Thursday, June 4

Resepi Kek Batik Milo & Koko Simple Senang Sedap

Salam ...

Jom kita buat kek batik. Kek paling simple, tak perlu nak kukus tak perlu nak bakar. Kek batik ni merupakan kek pertama BW pernah buat. First cuba time sekolah menengah.Time kat uni pun buat juga dihostel guna rice cooker ;)
resepi kek batik milo sedap
Resepi Mudah Kek Batik Milo & Koko. Cara Buat Kek Batik Simple Senang Sedap
 Kek batik hanya perlu di masak guna dapur dan simpan fridge. 
Tak perlu oven tak perlu pengukus :)
resepi kek batik milo sedap
Bahan-Bahan;
resepi kek batik milo sedap
- 1 Pack Biskut Marie
- 1/2 Buku Buttercup
- 1 Cawan Milo
- 1 Susu Serbuk Koko
- 1/2 Sudu Esen Vanilla
- 1/2 Cawan Susu Pekat
- Gula Secukupnya
resepi kek batik milo sedap
Cara-Cara;
resepi kek batik milo sedap
1. Patah-patahkan biskut marie dan ketepikan.
2. Panaskan kuali dan cairkan butter.
3. Masukkan susu, milo, esen vanilla, serbuk koko.
4. Kacau dan masak sehingga menjadi coklat cair.
5. Masukkan gula sedikit demi sedikit, gaul sebati dan rasa.
6. Tutup api dan masukkan biskut marie tadi.
7. Masuk kedalam bekas dan tekan-tekan sehingga padat.
8. Simpan dalam fridge semalaman.
resepi kek batik milo sedap
Kalau rasa nak berprotien boleh tambahkan sebiji telur, pukul dulu baru masukkan dalam adunan yang dimasak. Serbuk koko pula kalau tak ada, boleh gandakan kuantiti milo dan kurangkan susu serta gula.
resepi kek batik milo sedap
Resepi Mudah Kek Batik Milo & Koko. Cara Buat Kek Batik Simple Senang Sedap
Beginilah rupanya bila dah siap gaul.
resepi kek batik milo sedap
Resepi Mudah Kek Batik Milo & Koko. Cara Buat Kek Batik Simple Senang Sedap
Ready untuk simpan di fridge.
resepi kek batik milo sedap
Resepi Mudah Kek Batik Milo & Koko. Cara Buat Kek Batik Simple Senang Sedap
Bila dah potong macam ni la. Jemput makan :)~
resepi kek batik milo sedap
Kalau korang suka yang banyak coklat yang lemak berkrim, kenalah gandakan buttercup, susu pekat dan milo. Macam BW ni memang suka yang kurang manis macam gambar, so boleh makan banyak ;)
resepi kek batik milo sedap
Entri Berkaitan;
resepi kek batik milo sedap
1. Resepi Asas Kek Sukatan Cawan
2. Resepi Adunan Asas Cheese Cake
3. Resepi Asas Doh Roti, Donut & Pau
4. Resepi Asas Muffin / Cupcakes
5. Resepi Asas Puding Kastard
resepi kek batik milo sedap
Thanks For Viewing! By: BW (Buat Wanita)
resepi kek batik milo sedap

12 comments:

  1. sedapnye. kek batik mmg ramai org suka sbb senang nak buat kan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu ... masak guna dapur gas pastu simpan fridge, senang kan :)

      Delete
  2. Replies
    1. betul tu ... sy pun. sibuk buat kek baking, sampai lupa kek simple ni :)

      Delete
  3. maaf bertanya,letak gula ke?sebab bahan tak ada gula.Cara ada masukkan gula.apapun,suka sangat kek batik ni.anak-anak pun memang suka sangat.

    ReplyDelete
    Replies
    1. eh ada tu sy tulis gula secukupnya :) ... masukkan gula tu optional. kalau masuk setin susu pekat, tak perlu dah gula kot. biasa saya memang letak setengah tin sahaja, pastu letakkan beberapa sudu gula kemudian rasa dah manis ke belum. erm, samalah, anak-anak sy pun suka :)

      Delete
  4. kek yg mudah x perlu bakar dalam oven

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu, mudah sangat ... tak perlu bakar tak perlu kukus :)

      Delete

TERIMA KASIH KERANA BERKUNJUNG DI 'BUAT WANITA', BLOG PERKONGSIAN CERITA, RESEPI & REVIEW. SUDI-SUDIKANLAH TINGGALKAN KOMEN DISINI KAY. THANKS :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...