pahang
Resort Cherating, Pahang. Poor Stay. Poor View. Poor Toilet. Memang Teruk Hotel The Legend Resort Yang Kami Dapat. Hotel Lobby Biasa Ajer
 Receptionist counter. Simple sangat cam hotel 2 star ajer.
hotel tak best legend cherating pahang
Bila tanya di receptionist, sorang staff ni jawab dengan kereknya "check-in selepas pukul 3" BW pun cakap la "Ni dah lebih dari pukul 3 la ni" Dia tinggikan suara "Check-in selepas pukul 3" Then BW cakap "Yer la pukul berapa, pukul 6 pukul 7 pun selepas pukul 3 juga" Dengan muka kereknya dia jawab "Yer La". Memang hampeh receptionist sorang ni, patut la ada yang review dekat tripadvisor receptionist dia terrible. Time tu BW pun tinggikan suara. Datang la staff yang lain, minta maaf bagi pihak staff kerek tu. Boleh pula kan, yang si kerek tu sikit pun tak minta maaf.
hotel tak best legend cherating pahang
Selepas tu, BW just tanya staff yang ok tu je la, namanya Manisa. Kalau korang nak juga ke Legend Cherating cari Manisa yer. Dia cakap elok-elok bilik tak kosong lagi, dia akan call cleaning supervisor. Actually kalau korang booking direct dengan Legend Cherating, dia akan bagi bilik yang lain sekiranya bilik yang dah assign pada kita tak ready lagi. Tapi disebabkan kami book thru Legend Worldwide (Membership), memang tak boleh tukar bilik, so kena tunggu la. Kami pun tunggu la, tunggu punya tunggu, dua kali tanya, akhirnya dapat juga masuk bilik dalam pukul 4.30pm macam tu.
hotel tak best legend cherating pahang
Resort Cherating, Pahang. Poor Stay. Poor View. Poor Toilet. Memang Teruk Hotel The Legend Resort Yang Kami Dapat. Lobby Hotel Gelap
 Lobby area. Hotel 4 star katanya, tapi kat lobby pun lampu tak on, air cond pun tak ada, jimat bebeno. Hanya ada kipas pusing yang didinding macam kat surau tu.
hotel tak best legend cherating pahang
Resort Cherating, Pahang. Poor Stay. Poor View. Poor Toilet. Memang Teruk Hotel The Legend Resort Yang Kami Dapat. Poor corridor atap bocor
 On the way nak ke bilik. Yang ni north wing tingkat 3. Nampak tak?
Lantai koridor kotor, atap pun bocor, tu ha tadah dengan dua baldi.
hotel tak best legend cherating pahang
Resort Cherating, Pahang. Poor Stay. Poor View. Poor Toilet. Memang Teruk Hotel The Legend Resort Yang Kami Dapat. Kami dapat queen bed
 Masuk je bilik, anak-anak pun cakap "wahh". Kami dapat katil king size. Rasa syok sikit.
hotel tak best legend cherating pahang
Resort Cherating, Pahang. Poor Stay. Poor View. Poor Toilet. Memang Teruk Hotel The Legend Resort Yang Kami Dapat. Bed sofa lusuh dan tidak boleh guna bed nya.
 Ok la ada sofa walaupun lusuh. Saiz bilik pun ok, deluxe room. Tapi ...
hotel tak best legend cherating pahang
Resort Cherating, Pahang. Poor Stay. Poor View. Poor Toilet. Memang Teruk Hotel The Legend Resort Yang Kami Dapat
 Bila usha balkoni, alamak. View atap dewan la. Nampak laut tidak, nampak pool pun tidak. Terasa macam duduk hotel kat KL pula, nampak atap bangunan. Potong stim la, dah la nak stay empat malam.
hotel tak best legend cherating pahang
Resort Cherating, Pahang. Poor Stay. Poor View. Poor Toilet. Memang Teruk Hotel The Legend Resort Yang Kami Dapat. Poor TV
 Lagi tak best dapat TV old skool punya. Dah la remote tak ada. Button tu punya la susah nak tekan, sampai sakit jari. Siaran pun tak clear da.
hotel tak best legend cherating pahang
Resort Cherating, Pahang. Poor Stay. Poor View. Poor Toilet. Memang Teruk Hotel The Legend Resort Yang Kami Dapat
 Masuk toilet, memang fail. Pintu rosak pun tak ganti. Pergi hotel tak ada star pun pintu toilet lagi ok.
hotel tak best legend cherating pahang
Resort Cherating, Pahang. Poor Stay. Poor View. Poor Toilet. Memang Teruk Hotel The Legend Resort Yang Kami Dapat
 Nampak tak? Langsir toilet penuh dengan tahi lalat, disgusting. Hotel 4 star, tapi langsir pun tak terganti.
hotel tak best legend cherating pahang
Resort Cherating, Pahang. Poor Stay. Poor View. Poor Toilet. Memang Teruk Hotel The Legend Resort Yang Kami Dapat
Bath up yang dah berlubang dan berkarat, penutup pun tak ada. BW dengan hubby memang tak nak la kan berendam dalam bath up macam ni. Tapi anak-anak diorang tahu nak main air je, terpaksa lah tutup guna plastik, sabo je la.
hotel tak best legend cherating pahang
Toilet memang fail tahap gaban la. Sinki tersumbat. Esoknya call dua kali baru la ada yang datang. Tombol air shower terbalik, yang biru air panas, yang merah air sejuk. Hair dryer old skool punya, tak berani nak guna kay. Kebersihan pun yang ado je, bersih tu bersih la tapi bersih tahap hotel budget je. View balkoni dah la spoil. Rasa macam dapat bilik reject pun ada.
hotel tak best legend cherating pahang
Sepanjang 5 hari 4 malam disini, cleaner memang ada masuk bilik kemas la. Tapi kemas gitu-gitu je, just buang sampah, kemas katil, ganti toiletries dan letak set kopi teh. Ok la. Kalau nak minta cuci toilet semua kena call atau inform je cleaner yang ada di koridor. Nak tukar towel pun kena minta, BW bila dah hari ketiga tu, letak la towel dalam bath up dengan harapan akan ada yang ganti baru. Tapi terbiar aje sampai petang, memang kita yang kena pergi minta sendiri dengan cleaner yang ada di koridor tu. Nasib baik la semua cleaner dan maintenance team baik-baik belaka tak ada yang kerek. 
hotel tak best legend cherating pahang
Kalau ikutkan rasa tak puas hati dengan hotel yang 4 star sangatlah kononnya ni, nak aje letak title Hotel Teruk instead of Hotel Tak Best. Tapi tak sampai hati memandangkan majority staff legend ni baik-baik je. Management kot yang tak berapa nak betul, tu pasal la banyak yang tak kena.
hotel tak best legend cherating pahang
Ni pengalaman kami menginap di deluxe room north wing tingkat tiga kay. Dulu pernah stay sini juga, time tu kami dapat villa tingkat dua, Klik Sini. So, dua pengalaman berbeza. Mungkin juga berbeza dengan pengalaman korang yang pernah stay kat sana.
hotel tak best legend cherating pahang
Actually BW ada la call staff Legend Worldwide. Sebab booking thru Legend Worlwide, so kalau nak request tukar bilik kena la call Legend Worldwide juga. Tapi staff dia jawab kerek la. Belum sempat complain habis dia dah cakap "You sorang je complaint, orang lain yang duduk bilik tu ok je" Ok fine, kalau you tak nak dengar my complaint, complaint kat blog la kan. 
hotel tak best legend cherating pahang
Then, bila BW tanya "Boleh tak request tukar bilik? Sebab nampak macam banyak je yang kosong" Dia jawab "Tak ada yang kosong, yang you nampak kosong tu bukan membership's room. Di Legend Cherating ada 100+ room only for membership". So, korang-korang yang banyak duit, rasa macam nak register membership dengan Legend Resort ni, serious la, NOT RECOMMENDED.
hotel tak best legend cherating pahang
FYI, BW stay di Legend Cherating ni pun guna my brother punya membership complement stay. So, bila Legend Worldwide cakap macam tu, kena ok je la, tak boleh nak cakap banyak la kan sebab bukan sendiri nyer membership. No wonder la my brother cakap Legend Port Dickson selalu ajer penuh bila nak book, rupanya few rooms aje untuk member. So, pikir banyak kali tau kalau korang rasa nak register membership dengan Legend Resort ni, bukannya murah pun.
hotel tak best legend cherating pahang
Korang rasa 4 star ke Legend Resort Cherating ni? Harga memang 4 star la. Tapi dari segi services, cleanliness 1 star je la boleh bagi. Dulu pernah review Hotel Le Paris Port Dickson, Klik Sini. Sama standard je Legend Cherating ni dengan Le Paris, tapi harga Legend Resort triple kay. Not Value for money at all.
hotel tak best legend cherating pahang
Entri Berkaitan;
hotel tak best legend cherating pahang
1. Destinasi Budget Cherating Kemaman Kuantan
2. Pusat Penerangan & Konservasi Penyu, Cherating.
3. Aktiviti Yang Boleh Dilakukan di The Legend Resort.
4. Pantai Kampung Cherating Yang Mendamaikan.
5. Petrosains Playsmart Kuantan Pahang.
hotel tak best legend cherating pahang
Thanks For Viewing! By: BW (Buat Wanita)
hotel tak best legend cherating pahang

16 comments:

  1. Hushhh..... kalau Sha... 1 hari dah tak tahan dengan keadaan hotel yang sebegitu kak.... rela duduk hotel takde star kot... lagi bersih.... huahahahha thanks for review kak !

    ReplyDelete
    Replies
    1. kannn. hotel takde star pun kalau kita pandai pilih, not bad juga ... kami bertahan la sebab dah book thru membership, kalau cancel last minute, nanti ada penalti charge kat my brother nya bill pulak. lagipun kami dapat complement stay. kami tak duduk hotel sangat pun, banyak buat aktiviti luar, banyak jalan sana sini :)

      Delete
    2. uiissshhhh nasib laa bace entry ni.. nk g bulan dis 2016 ni.. ngah riki2 tmpat best n chalt.. ok chalet ni sy rejet dah

      Delete
  2. spoil betul la percutian kat sini..tak seronok rasa nak bercuti dengan anak-anak

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang spoil sangat bilik dia ... tapi kan, ibu ayah je yang rasa spoil, anak-anak, kecil lagi seronok aje la sentiasa :)

      Delete
  3. Kena buat surat bg kat org atasan spy it wont hapen again. Bayar mahal tp suasana mcm ni rasa rugi dan sgt tak berbaloi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. dah call legend worldwide dah. dah dia tak nak dengar komplen kita, blogging la apa lagi. hantar surat pun diorang buang je ni. diorang bukan tak tahu pun bilik tu problem, tapi tak ada pun nak take note, siap cakap "you sorang je complaint, orang lain yang duduk bilik tu ok je"

      Delete
  4. biar betul sis...

    korang bertahan juga 4 malam di situ?

    huhuhuhu...

    why oh why?

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul betul betul ;) ... kami bertahan la sebab dah book thru membership, kalau cancel last minute, nanti ada penalti charge kat my brother nya bill pulak. lagipun kami dapat complement stay. kami tak duduk hotel sangat pun, banyak buat aktiviti luar, banyak jalan sana sini :)

      Delete
    2. me dengan encik suami je yang rasa macam tak best je bilik tu, anak-anak kan kecil lagi, diorang seronok je sentiasa bila dok hotel, so buat-buat tak nampak la semua defect tu :p

      Delete
  5. sadisnya tgk keadaan hotel.. mcm tak berpenghuni pun ada. mungkin kalau stay pun jd tempat tido saja la

    ReplyDelete
    Replies
    1. kann ... memang jadi tempat tidur aje lah, kami jalan-jalan sana sini :)

      Delete
  6. Mmg sngt2 x best...tis is my 1st time dtg cherating...same case ngan PW book utk 4N...3 kali kami tukar bilik..at last dpt la bilik yg br jer diupgrade tp bla off aircond lantai bilik basah..xtau la knp...nk checkout tp book by trivago n paid by credit card rugi la kan...da la harga bilik mahal...mmg x berbaloi

    ReplyDelete
    Replies
    1. 3 kali tukar bilik? hurm, nampak sangat banyak bilik yang outdated. harga hotel mahal, bukannya nak upgrade.

      serious tak berbaloi dengan harga kan ... kalau harga murah acceptable lagi dapat bilik macam tu.

      Delete
  7. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete

TERIMA KASIH KERANA BERKUNJUNG DI 'BUAT WANITA', BLOG PERKONGSIAN CERITA, RESEPI & REVIEW. SUDI-SUDIKANLAH TINGGALKAN KOMEN DISINI KAY. THANKS :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...